„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A Drop Store megmutatja, hogyan nézhetnek ki a termékek a vízhiányos jövőben

Az ENSZ 2023-as vízügyi konferenciája alkalmából a Publicis Groupe Benelux tervezőiroda egy sor koncepcionális “szupermarket” terméket készített, amelyek megmutatják, hogyan nézhetne ki a fogyasztás egy olyan világban, ahol kevesebb víz van.

A holland külügyminisztérium megbízásából a Publicis Groupe a Drop Store kezdeményezést azzal a céllal valósította meg, hogy megmutassa a fogyasztóknak, hogyan nézhet ki az élet egy vízhiányos jövőben.

A dizájn kis mennyiségű élelmiszert és elszíneződött vizet tartalmazó csomagolásokat tartalmaz, amelyek tükrözik azokat az adagokat és árakat, amelyek valósággá válhatnak, ha a vízválság – amelyben jelenleg kétmilliárd ember él biztonságos ivóvíz nélkül – folytatódik.

“[Az ENSZ] azt akarta, hogy ezt az üzenetet globálisan terjesszük, hogy az emberek megértsék a víz értékét” – mondta Eduardo Marques, a Publicis COO-ja, akit a kampány kidolgozásával bíztak meg, hogy felhívja a figyelmet a folyamatban lévő problémára.

Marques és csapata termékorientált megközelítést választott, mert a tárgyak ebben a kontextusban való meglátása “átélhetőbbé” teszi a vízhiány valóságát az emberek számára – mondta az ügynökség. Ez a megközelítés arra is késztette a csapatot, hogy a fiatalabb generációk számára ismertebb grafikákat és márkajelzéseket hozzon létre, mivel Marques szerint ők nagyobb valószínűséggel lesznek a kezdeményezés hírvivői.

A “szupermarket” számára tervezett összes árucikk fiktív árakat és valósághű márkajelzést tartalmaz, például egy 35 gramm kukoricát tartalmazó csomagot 129 USD-ért, amelyet “szuper ajánlatként” címkéznek!

A különböző címkék azt mutatják, hogy milyen típusú vizes események miatt lenne szükség az egyes termékekre. Ezek közé tartozik a “szárazság” a poloskafehérje előállításához, amikor nincs elég víz az állatállomány számára.

Marques szerint ezen a vizualizáción keresztül láthatóvá válnak a víz hozzáférhetetlenségének és a vízszennyezésnek a széles körű hatásai, amelyek az ellátási lánc szélesebb aspektusait érintik, mint maga a víz.

“Mindenben van víz, amit eszünk és fogyasztunk az életünk során” – mondta Marques. “Tehát ahelyett, hogy a termék címkéjén tápértékadatok szerepelnének, valójában azt írjuk, hogy hány liter vízre van szükség az adott típusú termék előállításához.”

A projekt részeként szereplő tényleges víz “normál” és “tiszta” feliratú kis üvegcsékben van jelen – a normál üvegcsék zavaros és barna árnyalatúak. A tiszta fiolák tiszta vizet tartalmaznak, de nagyon kicsik, mindössze 15 millilitert tartalmaznak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Azt hiszem, ez lesz a jövőben a rendes víz arca, ha nem teszünk lépéseket” – mondta Marques. “Az iható víz és a tiszta, tiszta víz nagyon-nagyon kevés lesz. Ez az üzenet. Azt akarjuk, hogy az emberek megértsék, hogy ez a jövőben luxus lesz”.”

E problémák enyhítéséhez a szennyvízzel való jobb takarékosságra és a vízkészletekkel való jobb gazdálkodásra, a táplálkozásra és a közös vízforrások szennyezésének megelőzésére lesz szükség. Bár az olyan táplálkozási szokásoknak, mint a veganizmus, vannak hatásai, Marques elmondta, hogy reméli, hogy a vállalatok is meglátják az üzenetet.

A csapat olyan márkákat keresett meg, mint a Domino’s Pizza és a Burger King, azzal a feltételezéssel, hogy a szűkösség miatt nem lesz elég víz ahhoz, hogy “elkészítsék [az] hamburgerüket vagy [a] pizzájukat” – mondta Marques.

Az ENSZ vízügyi konferenciája március 22-24. között zajlott New Yorkban, a házigazda országok Tádzsikisztán és Hollandia voltak.

A konferencia eredményeképpen elfogadták a Vízügyi cselekvési programot, egy olyan megállapodást, amely számos “nem kötelező erejű” ajánlást tartalmazott a vízbiztonság növelésére világszerte. A csökkenő vízkészletek hatása már most érezhető a fejlett országokban, amelyek korábban el voltak szigetelve az olyan helyeken, mint Afrika szarva, tapasztalható aszályok legsúlyosabb hatásaitól.

Januárban az Egyesült Államok nyugati részén hat állam megállapodott abban, hogy csökkentik a Colorado folyó közös vízgyűjtő területének vízfelhasználását, mivel a folyó mentén lévő gátak vízszintje rekord alacsony, ami negatív hatással volt a régió mezőgazdaságára és állattenyésztésére.

A vízhiány problémáira rávilágító spekulatív projektek közé tartoznak a BPAS Architects által tervezett vízgyűjtő felhőkarcolók. Számos tervező a levegőből gyűjti a vizet, például a hongkongi Orient Occident Atelier stúdió Kambodzsában épített közösségi központja, amelynek beépített teteje az esővizet tölcsérrel vezeti el.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb