„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A CCY Architects patinás rézbe burkolják a coloradói házat

A CCY Architects amerikai stúdió patinás rézpanelekkel burkolt egy hegyoldali házat, és megdöntötte a tetőt, hogy illeszkedjen a coloradói telephely domborzatához.

A DNA Alpine néven ismert, 372 négyzetméteres ház 2022-ben készült el, és úgy tervezték, hogy “eltűnjön vagy valahogy eggyé váljon” a 75 hektáros San Miguel megye területén. A lucfenyőkkel körülvett rét szélén települt, két hálószobás, négyszögletes ház tömege a természetes fokozatot követi, soha nem emelkedik 4,5 méternél magasabbra a talajszint felett.

Amikor a telek felfelé dől, a tetővonal is az ég felé billen, és megvédi az emeleti hálószobát. A házat – és a különálló szaunát és garázst – négy fémprofilban lévő rézpanelek borítják, amelyek „a helyszínt körülvevő Engelmann-lucfák DNS-szekvenciájából származó nem ismétlődő mintázat szerint vannak elrendezve” – mondta Jenny Trumble, a CCY Architects munkatársa.

A helyszín tájképétől, valamint Jeppe Hein és Zander Olsen kortárs művészektől tájékozódva a csapat az egyes rézprofilok szögét elnevezte, hogy félig tükrözze a környezetet. A 30 százalékban újrahasznosított rézből készült homlokzatot alacsony karbantartási igénye, tűzállósága, valamint az alpesi területek nagy magasságának és szélsőséges időjárásának ellenálló képessége miatt választották.

Az anyag idővel sötétszürke színűvé patinázódik, de néha lilás árnyalatot ölt, kiemelve a környező Sziklás-hegység színeit. Az északnyugati homlokzat közepén belépve egy teljes magasságú ajtón haladnak át a lakók – amely a ferde tetőbe csuklósan felhajtva keretezi a bejáratot, vagy erős havazás ellen biztosítható.

A hűvös külső tónusok szembeállítása érdekében a csapat a belső falakhoz meleg tölgyfa burkolatot és tartós betonpadlót választott, amely a beágyazott sugárzó fűtés mellett hőtömeget is biztosít a lakóhely számára. A nyilvános helyiségek az alaprajz közepén helyezkednek el, az étkező- és lakóterekkel a padlótól a mennyezetig érő ablakokba burkolva, amelyek egy burkoló tornácra és a mögötte lévő hegyekre néznek.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A mély túlnyúlás optimális napsugárzást biztosít, minimálisra csökkenti a hőnyereséget nyáron, és beltéri-kültéri lakóteret biztosít. A meglévő fákat megőrző szűk beépíthető területen belül a házat több rugalmas térrel tervezték. Az iroda hálóhelyiségként is funkcionálhat, a belső lépcsőn pedig a lejtős tető alá bújtatott hálófülke emelkedik.

Az áteresztő burkolaton és a helyszíni csapadékvíz kezelésen kívül a csapat minden olyan natív tereprendezést kiválasztott, amely korai növekedése során csak öntözést igényel, csökkentve ezzel a vízhasználatot.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb