„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A Natural Material Studio “az egész fát hasznosítva” bioanyagot hozott létre

A dán Natural Material Studio cég négy bioanyagot hozott létre a Dinesen padlóburkolatgyártó fűrészmalmából nyert fűrészporból, hogy feltárja a fahulladék építőanyagok előállítására való felhasználásának lehetőségeit.

A bioanyagokat a Koppenhága központjában található Dinesen bemutatóterem galériaterében mutatják be a Smuld nevű „építészeti installáción” keresztül – amely dánul „fűrészpor” –, amelyet a Kim Lenschow helyi irodával együttműködve terveztek.

Az installáció négy, fűrészpor és természetes fa kötőanyag kombinációjából készült, barna árnyalatú anyagot tartalmaz, amelyek vaskos geometriai „portálokként” vannak elrendezve favázra szerelve. A Natural Material Studio a Dinesen Jelsben, Dániában található fűrészüzemének gyártásából származó fűrészpor széles skáláját használta fel, a finom portól a darabosabb faforgácsig.

Az első anyag finoman szitált favakolat és gyaluforgács keverékéből készült rugalmas textil, amelyet a stúdió a gumifából származó természetes latexszel öntött. A második anyag elkészítéséhez a csapat finom fűrészport és cellulózt vakolt farostlemezekre, hogy szigetelést képezzen.

Finom, félig áttetsző japán shoji képernyők tájékoztatták a harmadik anyagot, amely szintén finoman szitált favakolatot és gyaluforgácsot párosít. Ezt a kombinációt a stúdió papírvékony, karamellszínű lapokra öntötte. A negyedik anyag a stúdió “első kísérlete” egy építészeti felhasználású strukturális farost panel létrehozására. A Dán Technológiai Intézettel együttműködésben kifejlesztett ligninből – a fa szilárdságát és merevségét adó szerves polimerből – készült kötőanyag tartja össze.

A Natural Material Studio három módszert alkalmazott a fűrészpor és a természetes kötőanyagok kombinálására – öntőformákba öntött folyadékkal, hő hatására nyomásképzéssel és egyfajta vakolat létrehozásával, amelyet közvetlenül más anyagok felületére terítettek a helyszínen. Ez lehetővé teszi, hogy a levágások rövid száluk ellenére funkcionális építőanyaggá váljanak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A stúdióalapító Bonnie Hvillum szerint a fapolimerek változó molekulahosszai, amelyek rövidebbek, mint a szintetikus polimereké, meghatározzák, hogy mennyi ideig tart az egyes anyagok biológiai lebomlása.

“A fa nagyon sok lehetőséget rejt magában összetett biológiai felépítésével” – mondta. “Ez az, amit anyagvezérelt folyamatnak nevezhetünk, ami lehetővé teszi, hogy az anyagi lehetőségek szabják meg [egy anyag] irányát és felhasználását. Végül négy különböző, nagyon eltérő tulajdonságú anyaghoz vezetett el bennünket.”

Az anyagokat nagyszabású, interaktív portálokként rendezték el a Dinesen bemutatóteremben, hogy a látogatókat minőségeik megfigyelésére és összehasonlítására ösztönözzék. A Natural Material Studio változatos munkaportfólióval rendelkezik, beleértve a megmaradt kagylókból készült éttermi edényeket és a futurisztikus, kövületmentes otthonbelsőt az e havi 3 Days of Design fesztivál során, amely a stúdió eddigi legambiciózusabb projektje.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb