„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

készház rendezvényekKiemeltsajtótájékoztató

„A jövő faépítészete 2023 akadémia”

Szeptemberben megrendezésre került „A Jövő faépítészete konferencia és a STEICO akadémia”, melyre 120 személy regisztrált és összesen 140 fő vett részt. 

A rendezvényt az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) és az ÉVOSZ szakmai tagozataként működő MAKÉSZ (Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetsége), valamint a HuGBC(Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete) a Kp Sales House Kft, a NaturicaGroup Kft és a STEICO vállalatokkal közösen szervezte. 

Az eseménynek a Kp Sales House Kft tököli készházüzeme adott otthont. 

A rendezők nagy örömére szolgált, hogy a fenntartható építészet, így a jövőnk védelme, nagyon sok szakembert és építtetőt érdekel.

Érdekessége és aktualitása a programnak, hogy a résztvevők első kézből ismerhették meg a legújabb Európai Uniós klímavédelmi programokat az Európai Készház Szövetség vezetőjének előadása révén, és a természetes építőanyagok magyarországi építésgazdasági szerepét. 

A kétnapos rendezvényen igazolódott az a tény, hogy hazai és európai szinten is szükséges a piaci szereplők, kormányzati döntéshozók és a magánszemély építtetők részére a faépítészet előnyeit és technológiai lehetőségeit ismertetni. 

A szerelt házas faépítészet alkalmazásával, természetes alapanyagok felhasználásával, időjárástól függetlenül, hasonló költségvetéssel méretpontosabb, magasabb minőségű, környezettudatosabb, jobb hőtechnikai paraméterekkel, egészségesebb lakókörnyezet alakítható ki. 

Mivel az idő pénz, így fontos kiemelni, hogy nagyon sokat számít az a tény, hogy a szerelt technológiás fenntartható készházak sokkal rövidebb idő alatt átadhatóak és így kevesebb ideig áll benne az építtető pénze, és ezáltal az árváltozás rizikója nem áll fenn. 


Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta, hogy a készházépítő vállalkozások részéről, még erősebb összetartás szükséges az elkövetkezendő nehéz hónapokban, és az iparág edukációs tevékenysége is fontos. A MAKÉSZ várja a megbízható referenciákkal rendelkező új készházas vállalkozások jelentkezését. 

Október végére várható a kormány részéről az energiamegtakarítást célzó lakóingatlan felújításokat elősegítő program, mely elsődlegesen a magyar tulajdonú vállalkozásokat és a hazai gyártású termékeket hozza helyzetbe. 


Biró Péter, hazánk egyetlen nemzetközi épületbiológusa, előadásában felhívta a figyelmet az építőipar hazai és nemzetközi kihívásaira, illetve bemutatta, hogy az épületbiológia hogyan támogathatja a 2050-ig elérendő klímavédelmi célokat. 

Megismerhettünk két olyan keretrendszert is, melyek mind az építész tervező szakembereknek, mind a kivitelezőknek mankót adnak a fenntartható, épületbiológiailag is magas értékű épületfelújításokhoz és új építéshez.

Az épületbiológia 25 alapszabálya – 25 Grundregeln der Baubiologe – már magyar nyelven is elérhető a Nemzetközi Épületbiológiai Intézet (IBN Rosenheim) oldaláról (https://baubiologie.de/25-leitlinien-der-baubiologie/ – német nyelven; https://baubiologie.de/downloads/25leitlinien-ungarisch.pdf  – magyar nyelven)

Az épületbiológiai méréstechnikusok számára pedig az SBN 2016-os keretrendszer áll rendelkezésre, melyben az egészségügyileg ajánlott határértékek és mérési metódusok is meghatározásra kerültek.

A szakember elmondta, hogy eddig kevés figyelmet kapott ez a terület. Az ökológiai hatások mellett fokozott figyelmet kell szenteljünk az épületeinkbe beépített építőanyagok egészségünkre gyakorolt hatására. Ugyanis a WHO már 1984-ben hivatalosan is elismerte és definiálta a Beteg Épület Szindrómát (Sick Building Syndrom), azóta a helyzet sajnos csak romlott és több, az épületeinkkel összefüggésbe hozható civilizációs betegség jelent meg (allergia, asztma, MCS-es). 

A természetes építőanyagok felhasználásában komoly potenciál van, hiszen mind ökológiai, mind élettani tulajdonságaik rendkívül előnyösek. Példaként bemutatásra került egy nemrégiben megvalósult munka Bécsből, Ausztria legrégebbi magasházán végeztek energetikai felújítást birkagyapjúval elkészített belső oldali hőszigeteléssel, a 29.000m2 gyapjú hőszigetelés beépítése 47.000 kg CO2 megtakarítást eredményezett. 

Fotó – Isolena Wien, II. kerület Taborstrasse, Taborama Hochhaus

A második példában az idén faépítészeti különdíjjal díjazott, Németországban található Kloster Plankstätten-t mutatta be, mely egy 3 szintes könnyűszerkezetes favázas passzívház épület. Az épületnél a felhasznált építőanyagok: a fa és a szalmabála hőszigetelés is a kolostor saját erdeiből és mezőiről 1,5 km-es körzetből került kitermelésre, majd ezekből 500 fal, födém és tetőelem készült. Így az épület ökológiai lábnyoma az 1/30 -ad része egy konvencionális szerkezetnek.

Fotó: Kloster Plankstätten


Előadást tartott a rendezvényen Dipl. Ing Georg Lange, az Európai Készházgyártók Szövetsége ügyvezetője (EUROPEAN FEDERATION OF PREMANUFACTURED BUILDING (EFV)).

Lange úr kiemelte, hogy a faépítészet népszerűsége folyamatosan növekszik, de nagyon sok edukációs munka vár még az iparágra, hiszen sokan nincsenek tisztában a faházak előnyeivel, alkalmazási lehetőségeikkel. 

Az Európai Készházgyártók Szövetsége 450 vállalkozást foglal magába, a szövetség tagjai 40.000 munkavállalót foglalkoztatnak, és évente 28.000 realizált projekttel büszkélkedhetnek. 

Az egyszerű családi házaktól a társasházakig, 4 emeletes aktív, azaz pluszenergiás irodaházak, óvodák és iskolák is készülnek készházgyártó üzemekben. 

Újdonságként elmondta, hogy a régi energiapazarló társasházak energetikai felújításánál is sikerrel alkalmazták a nagypaneles favázas fenntartható technológiát. 

A gyors és milliméter pontos kivitelezésnek köszönhetően a fokozott energiahatékonyság miatt is használják egyre több társasház korszerűsítésénél Németországban az üzemileg előregyártott favázas épületszerkezeteket. 

A helyszínen nem szükséges a megvalósításhoz 5-6 szakág kivitelezői gárdája, hiszen az üzemben nagyfokú előregyártási szintet tesz lehetővé a technológia, és a helyszínen már szinte csak a befejező munkálatok maradnak. Továbbá nem elhanyagolható, hogy a készházas technológiának köszönhetően az utolsó kötőelemig pontosan előre kalkulálható, hogy mennyi és milyen anyagok kerülnek beépítésre az adott épületbe, azaz egy épülettérkép is készül. 

Annak érdekében, hogy az építőipari szereplők és a lakosság is jobban megismerhesse a készházépítést, az Európai Készház Szövetség egy Memorandumot adott ki. Ezen memorandum összefoglalja a technológia előnyeit és lehetőségeit. – Innen letölthető

A különböző Európai országokban ez idáig nem létezett egységes standard a készházakat illetően, jelenleg azonban kidolgozás alatt áll egy, a készházakkal szemben tanúsított minimális követelményrendszer. Ennek várható megjelenése 2023. év vége. 

Az Európai Uniós klímavédelmi előírások közül a Green Dealt említette, melynek értelmében 2030-ra 40% -kal kell csökkenteni a CO2 kibocsátásunkat, és 2050-ig az építőiparnak el kell érni a teljes CO2 semlegességet. Ebben a favázas szerkezetek és a fa, valamint a természetes alapú hőszigetelések jelentős szerepet töltenek be, hiszen minden egyes beépített köbméter fával hozzávetőlegesen 1,2 tonna CO2 köthető meg. 

A EU – Taxonómia vagyis a zöld pénzügyek is hangsúlyos szerepet töltenek be az Európai Készházépítők Szövetségénél. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a jövőben fel kell készülni a vállalkozásoknak, annak érdekében, hogy minél nagyobb pontszámot érhessenek el, minél nagyobb támogatást kaphassanak.  

Az építőanyagok tekintetében is változás várható, a CPR (Construction Product), melyben az egyes építőanyagok ökológiai lábnyomát is rögzítik.


Borka Árpád, a Kp Sales House Kft fejlesztési vezetője, valamint a MAKÉSZ elnökségi tagja a moduláris házépítészetről tartott előadást. Kiemelte, hogy a moduláris házépítészetnek nagyon komoly szerepe lesz a jövő építőiparában, hiszen időjárástól függetlenül, akár teljesen kulcsrakész állapot elérhető házgyárban történő kivitelezéssel, így az építési helyszínen a modulok elhelyezése marad és a közműre kötés után az épület azonnal birtokba vehető, így a helyszíni munkaerő hiánya nem okoz problémát. 

A modulházak az alváz, falak és a tető együttesét egyben alkotják, így beton alap helyett talajcsavarozással megoldható a legtöbb moduláris ház telepítése, ezáltal az értékes humuszt nem kell elvinni a helyszínről, és környezetkárosító nem fenntartható betont sem kell a kivitelezésre szállítani. Később a talajcsavar az épülettel együtt áttelepíthető, így nincs környezetkárosítás. 

A moduláris házak legfontosabb tulajdonsága, hogy akár már garzon ház kialakítással egy fiatal el tud indulni az életben, és mindig csak annyi modult kell megvásárolnia, melyre az adott pillanatban szüksége van, ezáltal nem adósodik el a bank felé olyan mértékben, mintha egyből egy cca. 80-100 m2-es házat kiviteleztetett volna. Ha bővül a család vagy nőnek az igények, tehát ha gyermek születik vagy éppen egy dolgozó-, vagy vendégszobára van szükség, akkor a már használt modul bontása nélkül csatlakoztatható az új moduláris épületrész a szomszédok és a környezet zavarása nélkül, 2-3 nap alatt. 

Borka Árpád fontosnak tartotta kiemelni, hogy mindig akkora épületet érdemes létrehozni, mint amire éppen az adott pillanatban szüksége van a családnak, mert ezzel a környezetterhelés is kisebb, hiszen kevesebb a felhasznált építőanyag és elhasznált üzemeltetési energia.

A modulházak kiemelt előnye, hogy ha egyszer elhagyják a családi fészket a gyermekek, a modulok visszafelé is leválaszthatóak és egy-egy ilyen modul a gyermek első otthona lehet akár a család kertjében. 

A szakember sürgetőnek tartja, hogy a döntéshozók által a moduláris házak, a mobilházak, a konténer házak definiálásra kerüljenek, mert ennek hiánya az építtetők oldaláról és az engedélyező hatóságok részéről is probléma az eligazodásban és az egyes gyártók termékei nem összemérhetőek, hiszen 5 cm-től 30 cm-es fal és födémszigeteléssel ellátott modulházakat is kínálnak a piacon. Nem kérdéses, hogy az 5 cm-es szigetelés arra alkalmatlan, hogy abban emberek éljenek. 

A mobil-, moduláris-, konténerházaknak is meg kell felelniük a családi házakkal szemben támasztott követelményeknek abban az esetben, ha ezeknek emberi tartózkodás és lakófunkció a célja. Fontos kiemelni a tűzvédelem, az energetika, az egészséges lakókörnyezet témakörét, de a közelgő 2050-es zéró karbonkibocsátás miatt előtérbe kell helyezni itt is a természetes alapanyagok minél nagyobb mértékű használatát.

Rengeteg olyan gyártó létezik a hazai és nemzetközi modul és mobilházas piacon, melyek termékei semmilyen követelményt nem teljesítenek, emiatt alkalmasak a megrendelők félrevezetésére és a piac torzítására. 

Kiemelt téma a banki finanszírozás kérdése a moduláris családi házak tekintetében, mert ezek a házak gyárban készülnek és pár nap alatt átadásra kerülnek a helyszínen és a jelenlegi banki rendszer több hónapon át elhúzódó, több szemlét igénylő szakaszos finanszírozásra van berendezkedve. 

Borka Árpád két darab PuzzleHome fenntartható moduláris házat is bemutatott a megjelentek számára. Az épületek érdekessége, hogy a hőszigetelési paraméter tekintetében kétszeresen túlteljesítik a jelenlegi hőtechnikai előírásokat, a hőszigetelések természetes farost és cellulóz alapanyagokból készültek, így az épület hőtároló tömeg tekintetében legalább kétszer magasabb, mintha szálas kőzet vagy üveggyapot és EPS szigeteléssel szigetelték volna. Így a nyári átmelegedés ellen akár 14 órán át védve van az épület. 

Mivel több kérdés elhangzott azzal kapcsolatban, hogy a fa alapú szigeteléssel ellátott épületek milyen tűzvédelemmel rendelkeznek egy rögtönzött égéstesztet is megtekinthettek a látogatók. Egy nagyteljesítményű gázperzselővel, melynek hőmérséklete 1050-1100 Celsius fok, 2-3 percen át 

égetve lett a fújható farost hőszigetelés, és jól láthatóan csak 2-3 mm mélységű elszíneződés volt látható, de a farost szigetelés nem tudott meggyulladni. Sőt a legtöbb esetben a farost és cellulóz szigetelés épülettüzeket tud megakadályozni, mert a benne lévő 1-2%-os ammóniumszulfát só hatására az anyag elszenesedik és az oxigén bejutását gátolja, így nyílt égés nem következhet be. Kiderült, hogy megfelelő gipsz vagy vályog alapú burkolólappal akár kettő órás tűzvédelmet is elérhetünk természetes hőszigetelések használatával. 


Az Építési és Közlekedési Minisztérium Építésgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkárságának Építésinnovációs Főosztályvezetője Osváth Gábor Dezső nyitotta meg a konferencia második napját „A természetes építőanyagok szerepe az építésgazdaság stratégiájában” című előadásával.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A karbonsemlegesség eléréséhez szükséges célkitűzéseket a magyar kormány kiemelten előtérbe helyezi. A környezeti kihívások miatt lényeges cél a körforgásos gazdaság előtérbe helyezése, az energiahatékonyság és a hulladékgazdálkodás minél komplexebb elősegítése, amelyek közép- és hosszútávon átalakítják a termelésünket, a környezetünket és helyünket a gazdaságban. 

Osváth Úr arról is tájékoztatta a hallgatóságot, hogy az Építésgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkárság egyik fő feladata a „Nemzeti Építésgazdasági Stratégia 2023-2027” c. dokumentum (továbbiakban: Stratégia) megalkotása, amelynek elkészítése során együttműködnek több tárcával és a hazai érdekképviseleti szervezetekkel. 

A Stratégiának jelenleg a szakmai egyeztetése fázisában van, tartalmának véglegesítése zajlik. A Stratégiának része többek között a digitális átállás, szakképzés, energiahatékonyság, helyettesítő termékek és természetes építőanyagok használata. A Stratégiában előtérbe kerül a vályog, fa és a kender alapú anyagok használata. További cél egy mintaházpark kialakítása.

Az Építésgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkárságnak egyik további lényeges feladata az építési termékrendelet, mely jelenleg az Európai Unió részéről kidolgozás alatt áll. A szakértelmet az Európai Unióban való tárgyalás során tagállami oldalról fogják biztosítani. Cél a természetes alapanyagok használata, a körforgásos gazdaság előtérbe helyezése.

Ezentúl nem teljesítménynyilatkozat lesz a kiadandó dokumentum elnevezése, helyette bevezetésre kerül a „Teljesítmény és megfelelősség értékelési nyilatkozat”. 

A főosztályvezető arról is tájékoztatott, hogy a jövőben küszöbértékek kerülnek harmonizált szabványként meghatározásra, amelyeket az egyes termékeknek teljesítenie kell. 


A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) részéről Beleznay Éva vezető fenntarthatósági tanácsadó interaktív workshop-ot tartott, melynek címe: „Hogyan járul hozzá a 2050-ig vállalt teljes karbonsemleges-kibocsátáshoz a készház ágazat?”

A workshop tulajdonképpen egy közös brainstorming volt, mely során csapatokra osztotta a jelenlevőket, és minden csapat egy-egy feladatot kapott, melynek kidolgozására kb. fél óra állt rendelkezésre. A kérdéskör az volt, hogy a készházépítés hogyan tudja támogatni a hazai és uniós klímavédelmi vállalásokat.  A kérdések kidolgozása után a csapatok megosztották a többiekkel a megoldási javaslataikat. 

Megtudtuk, hogy egy átfogó magyarországi elemzésből kiderült, hogy az előirányozott céloknál akár némileg ambiciózusabb célok is elérhetőek.


Józsa Árpád (Nebraska Kft, MAKÉSZ Elnökségi tag) a CNC-s üzemi előregyártás és a helyszíni szerelés előnyeiről beszélt.

A könnyűszerkezetes, fából készült lakóépületeknek Erdélyben és a Felvidéken is komoly hagyományai vannak Nyugat-Európa és Észak-Amerika mellett. Az iparosodás alacsony fokán és a szállítási költségek, körülmények okán az emberek lakhatási igényüket a helyben fellelhető, vagy olcsón hozzáférhető építőanyagokkal oldották meg, így az ökológiai lábnyom minimális volt.

A több, mint 30 éve megjelent favázas, jól hőszigetelt épületeket burkolótéglás körbefalazással tették eladhatóvá a hazai piacon. Az egyedi építészeti tervezéshez a helyszíni szerelés rugalmasan alkalmazkodik és a technológiai fejlesztések gyorsan alkalmazhatók. 

A globális kihívások kapcsán az előírások és a megbízói elvárások a hőszigetelés fokozása irányában változtatták meg a technológiát. Az új épületekkel szemben nem csak az előírások támasztják a fokozott energiatakarékosság igényét, hanem saját szemléletük is új, jobb technológia és komplex műszaki megoldások keresése és alkalmazása irányába terelte őket. Ennek szellemében és a magas fokú üzemi előkészítés jegyében fejlesztették technológiájukat. 

Megtartották a csapos kötéssel összeálló faváz fokozott stabilitását, földrengésállóságot eredményező megoldását. Az általában saját tervezésű házak gyártmányterv szintű feldolgozásával és CNC-vezérelt géppel történő megmunkálásával a helyszíni szerelés precíz és gyors munkafolyamat. Ezzel a technikával biztosítják a teherhordó falváz 1-2 nap alatt történő összeszerelését, és előre szabott tetővel egy hét alatt fedett épületszerkezetet építenek fel. 

A helyszíni szakmai bemutató során három kollégájuk demonstrálta a vázállítás, borítás, és a szigetelések elkészítésével a precíz és gyors helyszíni építés lehetőségét. A technológia előnye, hogy kisebb szállítójárművel, nehezebben megközelíthető helyekre is el tudják juttatni az épület összes alapanyagát. A komplett szerkezetek nagy távolságra történő utaztatása helyett kevesebb szállítási költséggel és kisebb környezeti terheléssel a tevékenység ökológiai lábnyoma is lényegesen kedvezőbb. Ehhez járul hozzá az épület határoló szerkezeteinek kiváló hőszigetelése: a falak legalább 25 cm, a zárófödém 30 cm szigeteléssel készül. Ezek helyszíni szerelését előnyként fogják fel, hiszen így az építtető és/vagy műszaki ellenőre kontrollálhatja az összes folyamatot, annak eredményét. Ezzel a megoldással az építtető igény szerint az épületet kialakulása közben látva, egyes műszaki részleteket építés közben választhat, vagy változtathat, nincs belekényszerítve a papíron, vagy monitoron látható tervek alapján végleges döntések meghozatalába.

A helyszíni szerelés további előnye az üzemi gyártással szemben a kisebb beruházás-igény, továbbá egyes munkafolyamatok építtető általi átvállalása, készítése, ami a sajátos magyar viszonyok között nem elhanyagolható tényező.

A helyszíni szerelés a bemutatott szintű üzemi előkészítéssel, szakmai tudással és fegyelemmel a fent írt további előnyök figyelembevételével reális alternatívája a hagyományos, valamint a komplett készházgyártás technológiájának.


Horesnyi Béla (Café Plusz Kenderházépítő Kft.), a hazai kenderbetonházak szakértője, az ipari kenderről, mint karbon negatív építőanyagról tartott előadást. 

A karbonsemleges építés megkerülhetetlen alapanyaga a kender, mivel nélküle nagyon nehezen teljesíthető az építőiparban is bevezetésre kerülő karbonsemlegesség. A kenderből készült építőanyagok, kendertégla, hőszigetelő paplan, homlokzati szigetelés stb. karbon negatív, így képes kompenzálni a széndioxid-pozitív építőanyagokat. 

Jelenleg külföldről szerzik be az alapanyagot, de közösségi összefogással tervezik a hazai kenderipar újra indítását, és annak építőipari felhasználását. 

Érdekességként megemlítette, hogy 2-2,5 hektáron learatott kender elegendő egy 100 nm-es családi ház építésére, és a kenderház építés saját kezűleg kaláka munkában is kivitelezhető megfelelő mérnök irányítása mellett. 

Mivel az ipari kender hazánkban megtermelhető, feldolgozható, a karbon negatív tulajdonságát a szállítás szükségtelensége nem befolyásolja. 

Egy hektár ipari kender termesztése egy kifejlett fenyőerdő COlekötésének a másfélszeresét teljesíti. Az ipari kenderből készült épületek karbon negatív épületek, mivel építésük és teljes életciklus elemzésük alapján több CO2-t kötnek meg, mint ami az építésükhöz és az üzemeltetésükhöz szükséges, az élettartamuk végén pedig nem kerül a környezetbe károsanyag. 

A kenderből készült házak már most teljesítik a 2050-es karbonsemleges irányelvet.


A STEICO akadémia vezetői, Marcin Paczyński, alkalmazástechnikai vezető és Zdenek Nestrojel, értékesítési vezető mindkét nap több elméleti és gyakorlati interaktív foglalkozást tartottak. 

A megjelent szakemberek és építtetők közül a vállalkozó kedvű résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhatták a legmodernebb faépítészeti elemek szerelését. Felépítésre került egy passzívház falszerkezet és egy tetőszerkezet is. 

Megtudtuk, hogy az ökologikus készházaknál egyre jobban terjed a befújásos hőszigetelések alkalmazása, mely ez esetben szintén fa alapú. A befújásos technológia következtében lerövidíthető a kivitelezési idő, kevesebb anyagmozgatást igényel, és a keletkező hulladékmennyiség is minimalizálható. 


„CLT a modern faépítészet és annak lehetőségei” címmel adott elő Dienes Zsolt a Merkbau Zrt. Merkwood faépítészeti üzletága részéről. A Merkbau Zrt. a 2021-ben létrehozott innovatív üzletágát mutatta be, amelyet Merkwood néven ismerhetnek.

Az előadás célja a CLT építési rendszernek a megismertetése. Az általános műszaki tudnivalók bemutatása után az elkészült projekteket ismerhette meg a közönség, mely budapesti épületráépítést, vidéki családi házat, iskolaépületet, balatoni nyaralóépületeket és kisebb mobilházat foglal magában.

A szakmai részben elhangzottak a CLT anyag általános műszaki tulajdonságai. Többek között, hogy a CLT (Cross Laminated Timber) egy keresztirányú ragasztással és préseléssel rétegelt fapanel, amely fűrészelt, szilárdságilag osztályozott deszkákból épül fel. 

A lamellák ragasztása poliuretán (PUR) formaldehidmentes ragasztóval történik, min. 0,6 N/mm2 présnyomással. A paneleket alkotó lamellák egymásra merőleges szálirányban vannak összeragasztva. Ez a ragasztási technológia biztosítja a dagadás, zsugorodás, valamint a vetemedés mértékének minimalizálását. Legnagyobb előnye, hogy a faanyag összes pozitív tulajdonságát egyszerre hordozza magában, és így tökéletesen alkalmas a házépítésre.

Az előadó ismertette a CLT építés folyamatát, melyet megelőz a gondos gyártmánytervezés, mely a CLT technológia lelke. A gyártmánytervezés az építész által megálmodott tervek leképezése a gyártástechnológia adta lehetőségek szerint statikus szakember közreműködésével, mely által a különböző fakötések meghatározásával kialakul a stabil, de ugyanakkor formai elvárásainak is megfelelő szerkezet.

Maga az építkezés a gyártmánytervek alapján készített szerelési rajzok szerint zajlik. Minden panelnek megvan a maga helye és minden csavar a meghatározott típusnak és pozíciónak megfelelően kell beépítésre kerüljön.

A CLT építési rendszer egyszerűsége miatt képesek lecsökkenteni a kivitelezések idejét, hiszen kevesebb humán erőforrás (szakember, fizikai munkás) szükséges az építkezési folyamatokhoz, mint egy hagyományos falazóblokkos épület esetében, ugyanakkor rendkívül méretpontos, statikailag erős és jól hőszigetelt épületeket lehet belőle megvalósítani. 


Herczeg Zoltán divattervező, fenntarthatósági aktivista előadása zárta a rendezvény második napját. Kifejtette, hogy az egyik legnagyobb szennyező ipar a világon a ruhaipar, mert nem fenntartható a jelenlegi divat, hiszen az emberek nagy része folyamatosan a divatot követi és sok esetben 10x annyi ruhája és cipője van, mint amire szüksége van és indokolatlanul nagy energia, így környezeti terhelés a ruházat előállítása, majd megsemmisítése. 

A fenntartható divatról akkor beszélünk, ha megszüntetjük a divatot. 

Nagyon fontosnak tartja, hogy össze kell fogni és cselekedni kell annak érdekében, hogy egy tisztább jövőnk legyen és ebben nagyon fontos szerepe van a természetes és helyben előállított építőanyagoknak, mint például az ipari kenderből, vályogból, fából készült szerkezeteknek és szigeteléseknek. 

Meg kell próbálni úgy élni, hogy minél kevesebb széndioxid kibocsátásunk legyen, ezt egyéni szinten kell elkezdeni, mert a 2050-es klímavállalás nem lesz így tartható. 

Aki például teheti művelje meg a kertjét, ne külföldről behozott élelmiszert fogyasszon, ne műanyag zacskóba csomagoljon, gondolja át, hogy amit vásárol arra biztosan szüksége van, tehát egyéni szinten fel kell adnunk a kényelmünket a jövőnk érdekében!

Az előadó kifejtette, hogy a jövőben az energiájának nagy részét arra fordítja, hogy egy fenntartható otthont hozzon létre vidéken, moduláris technológiával és egy élhetőbb, önellátó, környezettudatos életet éljen. 

A területválasztás, az épület tervezése, a környezettudatos építőanyag és technológia választás, az építkezés megvalósítása és a későbbi „kékség” szemlélet bemutatása fontos szerepet fog kapni a jövőben.  Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb