„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Az épület, mely “új magasságokba emelte a faépítészetet”

A norvégiai Brumunddalban található Mjøstårnet egy 85,4 méter magas torony, amely a világ egyik első igazi fa felhőkarcolója volt. A 18 emeletes, vegyes felhasználású épületet a Magas Épületek és Városi Élőhelyek Tanácsa (CTBUH) a világ legmagasabb faépületének nevezte, amikor 2019 márciusában elkészült, kényelmesen megelőzve a vancouveri Brock Commons Tallwood House 53 méteres épületét.

A Voll Arkitekter építészstúdió úgy véli, hogy a mérföldkő megmutatta, hogyan nézhet ki a fenntartható építészet jövője.

“A faépítés új reneszánszát éli, és büszkék vagyunk arra, hogy segíthetünk a faépítészetnek új magasságokba jutni” – mondta a Voll Arkitekter partnere, Øystein Elgsaas. “A Mjøstårnet nem egy magas faépület tervrajza, hanem a további fenntartható fejlődéshez való hozzájárulás” – tette hozzá Elgsaas.

“Fenntarthatóság szempontjából az épületünk legfontosabb szempontja az volt, hogy megmutassuk, hogy lehetséges nagy, összetett faépületeket építeni, és ezzel másokat is inspirálni, hogy ugyanígy tegyenek”.”

A Norvégia legnagyobb tava, a Mjøsa partján található, amely a nevét adta az épületnek, a 18 emeletes torony lakásokat, egy szállodát, irodahelyiségeket és egy éttermet tartalmaz. Kétféle mesterséges faanyag felhasználásával épült: keresztsíkosított faanyag (CLT) és ragasztott faanyag – más néven glulam – felhasználásával. Mivel mindkét fafajta keresztben egymáshoz ragasztott lamellarétegekből áll, jelentősen erősebbek, mint a hagyományos fa.

A világos színű lucfenyőből készült nagyméretű ragasztott gerendák a homlokzatok mentén tartják a szerkezetet, valamint a belső oszlopokat és gerendákat alkotják. Közben CLT-t használtak az épület három liftjének és két lépcsőházának alátámasztására.

A szerkezeti tömegfát belül szabadon hagyták, így a torony gyorsan felépíthető volt. A projekt alapmunkálatai 2017 áprilisában kezdődtek, és az első faépítésre mindössze hat hónappal később került sor. A stúdió különösen a fenntarthatósági szempontok miatt volt hajlandó a faanyagot használni. A fák “szénszivacsként” működnek, elnyelik a légköri szenet, amely aztán a fába záródik, és az épületben tárolódik.

A fa előállítása, szállítása és építése is kevésbé szén-dioxid-intenzív, mint a betoné, ami azt jelenti, hogy a gyártási folyamatnak alacsonyabb a megtestesült szén-dioxid-kibocsátása. Az acélból és betonból készült épületek megtestesült szén-dioxid-kibocsátása a globális szén-dioxid-kibocsátás 11 százalékát teszi ki.

Brumunddal közelsége egy jelentős erdészeti és fafeldolgozó központhoz azt jelentette, hogy a Mjøstårnethez szükséges anyagokat a közeli lucfenyő- és fenyőerdőkből szerezték be. A faanyagot a helyi fűrészüzemben vágták szabványos deszkaméretű deszkákra, majd Moelvenben dolgozzák fel, ahol az építéshez használt végső ragasztott lemeztermékeket készítették.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Skandináviának a nagy erdőségekhez való hozzáférése bőséges helyi fakészletet biztosít, ami a régióban a fához forduló építészek számának növekedését segíti elő a projektekben. Elgsaas szerint a faipar a Mjøstårnet építése óta megváltozott, és a közvélemény szkepticizmusa a magas épületek faanyagában rejlő lehetőségekkel kapcsolatban alábbhagyott.

Bár a stúdió elkötelezte magát a fa használata mellett, az anyag nem volt problémamentes. A faanyag eredendő könnyedsége trükkösnek bizonyult az építészek számára, mivel az épület teteje hajlamos volt arra, hogy a szélben elmozduljon.

Az építészek kompozit épületeket – fa-beton-hibrid szerkezeteket vagy betonmaggal ellátott favázakat – hoznak létre, hogy elkerüljék ezt a problémát. A Voll Arkitekter azonban úgy döntött, hogy a Mjøstårnet padlózatába betont épít be, hogy a szükséges szilárdságot és súlyt biztosítsa.

2022-ben a Mjøstårnetet a világ legmagasabb faépületeként megelőzte az Ascent, egy 86,6 méter magas torony Wisconsinban, amelyet a Korb + Associates Architects tervezett.

A CTBUH akkor minősít egy teljes egészében fából készült épületet annak, ha mind a fő függőleges vagy oldalirányú szerkezeti elemek, mind a padlózat fából készült.

Az Ascent valószínűleg nem sokáig fogja tartani a csúcsot, mivel a dán Schmidt Hammer Lassen stúdió által tervezett 100 méter magas svájci lakótömb faépülete lesz a világ legmagasabb épülete, amikor 2026-ban elkészül.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb