„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

A lakáspiac élénkítése nagyon fontos az Otthon Centrum szerint

Az Otthon Centrum (OC) szerint az új kormány otthonteremtési programjának eddig megjelent elemein túl további – részben a lakásvásárlók, részben a lakásépítők helyzetének javítását szolgáló – intézkedésekre lenne szükség, például az új lakások áfájának 25-ről 5 százalékra csökkentése – közölte a lakásforgalmazó társaság az MTI-vel.

A másik javaslat a Start Építő kártya bevezetése, amelyet a 100 főnél többet foglalkoztató cégek alkalmazottai kapnának, és a foglalkoztatójuk kevesebb közterhet fizetne. Az OC szerint élénkítené a lakáspiacot az is, ha az új lakásoknál az illetékmentességi határ visszaállna 30 millió forintra, illetve ha az építőipari cégeket bevonnák a szociális közmunkaprogramba.

Az OC felmérése szerint idén 20 ezer új lakás épül az országban. Várhatóan ennek egyharmada jut Budapestre és a fele a központi régióra. Az idei első félévben Budapesten mintegy 1.000 újépítésű társasházi lakás talált gazdára. Ugyanez az adat 2009 első félévében – amikor is a júliusban bevezetett áfaemelés miatt a tavaszi hónapok látványos keresletélénkülést hoztak – 1090 volt. Az áfaemelés negatív hatását pedig a második félévi 520 lakás eladása mutatta látványosan.

Az, hogy előrehozott vásárlások nélkül, idén az első félév lakáseladása gyakorlatilag egyezett a tavalyival, azt valószínűsíti, hogy az év egésze sem lesz rosszabb, mint tavaly volt – idézi a közlemény Valkó Dávid vezető elemzőt.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az év eleji 3.800-hoz képest 3.400-ra csökkent az átadott, de eladatlan lakáskészlet a fővárosban. Ennek alapja egyrészt az utánpótlás hiánya, másrészt pedig, hogy kereslet a már átadott, vagy átadáshoz közeli lakásokra volt. A beruházók nehéz helyzetét jelzi, hogy a fővárosban számos, már építés alatt álló beruházás értékesítését állították le. Nagyrészt emiatt csökkent az építés alatt álló eladatlan készlet a januári 3.000-ről az első félév végére 1.900-ra. Év közepén tehát összesen 5.300 lakásból választhatott az, aki fővárosi új ingatlant keresett.

Az Otthon Centrum előzetes, évközi adatai szerint Budapesten idén várhatóan 4.000 alatt lesz az átadott társasházi lakások száma, ami a tavalyi 8.300 után mintegy 50 százalékos csökkenést vetít előre. A családi házak építésében sem várható ennél kisebb visszaesés.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb