„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A DART Lab biológiailag lebomló betonöntvényeket készít fűrészpor felhasználásával

A Michigani Egyetem kutatócsoportja biológiailag lebomló zsaluzatot hozott létre fűrészporból, hogy csökkentse a fahulladék mennyiségét a betonozás során.

A fa alapú anyag a Taubman Építészeti és Várostervezési Főiskola Digital Architecture Research and Technologies (DART) Laboratóriumának BioMatters projektjének eredménye.

A DART igazgatója, Mania Aghaei Meibodi, valamint a kutatók Muhammad Dayyem Khan és Tharanesh Varadharajan vezetésével a csapat olyan anyagot próbált létrehozni, amellyel ipari fűrészpor újrafelhasználható, hogy csökkentsék a betonépítésnél használt zsaluzás okozta hulladék mennyiségét.

A csapat fűrészport biopolimerekkel és adalékanyagokkal keverte össze, hogy elkészítse az anyagát, amely formázható vagy 3D-s nyomtatással különféle formákat készíthet. A csapat képességeinek bemutatása érdekében az anyagot betonzsaluzat készítésére használta fel.

A csapat 3D-s nyomtatással nyomtatott egy 1,8 méteres szerkezeti oszlopot, és fokozatosan öntött betont a közepébe. Miután a beton megszáradt, a fűrészporos zsaluzatot lehántották, hogy felfedje az oszlopot.

A fűrészpor anyagot ezután víz hozzáadásával megmentették és újrahasznosították, hogy újra létrehozzák a 3D nyomtatáshoz szükséges viszkozitási szintet. Ezzel a folyamattal a csapat több mint 25 alkalommal sikeresen felhasználta ugyanazt az anyagot további oszlopok létrehozásához.

A csapat szerint évente 15 milliárd fát vágnak ki világszerte, ami hárommillió font fűrészporhoz vezet az Egyesült Államokban a szemétlerakókba. A fűrészpor gyakran elégethető alternatívaként, ami környezetszennyezést okozhat.

“Számomra olyan, mint egy értékes anyag, mert kivágsz egy fát” – mondta Muhammad Dayyem Khan kutató. “Szerintem annak a fának minden részecskét újra fel kellene használni, ha kivágod.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A DART Lab szerint a zsaluzatok a betonépítési költségek akár 40 százalékát is kifizetik, és általában fából készülnek. Az építkezéseken történő használat után a zsaluzatot gyakran eldobják. A csapat azt is tervezi, hogy kísérleteznek nagyobb szerkezetek készítésével az anyagból.

“Például bizonyos szerkezeteket ki lehet nyomtatni egy nagy raktárban, majd csak vissza kell fordítani őket” – mondta Khan. “Csak forgasd el őket 90 fokkal, és máris nagyobb szerkezetet kapsz.”

Míg a BioMatters csapata kezdetben a zsaluzat anyagával kísérletezett, azt sugallta, hogy a potenciál a betonépítésen túlmutat.

“Bármi lehet belőle” – mondta Khan. “Apró, dísztárgyak, bútorok, falak, ajtók, ablakok…”

Az anyag a fához hasonlóan csiszolható és pácolható is a simább felület létrehozása érdekében. A csapatnak még fel kell derítenie, hogy melyik fa a legjobb az anyaghoz.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb