„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A brutalizmus öröksége Marokkó függetlensége utáni építészetében

Marokkó függetlenné válása óta azt számos esemény alakította, mint az építészek átmenete a hanyatló francia birodalom szolgálatából az újonnan függetlenné vált marokkói nemzet szolgálatába. 

Az 1956-os függetlenség elnyerésekor fiatal marokkói és külföldi építészeket bíztak meg egy önellátó Marokkó megépítésével. A modern infrastruktúra, az új adminisztratív épületek, valamint a jobb oktatási és egészségügyi létesítmények iránti kereslet az építkezés fellendüléséhez vezetett. Ez a fellendülés lehetőséget biztosított az építészek és tervezők számára, hogy kifejezzék elképzeléseiket.

Post-corbusian Poste Centrale Agadir by Jean-Francois Zevaco

A modernizmus európai népszerűsége ihlette az építészek a brutalizmust megtestesítő épületekkel kísérleteztek. Ez az építészeti stílus nemcsak a marokkói várostervezés gyarmati víziója elleni lázadás volt, hanem a városi táj építészeti egységének szimbóluma is. 

Az épületeket különféle tipológiákban hozták létre a beton nyers jellemzőivel, bemutatva annak eredendő szilárdságát, tartósságát és funkcionalitását. Ezek az épületek, amelyek olyan városokban láthatók, mint Agadir, Casablanca, Tanger és Marrakesh egyes részein, párbeszédet képviselnek a brutalizmus és a marokkói kultúra, környezet és éghajlat között.

Agadir, egy város Marokkó déli Atlanti-óceán partján, jelentős brutalista befolyást tapasztalt függetlensége idején. 1960. február 29-e előtt 45 000 lakosnak adott otthont. Azon a végzetes napon azonban a várost egy 5,7-es erősségű földrengés pusztította el, amit egy második sokk és egy kiterjedt tűz követett. Percek alatt a katasztrófa 15 000 emberéletet követelt, 25 000 embert megsebesített, és a legtöbb túlélő hajléktalanná vált. A város, beleértve a 16. századi casbah-t és a francia gyarmati ville nouvelle-t, szinte teljesen elpusztult.

A tragédiára reagálva V. Mohammed király átfogó újjáépítési kampányt indított, amelybe marokkói és nemzetközi építészeket és tervezőket is bevontak. A francia gyarmatbirodalomtól nemrégiben függetlenné vált Agadir újjáépítése az új marokkói nemzet ambícióit szimbolizálta, és soha nem látott figyelmet keltett. Ez a vállalkozás a nemzeti és nemzetközi szolidaritás demonstrációja volt, olyan építészek közreműködésével, mint Le Corbusier.

Ennek a közös erőfeszítésnek az eredménye figyelemre méltó volt. Nagyon rövid időn belül az új Agadir előkerült a romok közül. A legjobb marokkói és nemzetközi építészek innovatív brutalista tipológiákat vezettek be, ötvözve az ultramodern és a népies lakásstílusokat. Ezeket olyan innovatív állami struktúrákkal egészítették ki, mint az iskolák, a rendelők és a mozik, egyedi városi valóságot teremtve. 

TIT MELLIL REHABILITATION CENTER
TIT MELLIL REHABILITATION CENTER
TIT MELLIL REHABILITATION CENTER
TIT MELLIL REHABILITATION CENTER

A Hotel de Ville a brutalista építészet kiváló példája, amely magában foglalja a belső nyitott kertek koncepcióját, amely a hagyományos marokkói kultúrára emlékeztet. Ezt az építményt Emile Duhon tervezte, és 1961-ben épült. Az épület térbeli kialakítása a modern mediterrán hagyományokat képviseli, míg a betonozott formája és a napfény árnyékolása szabályozza klímáját. 

Province de Marrakech

Más figyelemre méltó brutalista épületek Agadirban a Souss-Al Alima College, az 1963-as posta és az A épület, amelyet 1961-ben Henri Tastemain és Louis Riou épített. Ezek az építmények a brutalista építészet egyedi stílusát mutatják be, amely ma jellemzi a várost.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Casablanca, egy másik marokkói város a brutalizmus örökségéről ismert. Casablanca építészete változatos, de a városképet a modern épületek nagy sűrűsége és a függetlenség korából származó látomásos tervek uralják. Az 1940-es és 1950-es évek hatalmas építkezési hulláma során Casablanca a modernista város modelljévé változott. Friss, városi és egyedi volt abban az időben. Az európai építészek üres vászonnak tekintették a várost, és egy nagy, modern metropoliszt terveztek, amely a „Casa Blanca” („Fehér Ház”) kifejezést illővé tette.

MA casablanca notre dame de lourdes
MA casablanca notre dame de lourdes
MA casablanca notre dame de lourdes

Ma Casablanca a háború utáni építészet, a modernista ikonok és a brutalizmus elemeit megtestesítő épületek hatalmas gyűjteményét mutatja be. A város építészeti stílusát a fehér, beton és letisztult formák határozzák meg. A brutalista elemekkel rendelkező modern építészet egyedülálló példája Casablancában a Notre-Dame de Lourdes-i templom. Ez a katolikus templom hosszúkás betonszerkezetéről és feltűnő ólomüveg ablakairól ismert, amelyeket Gabriel Loire francia művész tervezett. Az építkezés 1917-ben kezdődött, a háború félbeszakította, és 1959-ben fejezte be Achilles Dangleterte francia építész.

Hotel d ville (Városháza) – Agadir

Az épületben látható beton és nagyméretű elemek láthatók. A bejáratot magas oszlopok és bonyolult falmintázatok jellemzik. A belső teret függőleges ólomüveg panelek díszítik, amelyek ragyogóan, élénken színesen ábrázolják az ismerős katolikus történeteket. A Casablancában található Notre Dame de Lourdes katolikus templom több mint 8500 négyzetméternyi ólomüveggel büszkélkedhet. Padlótól a mennyezetig érő panelek sorakoznak a templom két hosszúkás folyosóján, ahol a naptól függően eltérően oszlik szét a fény egyik oldalról a másikra.

Building A, Agadir
Building A, Agadir

A marokkói építészetben a brutalizmus példái közé tartozik az 1970-es években található casablancai posta épülete, amely egyedülálló módon ötvözi a betont és a kék kerámia csempét. Ezenkívül a Jean-François Zevaco által tervezett épületek, köztük az Axa Assurance, a Villa, a Zevaco Studio és az Idrrisi School csoport, brutalista jellemzőket mutatnak.

Postaépület, Casablanca

Marrakechben az 1970-ben épült Province de Marrakech egy brutalista építmény, amely pigmentált betont használ, keverve a hagyományos marokkói építészet esztétikájával. Az 1960-ban épült Tetmellil Rehabilitációs Központ a független Marokkót képviselő adminisztratív épületek új formáját mutatja be. 

THERMAL SPA – SIDI HARAZEM
THERMAL SPA – SIDI HARAZEM
THERMAL SPA – SIDI HARAZEM

Továbbá a Fez melletti, 1960-ban épült Sidi Harazem termálfürdőkomplexum szétesett formákat használ a különféle programok elhelyezésére. Ezek a formák külső terekhez kapcsolódnak, egységes közterületeket hozva létre a városlakók számára. Ezek az épületek, amelyek Marokkó brutalista örökségének részét képezik, újradefiniálják a regionalizmust a posztkoloniális építészeti hullámban. Az ország kiterjedt rekonstrukciós programjának hazai funkcionális megközelítését tükrözik, a globális építészetet lokális narratívákban értelmezik.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb