„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A Budapesten készült ‘Szegény párák’ szett építészete mögött 

A Poor Things Oscar-díjra jelölt díszlettervének célja egy “1930-as évekbeli stúdiófilm létrehozása volt a mai technológiával” – mondták a film produkciós tervezői.

A Yorgos Lanthimos által rendezett Poor Things az Emma Stone által alakított Bella történetét meséli el, akinek egy felnőtt nő testében egy gyermek elméje rekedt – ez a cselekményszál befolyásolta a fekete komédia díszleteinek tervezését. A film cselekményének kilencven százaléka nagy díszletekben játszódik Budapesten, ahol a filmet forgatták, és csak egy kis részét vették fel meglévő helyszíneken.

Bella otthonának – nagyméretű díszletként felépített – belső terének megalkotásához Heath és Price a londoni Sir John Soanes Múzeum neoklasszikus stílusú épületéből merített ihletet, amely tele van festményekkel, régiségekkel és műtárgyakkal, amelyeket tulajdonosa a 19. században gyűjtött össze.

A kontrasztokkal és a különböző textúrákkal játszva arra is összpontosítottak, hogy az építészetet hasonlóan “összefűzzék”, mint ahogyan a Willem Dafoe által alakított doktor az állatokat és más tárgyakat. A duó a rendező kérésére, aki a tudtuk nélkül a film egyes részeit fekete-fehérben forgatta, sokat gondolkodott a díszletek textúráján.

Míg az első felvonás főként Bella otthonában és a műtőben játszódik, ahol Baxter hibrid állatokat készít – köztük egy kutya-csirke lényt és egy kacsafejű kecskét -, a film gyorsan továbblép, hogy bemutassa Bella útját a nagyvilágba. Ezekhez a jelenetekhez, amelyek a film nagy részét kiteszik, Heath és Price színes díszletet készített, amely hangsúlyozza a különbséget Bella fekete-fehér neveltetése és a felnőtté válás élményei között.

A tervezők építészeti referenciák keverékét használták a díszletekhez Lisszabonban, az első városban, ahová Bella ellátogat. A Lisszabonban használt építészeti referenciák némelyike “meglehetősen modern” volt Price szerint, aki Ricardo Bofill spanyol építész munkáját említette példaként.

A film egyik legfontosabb díszlete, a történetre gyakorolt hatás és a filmben való elidőzés szempontjából a Poor Things Párizs változatában található bordélyház volt. Az erősen díszített, barokk stílusú épület fallikus ablakokkal és egyéb, a használatra utaló részletekkel rendelkezik.

Míg a nézők kevesebb időt töltenek Bellával Alexandriában, a város díszletének – amely inkább egy nagy miniatűrként, mint teljes méretű helyszínként épült – egy fontos cselekménypontot kellett kiemelnie, és egy egész városról kellett sűrített képet adnia.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A város megalkotásához, amelyet inkább egy óceánban lévő szigetként ábrázolnak, mint egy észak-afrikai partvidéken fekvő városként, a tervezők egy antik faragványokról szóló könyvből, a Cabinet of Curiositiesből is merítettek ihletet.

Az első alexandriai jelenet egyike azon keveseknek, amelyet egy meglévő helyszínen forgattak – egy étteremben, amelyet a tervezők egy reggelizőszobává alakítottak át, amely “szinte egy ál-Bond-gonoszok búvóhelyére” hasonlít. Innen a film továbblép, hogy bemutassa a torony alatti nyomornegyedeket.

A Poor Things általános hangulatához Lathimos azt szerette volna, ha Heath és Price egy “1930-as évekbeli stúdiófilmet hozott létre a mai technológiával”. A két tervező a díszlettervezésért Oscar-jelölést kapott Mihalek Zsuzsával együtt, aki a díszletdekorációért felelt.

A 96. Oscar-díjátadóra, vagyis az Oscar-díjra 2024. március 10-én kerül sor, és a 2023-ban bemutatott filmeket díjazzák.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb