„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A madridi ‘Day After House’ a környezettudatos tervezés legjavát nyújtja

A belsőépítészeti trendek jönnek-mennek – de a bolygó jelenlegi klímaválságának fényében az elmúlt években különösen örökzöldnek tűnik, ha új projektekről van szó: olyan terek építése és tervezése, amelyek közvetlenül a környezeti problémák megoldására irányulnak. Ez az energiatakarékos technikák és megoldások beépítésétől kezdve a környezetbarátabb anyagok használatáig bármit jelenthet az építészetben. Bármi, ami hozzájárul olyan terek kialakításához, amelyeket gondosan úgy alakítottak ki, hogy pozitív szerepet játsszanak az őket körülvevő világban.

A TAKK “The Day After House” című projektje pontosan erre törekszik. A barcelonai székhelyű tervezőstúdió nemrég egy új, magasabb szintre emelte a környezettudatosság fogalmát a lakberendezésben ezzel a felújított, 110 négyzetméteres madridi lakással, amelyet “azzal a céllal fejlesztettek ki, hogy a hagyományos otthoni tereket az új használati modellek és a környezettudatosság szerint frissítsék” – olvasható egy friss cikkben.

De hogyan lehet elérni a “környezettudatosság” és az előremutató (mégis vonzó) designesztétika tökéletes ötvözetét?

A TAKK építészeti cég olyan stratégiára összpontosított, amely újraértelmezi a hagyományosabb elrendezéseket. Ahelyett, hogy a szobák és folyosók keverékére támaszkodnának, amelyekkel a szokásos lakásokban találkozunk, a stúdió megközelítése inkább az egyes terek klimatikus sajátosságaira összpontosít. Bár különállóak, a terek mégis együtt ‘dolgozna’k az energiatakarékosság érdekében.

A stúdió szóvivője elmagyarázza: “Mintha egy hagyma rétegei lennének, a ház terei egymásba fészkelnek, ahogy közeledünk a központi terekhez. Egyre jobban szigetelnek, és egyre kevesebb extra energiára van szükségük”. Ez a fajta “klimatikusan változatos elosztás” ideális egy olyan éghajlatra, mint a madridi, ahol a nyári hónapokat heves hőhullámok alkotják, a telet pedig intenzívebb, hidegebb időszakok uralják.

A következő dolog, amire nagy figyelmet fordítottak az építészek: az anyagok. A TAKK arra törekedett, hogy olyan anyagokat helyezzen előtérbe, mint a fa és a természetes parafa (mindkettő alacsony CO2-kibocsátásáról ismert), hogy hatékonyan szigetelje a lakást és minimalizálja az energiaveszteséget. Nem beszélve róla, hogy a két anyag esztétikailag is jól működik együtt.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A tervezés harmadik és egyben utolsó koncepcióját gazdasági és környezetvédelmi szempontok egyaránt befolyásolták: gyakorlatilag csak a lakás négyzetméterének körülbelül a felét építették meg, a másik felét pedig teljesen üresen, ablakok nélkül hagyták. Lényegében “a házban ház” ötletre alapozva két házat hoztak létre egy ház áráért, hiszen a tervezési séma úgy képzeli el a lakást, mint egy üres cipősdobozt, ahol 60 négyzetméter egy tökéletesen szigetelt tér (amelyet Winter House-nak (téli ház) neveztek el), a fennmaradó 50 négyzetméter pedig egy belső teraszként létezik (amely a Summer House (nyári ház) nevet kapta). Ez az ötletes elrendezés lehetővé teszi, hogy a téli ház cementhabarcsos burkolata nyáron felfogja a hőt, lényegében “ellopva azt a belső levegőből [a nyári házból]”, ahogy az építészek magyarázzák.

Az L-alakú teret tovább fokozzák a nyitott konfigurációk mind a konyhában, mind az egyetlen, közösségi helyiségben – még egy újabb módja annak, hogy az egység a lakók számától függetlenül ösztönözze a méltányos tér koncepcióját. A “klimatikusan változatos elosztás”, az alacsony kibocsátású anyagok és az energiatakarékossági megfontolások kreatív alkalmazásával a felújított Day After House egész területén a TAKK olyan lakást hozott létre, amely esztétikailag kalandos és egyben környezetbarát.

Forrás: www.dornob.com & www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb