„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

A lakásfelújítások évei következnek

Magyarországon nincs szükség évi 40 ezer új lakásra, az 500 ezer kiváltandó lakás helyett kell fokozatosan újakat építeni.
2012-ben újra 25-30 ezer lakás épülhet, majd a következő évtől évi 30 ezerrel stabilizálódhat a piac – mondta Bencsik János a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára pénteken a XI. Készház és Passzívház Vásárt kísérő konferencián.

Magyarországon jelenleg 4,2 millió darab lakás található. A lakások közül maximum 500 ezer felel meg az új energetikai szabályoknak. 3 millió lakás felújításra szorul, erre jelennek meg néhány hónap múlva a pályázatok az Új Széchenyi Terv keretében – jelentette be az államtitkár.

Az államtitkár által idézett adatok szerint Nyugat-Európában 150 kilowatt energiát fogyasztanak átlagosan a lakóépületek évente és négyzetméterenként. Magyarországon a felhasználás 250 kilowatt, így van miből megtakarítani. Az uniós norma új házra 50 kilowatt, de ha Magyarország a felújításra uniós támogatást akar szerezni, akkor a felújításoknál is alá kell menni a fajlagos 50 kilowattos felhasználásnak.

A Zöld Beruházási Rendszer pályázatait még novemberben elbírálják, így jövőre a fűtési szezon végeztével 25 milliárd forintos támogatással mintegy 50 milliárdos piac áll az építőipar előtt. Ehhez adódnak hozzá az Új Széchenyi Terv keretében addigra megjelenő pályázatok alapján indítható felújítások.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a környezettudatos építéshez, felújításhoz állami támogatással teremthetők meg a szükséges eszközök. Utána ezeket magyar cégek gyártják majd, új munkahelyeket teremtve. A kockázati tőke is talál magának terepet ezen a területen. Az új közbeszerzési törvény pedig előnyben részesíti a környezetet kevésbé terhelő termékeket, szolgáltatásokat – tette hozzá.

A konferencián felszólalt Becker Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karának dékánja, aki elismerte, hogy a környezettudatosság érintőlegesen van csak jelen a képzésben, de a piacnak sincs rá igénye. A hallgatók ennek ellenére részt vesznek abban a nemzetközi pályázatban, amelynek keretében aktív – külső energiát nem igénylő – házakat terveznek.

Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretében működő könnyűszerkezetes tagozat (MAKÉSZ) elnöke bejelentette, hogy a jövő évtől készház építő szakmérnök képzés indul a műegyetemen.

forrás: HVGKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb