„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Vedd le a cipődet: 5 padlóburkolat a mezítlábas élményhez

A bőr magába szívja az anyagot, és a világot testi létezésünkön keresztül szemléljük, érintjük, halljuk és mérjük. Juhani Pallasmaa, az érzékszervi építészet propagálásáról ismert finn építész azt a felfogást védi, hogy a látással ellentétben a tapintás a közelség érzete, amely az egész testet lefedve válik fő tengelyévé.

Tény, hogy amikor az érintésről beszélünk, az első kép, ami eszünkbe jut, általában a kézzel való érintés. Az építészet érzékelésének azonban más módjai is vannak, amelyeket a projektekben ki lehet fejleszteni, például a mezítlábas lábak érintése egy adott felületen.

Az emberek nagy többsége egyetért abban, hogy hazatérni és levenni a cipőt egy hosszú nap után nagyon kellemes érzés. Egy olyan tevékenység, amely még inkább elterjedt a járványos évek után, amikor megszoktuk, hogy mindent, amit fertőzöttnek tartunk, kint hagyunk. Ezt a gondosságot erősítette meg az USA-beli Arizonai Egyetem egy nemrégiben készült tanulmánya is. Ez a tanulmány rámutatott, hogy a cipőtalp akár 400 000 vírust, baktériumot és parazitát is hordozhat.

A tisztaság és a higiénia előnyei mellett azonban a tudósok azt is megerősítik, hogy a mezítláb járás erősíti a lábizmokat, javítja az egyensúlyt és a testtudatot, ami a térdnek, a csípőnek és a gerincnek is jótékony hatással lehet. Ezenkívül egy ilyen szokás javítja a propriocepciót (a látás nélküli tájékozódási képességünket és a tér tudattalan érzékelését), helyreállítva természetes mintáinkat.

Az építészet és a belsőépítészet nagyszerű szövetségesek lehetnek e gyakorlat ösztönzésében, olyan stratégiákat mutatva be, amelyek a ház bejáratánál lévő bizonyos bútorok, például cipőtartó, pad, puff stb. használatától kezdve a padlóburkolatok gondos megválasztásáig terjednek. Ha mezítláb járásról van szó, a padló típusa nagyban befolyásolja a kényelmet és a biztonságot, mivel az erre a célra szolgáló padlóknak simának és egyenletesnek kell lenniük, hogy elkerüljék a nem kívánt botlást és ütközést.

Tekintse meg az alábbiakban néhány olyan burkolattípust, amely alkalmas mezítláb járásra:

Fa padló

Apartamento do Morro / Hinterland Architecture Studio

A fapadló népszerű választás a mezítláb járáshoz, mivel puha, kényelmes és viszonylag könnyen tisztítható. Nedves állapotban azonban csúszósak lehetnek, ezért óvatosságra van szükség. Ebben a kategóriában a jól ismert deszkák mellett ott vannak a híres, tömör fából készült és különböző mintákkal alkalmazott parketták, mint például az Apartmento do Morroban (fenti képen), valamint a bambuszpadlók, amelyek puhaságuk és kényelmük tekintetében hasonlóak a fához, de környezetbarátabbak és fenntarthatóbbak, valamint a parafa padlók, mint kényelmes megoldás, amely jó szigetelést és párnázottságot biztosít, valamint ugyanilyen környezetbarát és természetesen antimikrobiális.

Casa Príncipe Real / Atelier 106

A Casa Príncipe Real (fenti képen) figyelemre méltó példája annak, hogy a fa a padlóra alkalmazva melegséget és otthonosságot kölcsönöz. Arra invitál, hogy vegye le a cipőjét, és érezze a textúráját, mint a Llubi iskolában (lenti képen). Ipari és gazdaságilag könnyebben elérhető lehetőségként létezik laminált padló is, amelyet nagy sűrűségű falapból állítanak elő, és amely nagyobb befektetés nélkül jobb kivitelezést biztosít a beépítéshez.

School in Llubi / Aixopluc + Aulets Arquitectes

Szőnyeg

Winthrop Library

A szőnyeg kiváló választás lehet, különösen azokban a helyiségekben, ahol fokozott melegségre és kényelemre van szükség, mint például a hálószobákban vagy a nappaliban. A technológia fejlődésével ezek a padlóburkolatok – amelyeket hangszigetelésük miatt gyakran használnak kereskedelmi környezetben – csempékben is beépíthetők, amelyek megkönnyítik az eltávolítást és a tisztítást. Ezenkívül a szőnyegek lehetővé teszik a minták és színek széles skáláját, amelyek játékosságot visznek a környezetbe. A Winthrop Könyvtár (fenti képen) például zöld és szürke mintákkal ellátott textilburkolatot alkalmazott, amely fokozza a hangulatos légkört.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Gumi padló

Regional Music and Dance School of Saint Paul / Périphériques Marin+Trottin Architectes

A gumiburkolatokat széles körben használják a gyermekterületen, mivel növelik a tapadást és csökkentik az esésekből eredő fizikai sérülések kockázatát. Emellett puha, párnázott és könnyen tisztítható megoldást jelentenek. A PVC-ből készült vinil padlóburkolat is ebbe a kategóriába sorolható. Anyaga ellenállóképességet és nagy tartósságot biztosít, emellett jó akusztikai és hőtani teljesítményt nyújt. A szőnyegekhez hasonlóan a gumipadlók is különböző színeket, mintákat és textúrákat tesznek lehetővé. A Saint Paul-i Regionális Zene- és Tánciskola (fenti képen) gumipadlót használ a közös helyiségekben és a tantermekben, és bár nem elsősorban a mezítlábas élményt szolgálja, gazdagítja a környezetet és segít a zajok elnyelésében.

Kőpadló

A természetes kőpadlók, mint például a márvány vagy a pala, alkalmasak lehetnek a mezítláb járásra, különösen, ha csiszoltak vagy sima felületűek. Az LK Apartment (lenti képen) erkélyén például fekete portugál kő található, amely textúrát és színt kölcsönöz a környezetnek.

LK Apartment/ Oficina Conceito Arquitetura

A House of Concrete Experiments (azaz a Betonkísérletek Háza – lenti képen) a köveket ezen túlmenően is használták. Újrahasznosított hulladékot, fekete Kadappa követ, valamint fehér és rózsaszín márványt tartalmaz. Ezeket a köveket különböző módon használják, hogy a padló olyan legyen, mint egy műalkotás. Azonban, bár a fedetlen területekre beépítve kiváló választásnak bizonyulnak a forró helyeken lévő épületek számára, sokuk nagyon könnyen felmelegszik, ami nagy kellemetlenséget okoz.

House of Concrete Experiments / Samira Rathod Design Atelier

Kerámia és porcelán padlóburkolat

A természetes kőhöz nagyon hasonló felhasználási móddal a porcelánburkolat a legtöbb környezetben megtalálható, mivel megfizethető és hosszú élettartamú megoldás, mint például az Apartmento Ygarusu (lenti képen) esetében. Meleg éghajlaton a hűvös porcelán szabályozza a testhőmérsékletet, kellemes érzést keltve. Hideg éghajlaton való használata azonban padlófűtési technológiákat igényel, amelyek a kerámiapadlókra is vonatkoznak.

Apartamento Ygarusu / Estúdio BRA

Érdemes megjegyezni, hogy ezeken a padlókon kívül számos lehetőség hívja fel az embereket arra, hogy levegyék a cipőjüket. Ezek közé a lehetőségek közé tartoznak a nagy tartósságú epoxi padlók vagy a szintetikus fű. Mindenesetre fontos megjegyezni, hogy az embereknek különböző preferenciái és érzékenységei lehetnek a mezítláb járásra.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb