„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

12 építészeti esemény, amelyre 2023-ban érdemes odafigyelni

A 2023-as Velencei Építészeti Biennále kurátora, Leslie Lokko építész megfogalmazása szerint “az emberemlékezet óta eltelt két legnehezebb és legmegosztóbb év után az építészeknek egyedülálló lehetőségük van arra, hogy megmutassák a világnak, amihez a legjobban értünk: hogy olyan ambiciózus és kreatív ötleteket terjesszünk elő, amelyek segítenek egy igazságosabb és optimistább közös jövő elképzelésében”.

A velencei megközelítéstől kezdve Afrika, mint a jövő laboratóriuma, Szöul megapoliszként való megközelítése a következő 100 év felé vezető útjáig; a chicagói művészet és építészet találkozása és a polgári részvétel találkozása a globális dél mottójában szereplő Sharjah “a mulandóság szépsége” – 2023-ban számos építészeti eseményt láthatunk majd, amelyek megpróbálják megtestesíteni ezeket az előrevivő ambiciózus és kreatív ötleteket, ahogyan azt Lokko kifejtette.

Chile: Építészeti Biennále – január 5-15.

Miután a 2019-es kiadás a chilei szociális válság miatt hirtelen megszakadt, az esemény 2023-ban visszatér Santiagóba a “sebezhető lakóhelyek” (Hábitats vulnerables) témakörében, olyan kérdésekkel foglalkozva, mint “a lakáshiány kialakulása egy olyan kontextusban, amelyben a nyomornegyedek, az informalitás és az illegális földfoglalás az elmúlt években megnőtt; a közterületek sebezhetősége és romlása; a tárgyi örökség sürgős védelme; és a környezeti sebezhetőség az éghajlati válság kontextusában”.

Olaszország: Milano: Salone del Mobile.Milano – április 18-23.

A viharos globális háttérrel szemben 262 000 ember vett részt a Salone del Mobile.Milano “Design with Nature” 2022-ben. Mivel az ikonikus esemény 60. kiadása szokatlanul 35 °C feletti hőmérsékletben zajlott, a szervezet úgy döntött, hogy a 2023-as kiadásra “a környezeti, pénzügyi és társadalmi felelősségvállalás lesz a legfontosabb prioritás”, kezdve a fenntartható vásári létesítményekre vonatkozó új Fenntarthatósági Irányelvekkel.

Az iránymutatásokkal kapcsolatban Maria Porro, a Salone del Mobile.Milano elnöke tavaly októberben kijelentette, hogy “a vállalatok olyan helyzetben vannak, hogy irányító szerepet játszhatnak ebben a folyamatban, együttműködve a kormányokkal, szabályozó szervekkel, befektetőkkel, partnerekkel és beszállítókkal. A Salone ott van mellettük, készen arra, hogy bármilyen támogatást nyújtson, amire szükség van ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson”.

Spanyolország: Concéntrico 09 – április 27 – május 2

A Javier Peña által alapított és köz- és magánintézményekkel közösen szervezett Concéntrico fesztivál 2015 óta több mint 100 épített installációt és pavilont mutatott be, és a spanyolországi Logroño felkerült az építészeti körút térképére, miközben összehozza a feltörekvő építészeket és tervezőket, akiknek megadják a szabadságot a kísérletezésre a spanyol város közterein.

A 2023-as kiadás – amelyet a szokásos szeptember helyett április végén rendeznek meg – máris megnyitotta a pályázatokat három beavatkozásra és egy részvételi felhívást a vadonatúj Cities Ahead programmal, a Goethe Intézet által vezetett, a kreatív európai városokat támogató programkezdeményezéssel.

Olaszország: Velencei Építészeti Biennále – május 20. – november 26.

Afrika lesz a főszereplője a 18. velencei nemzetközi építészeti kiállításnak. A jövő laboratóriuma Lesley Lokko névadó munkásságából merít ihletet, amely a dél-afrikai Johannesburgi Egyetem Építészeti Felsőfokú Iskolájának és a ghánai Africa Future Institute (AFI) alapítójaként kiemelkedik.

A 2023-as Velencei Építészeti Biennálé a kiállítást műhelyként képzeli el, és arra kéri az “építészeket és szakembereket a kreatív tudományágak kibővített területéről, [hogy] hozzanak példákat kortárs gyakorlataikból, amelyek a közönség számára kijelölik az utat, amelyen keresztül a nézők maguk képzelhetik el, hogy mit tartogathat a jövő”. A 2023-as Velencei Biennálén a szokásoknak megfelelően egy, a Lokko által kurált általános nemzetközi kiállítást és egy sor nemzeti pavilont rendeznek saját kurátorokkal.

Egyesült Államok: AIA Konferencia az építészetről – június 7-10.

Késő boreális tavasz / kora nyár táján az Amerikai Építész Intézet (AIA) az Egyesült Államok legnagyobb éves építészeti konferenciáját tartja. A 2022-es, Chicagóban megrendezett kiadás után, ahol a szervezet azt vizsgálta, hogy “az építészet képes-e új gondolkodásmódot ösztönözni az ország egyik legdizájnosabb, fenntartható városában”, a következő kiadást már megerősítették, hogy a kaliforniai San Franciscóban rendezik meg.

Dánia: Koppenhága Építészeti Fesztivál Június 22 – július 09

A tízéves évfordulóját ünneplő Koppenhágai Építészeti Fesztivál (CAFx) következő kiadása a Leave No One Behind (Senkit sem hagyunk hátra) – az ENSZ 2030-as fenntartható fejlődési menetrendjének fő ígérete – inspirációját veszi alapul, hogy feltárja, “hogyan érvényesül ez a város épített és nőtt környezetében”. A CAFx továbbá annak a kiállításnak a helyi ágát mutatja be, amelyet Josephine Michau fesztiváligazgató a Velencei Biennálé dán pavilonja számára kurátorkodik.

Dánia: UIA Építészek Világkongresszusa Koppenhága – július 2-6.

Central Copenhagen includes the city’s oldest neighborhoods with small, narrow streets and crooked houses. Here you will find some of the city’s most popular attractions, the political and historic centre as well as a myriad of great shopping streets, cozy cafes, restaurants, green oases, charming canals and a modern waterfront. The main artery of the city centre is the pedestrian street Strøget, that runs from City Hall Square to Kongens Nytorv. The heart of Copenhagen that we define as the city centre is the area within the Lakes (Sortedam Lake, Peblinge Lake and Skt Jørgens Lake) and includes both the medieval city and Christianshavn. It is also known as Copenhagen K.

A 2023-as világkongresszus célja, hogy az építészet központi eszközzé váljon az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljának elérésében, “rávilágítva az építészet azon potenciáljára, hogy jobb társadalmakat alakítson ki és hozzájáruljon a fenntartható jövőhöz”. Ursula von der Leyen, Francis Kéré, Kunlé Adeyemi, Chimamanda Ngozi Adichie, Mette Skjold és Bjarke Ingels a 2023-as rendezvény fő előadói között szerepelnek.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Peru: Lima Nemzetközi Építészeti Biennále (BIALIMA 2023) – augusztus 2023

A perui építészszövetség limai tagozata által szervezett és a Barclay & Crousse társalapítója, Jean Pierre Crousse által kurátori feladatokat ellátó BIAMLIMA 2021-es első kiadását úgy fogták fel, hogy a perui építészet kiemelésének tétje, miközben annak a latin-amerikai kortárs körforgásba való bevonását szorgalmazza, nevezetesen Argentína, Brazília, Chile, Ecuador, Mexikó és Paraguay.

Nemrég jelentették be, hogy a BIALIMA 2023 kurátorai az 51-1 Arquitectos társalapítói, Fernando Puente Arnao, Manuel de Rivero és César Becerra lesznek.

Dél-Korea: Szöuli Építészeti és Urbanisztikai Biennále (SBAU 2023) – szeptember 1. – október 29.

Byoung Soo Cho rendező és Eui Young Chun, Jinyoung Lim, Sang Hoon Youm, Sara Kim és Leif Høgfeldt Hansen kurátorok a “Land Architecture, Land Urbanism” témakörben azt vizsgálják, hogyan kell Szöult felkészíteni a következő évszázadra a megapolisz mint ultrasűrűn lakott és környezetbarát város útitervének kidolgozásán keresztül.

A SBAU negyedik kiadása öt szekcióból áll majd, köztük a témát bemutató tematikus kiállításból és a Szöul 100 éves mesterterv kiállításból.

Spanyolország: Bienal de Arquitectura Latinoamericana (BAL 2023) – szeptember 26-29.

Az AREA által alapított és a pamplonai városi tanáccsal és más támogató intézményekkel közösen szervezett BAL 14 fiatal latin-amerikai irodát hoz össze a spanyolországi Pamplonában. A 2009-es első kiadás óta a BAL olyan frissítő irodákat és szakembereket emelt ki, akik végül megszilárdultak, mint Adamo Faiden, Carla Juaçaba, Pezo von Ellrichshausen, Daniel Moreno és Ambrosi Etchegaray.

Egyesült Államok: Chicagói Építészeti Biennále (CAB 5)- szeptember

Ez egy próba – a 2023-as Chicagói Építészeti Biennále – a Floating Museum amerikai művészeti kollektíva vezeti a művészeti csapatot, amely “a mai társadalomban jelen lévő, de világszerte másként kezelt környezeti, politikai és gazdasági kérdéseket vizsgálja a művészet, az építészet, az infrastruktúra és a polgári részvétel révén”.

A CAB ötödik kiadásához vezető úton a Chicago Design Summit nevű új esemény kutatási inputként fog működni a Floating Museum és társalapítói, Jeremiah Hulsebos-Spofford, Faheem Majeed, Andrew Schachman és avery r. young számára.

Egyesült Arab Emírségek: Sharjah Architecture Triennial (SAT) – november

DANDAJI. Région de Tahoua.

Míg a Chicagói Építészeti Biennálé sikeresen vált Észak-Amerika vezető építészeti és dizájnkiállításává, a Sharjah Architecture Triennial a 2018-as első kiadásában úgy döntött, hogy olyan nemzetközi platformként határozza meg magát, amely Nyugat-Ázsia, Dél-Ázsia és Afrika építészetét hozza össze.

A cmDesign Atelier alapítóját, Tosin Oshinowót nevezték ki a 2023-as kiadás kurátorának, ami – ahogyan azt Hoor Al Qasimi, a Sharjah Art Foundation elnöke és igazgatója kifejtette – lehetőséget jelent arra, hogy az építészet és az urbanisztika “határozott és nagyon szükséges hangsúlyt helyezzen az építészet és az urbanisztika szociálisan érzékeny megközelítéseire”, amelyet Oshinowo testesít meg. A The Beauty of Impermanence (A mulandóság szépsége), ahogy a kiállítás címe is szól, a globális délen tapasztalható szűkösség problémáira fog reflektálni, és arra, hogy ez a kihívás hogyan hozta létre az “újrafelhasználás, az újrafelhasználás, az innováció, az együttműködés és az alkalmazkodás kultúráját”.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb