„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A David Chipperfield építészei egy kőbányát alakítottak kulturális térré

A hagyományos megbízásokon vagy akár tipológián kívül eső, az Arcari-barlangokban – amelyek bezárásukig a Pietra di Vicenza kőanyagát szolgáltatták – kialakítandó előadóteret tervező projekt a David Chipperfield Architects és a hagyományos velencei kézműves kő- és márványgyártással foglalkozó Laboratorio Morseletto hosszú szakmai együttműködésének köszönhetően alakult ki.

A David Chipperfield Architects 2010-ben kapott megbízást a tér kulturális és művészeti célokra történő kialakítására, tiszteletben tartva az egyedülálló enklávé adottságait.

A barlangok egy 60 évig tartó kőfejtés eredménye, amely egy szabálytalan, masszív pillérekkel alátámasztott és nagyrészt vízzel feltöltött üreges teret hagyott maga után egy erdős domb alatt a Vicenza melletti Zovencedóban. A barlangokba belépve a teret, az anyagot és a struktúrát egyetlen egyedi egységként lehet megtapasztalni, ahol a természet és az építészet mintha egymást utánozná. Felismerve ezeket a rendkívüli tulajdonságokat, a Morseletto család gyakran használta a teret informális rendezvényekre, ami arra ösztönözte őket, hogy egy állandóbb megoldást dolgozzanak ki.

A kőbánya romantikus és tektonikus tulajdonságai a faragott kővel és a szűrt vízzel már olyan erősek voltak, hogy minimális beavatkozásra volt szükség. A projekt a jellegzetes fehér vicenzai fehér követ egy sor platformmal, lépcsővel és rámpával vezeti vissza a térbe, amelyek Adolphe Appia színpadi díszleteire emlékeztetnek. Az emelvényeket Cavea néven ismerik, ami az ókori római színházak lépcsőzetes szintjeire utal. A beavatkozás párbeszédet teremtett a barlangok véletlenszerű építészete és a megszállást és előadást jelentő formalizált színpad és ülőpódiumok között.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A projektben kizárólag vicenzai követ használtak. A kő egyszerre hozzáadott és kivont, és a projekt a helyszínen végzett történelmi kőfejtés folytatásának tekinthető. A Viabizzuno által tervezett környezeti és színpadi világítás egyaránt fokozza a hangulatot, a környező, vízzel teli kamrák pedig alulról megvilágítva fokozzák a vizuális látványt. A projekt egy olyan multifunkcionális teret hozott létre, amely megőrzi és kiemeli a hely egyedi jellegzetességeit.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb