„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A jó építészet klasszikusai: modern lakásépítés az amerikai kontinensen 1930-1960 között

Az amerikai kontinens modern építészeti termésének nagy része az európai építészek mintájára készült, akik műveikkel a modern életvitel alapvető előfeltételeit és elképzeléseit vetítették előre. Az építészet ezen pilléreit átvitték és következésképpen adaptálták az amerikai területre, ugyanakkor a területi, társadalmi-kulturális és gazdasági kontextusnak megfelelően saját jellegzetességeket vezettek be.

A jó építészet az, amely modellként szolgál az építészet általános tudományágában rejlő problémák megoldásához. Ezért bizonyos, ma “klasszikusnak” tekintett referenciák a jó építészeti gyakorlat példái, amelyeket más építészek sajátítottak el, a megfelelő és szükséges elemeket átvéve, hogy az adott kontextusnak megfelelő eredményt érjenek el.

Ugyanakkor ezek a művek maguk is viszonyítási pontokká válnak a jövő generációi számára. Figyelembe véve az építésük óta eltelt éveket, az építészeti klasszikusok anélkül élik túl az idő múlását, hogy elveszítenék aktualitásukat. Ily módon a modern amerikai kánon példamutató alkotásaivá válnak.

A lakhatást mint a modern mozgalom alapvető programját elemezzük, mind egyéni, mind kollektív szinten. Érdekel bennünket az európai vitáról az amerikai termelésre való áttérés. Különösen az otthoni szféra újradefiniálása hoz innovatív megoldásokat a térbeliség és az anyagfeltárás tekintetében. A fény használata, a rugalmas alaprajz, a díszítések lecsupaszítása, a magánélet és az intimitás új viszonya csak néhány a 20. század második felének termelését jellemző formai műveletek közül. Az időkeret egybeesik az amerikai kontinens legnagyobb modern termelésének pillanatával, és 1930-tól 1960-ig tart.

Modernista ház da Rua Santa Cruz / Gregori Warchavchik

Curutchet House / Le Corbusier

House on the Stream / Amancio Williams

Das Canoas House / Oscar Niemeyer 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Farnsworth House / Mies van der Rohe

O´Gorman House / Juan O´Gorman

Glass House / Lina Bo Bardi

Barragán House / Luis Barragán

Los Eucaliptus Building / Jorge Ferrari Hardoy + Juan Kurchan

Eduardo Guinle Park / Lucio Costa

Prefeito Mendes de Moraes Residential Complex (Pedregulho) / Affonso Eduardo Reidy

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb