„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Környezetvédelem, energiatakarékosság

A mezőgazdaság szerepe a klímavédelemben

Ismeretes, az antropogén eredetű üvegházhatású gázok világviszonylatban jelentős részéért a mezőgazdaság a felelős. Világviszonylatban ez az arány 14 százalék.

Amennyiben azt is figyelembe vesszük, hogy a fejlődő országokban mennyi erdő esik áldozatul annak, hogy azokat mezőgazdasági területté alakítsák, már 30 százalékra nő a mezőgazdaság hozzájárulása.

Sajnálatos és hihetetlennek hangzó tény, hogy az energiaintenzív mezőgazdaság hasonló mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz, mint a közlekedési szektor. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaság is kivegye részét a klímavédelemből. A mezőgazdaságban nem a szén-dioxid-kibocsátás okozza a problémát, ugyanis azt a termesztett növények szén-dioxid-felvétele kompenzálja. A legfőbb gondot a légkörben kisebb mennyiségben előforduló, de az üvegházhatást jelentősen fokozó metán és a kéjgáz (dinitrogén-oxid) jelenti.

A metán a mezőgazdaságban a kérődző állatok bélrendszerében keletkezik bomlás során. A kéjgáz világviszonylatban elsősorban a rizstermesztésből származik, de a legtöbb európai országban elsődleges forrása a földekre kiszórt műtrágya, amelynek egy részét nem veszik fel a növények, hanem a levegőbe jut.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Amennyiben az EU teljesíteni akarja a kitűzött célt, vagyis 2020-ra 40 százalékkal csökkenteni kívánja a szén-dioxid-kibocsátását, akkor az ezzel kapcsolatos intézkedéseket a mezőgazdaságra is ki kell terjeszteni.

A mezőgazdaság iménti nagy felelőssége ismeretében örvendetes, hogy a Poznanban lezajlott klímaváltozási konferencia állásfoglalásához és az ezzel járó kötelezettségvállaláshoz mindkét európai gazdaszervezet, a COGECA és COPA egyaránt csatlakozott – az üvegházhatású szennyezések visszaszorításában való hozzájárulási szándékuknak nyomatékot adva. A COPA elnöke szerint „mi a gazdálkodók különösen tisztában vagyunk azzal, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben derekasan helyt kell állnunk, annál is inkább, mivel a klímaváltozással járó szélsőséges időjárás különösen a mezőgazdaságra van káros hatással.  Ahhoz azonban, hogy hatásosan tudjunk küzdeni a klímaváltozás ellen, egy erős, gazdaságilag életképes agrárpolitikára van szükségünk. Ezt be kell építeni a velünk szemben elvárt kötelezettségek rendszerébe, nevezetesen a biztonságos és egészséges élelmiszerek előállítási feltételeinek megteremtését be kell vezetni a mezőgazdasági gyakorlatba”. A COGECA elnöke a gazdaszövetkezetek fontos szerepét hangoztatva rámutatatott arra, hogy „az európai mezőgazdaság az elmúlt 16 évben már 20 %-kal csökkentette az emissziót. Az agribusiness pl. az EU-ban azzal is hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez, hogy a fosszilis tüzelőanyagok helyett megújuló energiaforrásokat termel”. Mindkét elnök hangoztatta, hogy az európai gazdálkodók és szövetkezetek kiváló minőségű élelmiszerek előállítására törekszenek, melyeket viszont csak magas környezeti és biztonsági standardok között lehet megtermelni. Ez viszont nem mondható el a nem EU-országokból származó termékekről. Ezek az országok lényegében üvegházhatású gázokat „exportálnak” – gyakran kétes értékű – termékeikkel.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb