„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A KPMB a Fibonacci-szekvencia mintájára tervezte a kertészeti központ tetejét

A Fibonacci-szekvencia mintájára kialakított spirális kábelhálós tető egy új nyilvános üvegház tetején áll, amelyet a kanadai KPMB Architects stúdió tervezett Winnipegben.

A matematikában a Fibonacci-szekvencia egy olyan sorozat, amelyben minden szám az előző két szám összege.

Az Assiniboine Parkban, Winnipeg belvárosa mellett található a Leaf egy 14 hektáros komplexum, amely egy központi üvegházépületet, valamint 12 hektáros közkertet és zöldterületet foglal magában.

A 2022-ben elkészült Leaf üvegház négy különálló növényi biomát, egy tantermet, egy éttermet és egy kávézót tartalmaz, és nyilvános látványosságnak szánták, amely a “növények és emberek közötti kapcsolatokra” összpontosít. A KPMB Architects az Architecture49-el és a Blackwell Structural Engineers-szel együttműködve dolgozta ki a tervet. Az épület egyedi tetőzete a tervezés döntő része volt.

A középső oszlopból legyezgetve finoman spirális formáját a Fibonacci szekvenciából – a természetben gyakran előforduló matematikai sorozatból – veszi fel, ezáltal sátorszerű sapkát hoz létre, amelyről üvegfüggönyfalak ereszkednek le, hogy körülvegyék a teret.

Etilén-tetrafluor-etilénből (ETFE) készült, egy fluor alapú műanyagból, amely egyszerre ellenálló és átlátszó, amely megvédi az épületet a Winnipeg jelentős szezonális változásaitól, és optimalizálja a napsugárzást az alatta lévő növények számára.

A könnyű és hatékony konstrukció lehetővé teszi a szerkezeti alátámasztások, például a gerendák és oszlopok csökkentését is, mivel a tetőt vékony, ívelt kábelek támasztják alá, és csökkenti a belső hőmérséklet szabályozásához szükséges mechanikai rendszerek szükségességét.

Az épület belsejét több mint 12 000 fa, cserje és virág népesítette be, amelyek egy pillangókertet, egy mediterrán életközösséget, egy trópusi életközösséget és egyebek mellett forgó virágkiállításokat foglalnak magukban.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A pillangókert egy megemelt sétányhoz és mezzanine-hoz vezet, amely a trópusi élővilágra néz, ahol „Kanada legmagasabb beltéri vízesése” esik le a mennyezetről. A szerkezet csökkentett „vizuális zaja” belső élményt teremt akadálytalan látóvonallal. A világítást is beépítették a szerkezetbe.

A HTFC Planning & Design által tervezett Leaf kertjeit egyetlen reszelősorban ültették be. Hat félkör alakú klaszterben találhatók, amelyeket egyetlen központi sétány köt össze, és az őslakosok kertjétől, amely az őslakosok időseivel és közösségi vezetőivel együttműködve megtervezett, honosított tájat tartalmaz, a Grove-i arborétumig, amelyet “a fák fenségének” szenteltek. .

A csapat jelenleg az épület LEED ezüst minősítésén dolgozik.

A Leaf része az Assiniboine Park folyamatban lévő, 2009-ben megkezdett újjáépítésének. Az épület mellett az elmúlt években jelentős fejlesztéseken ment keresztül egy ugyanott található állatkert is.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb