„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A Design Museum Gent bővítéséhez “alacsony szén-dioxid-kibocsátású” téglából készült kommunális hulladékot használtak fel

A Carmody Groarke és a TRANS Architectuur Stedenbouw építészstúdiók anyagkutatókkal együttműködve helyi építési hulladékból készült téglát fejlesztettek ki, amelyet a Design Museum Gent új szárnyának építéséhez használnak majd fel.

A Gent Waste Brick téglát a körkörös gazdaságra specializálódott Local Works Studio a BC Materials anyaggyártó céggel közösen úgy tervezték, hogy “alacsony szén-dioxid-kibocsátású” legyen, és a jelentések szerint csak egyharmada legyen a megtestesült szén-dioxidnak, mint egy tipikus belga agyagtégla.

A tégla 63 százalékban Gentből származó, újrahasznosított kommunális hulladékból készült, amelyet egy helyi bontási beton- és üveghulladék-újrahasznosító központból gyűjtöttek össze.

Ezeket az újrahasznosított anyagokat a belga Lommel településről származó lommelzand homokkal keverik össze, és hidraulikus mésszel és őrölt kalcium-karbonáttal kötik össze. A téglákat két hétig nedves környezetben érlelik, majd égetés helyett levegőn száradnak, ami csökkenti az előállításukhoz szükséges energia mennyiségét. Az anyag szilárdságát az ásványi karbonizációnak nevezett folyamat révén nyeri el, amelynek során a téglában lévő kalcium-karbonát reakcióba lép a környező levegőben lévő szén-dioxiddal.

“A karbonátosodás örökké folytatódik a homlokzaton, így a blokkok az évek során egyre erősebbek lesznek” – mondta a TRANS Architectuur Stedenbouw. “Ez a gyártási folyamat, valamint az újrahasznosított kompozitok használata olyan téglát eredményez, amelynek kilogrammonként 0,17 kilogramm CO2e-tartalma van – mindössze egyharmada a belga agyagból égetett téglák megtestesült szén-dioxidjának.”

A Gent Waste Brick a Design Museum Gent új szárnyának külső homlokzatára tervezett, halványszürke színű Gent Waste Brick tégla a város más helyi polgári épületeinek színére utal, és 2022 szeptemberében kapott építési engedélyt.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“A csapat szorosan együttműködött a Design Museum Genttel, hogy egy magasan megmunkált, testre szabott anyagi tárgyat készítsenek, amely megtestesíti az intézmény kultúráját és ethoszát, kihívást jelent a hagyományos tégla anyagi tulajdonságai és esztétikai tulajdonságai számára, és hozzáadódik a múzeum által kiállított és gondozott designtárgyak sorához” – mondta Carmody Groarke.

A Design Museum Gent workshopokat szervez a helyi lakosok számára, hogy részt vehessenek a bővítéshez használt téglák egy részének elkészítésében.

“A téglák egy genti barnamezős területen készülnek majd egy tiszta, egyszerű gyártási folyamat segítségével, amely könnyen megismételhető más városi környezetben is” – mondta Carmody Groarke. “Nem keletkezik kibocsátás, melléktermék vagy hulladék.”

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb