„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A Bilgin Architects tükrös acéllal takarja be a napelemes farm központját Törökországban

Csillogó acélpanelek homlokzata veszi körül ezt a vezérlőközpontot, amelyet az isztambuli Bilgin Architects stúdió a törökországi Karapinar síkságán hozott létre Európa egyik legnagyobb napenergia-farmja számára.

A Central Control Building elnevezésű épületet a Bilgin Architects tervezte, hogy központi helyként működjön, ahonnan a 3,2 millió napelemből álló kiterjedt mező figyelhető és vezérelhető.

A naperőmű Törökország egy sivatagos éghajlatú régiójában található, mely mezőgazdaságra alkalmatlan. Ehelyett napelemes farmként használják, hogy kihasználják a napfénynek való kitettségét. A Bilgin Architects szerint a Central Control Building a kontrasztok tanulmányozására készült, csillogó fémes homlokzatával a száraz környezet textúráit kívánják szembeállítani.

A homlokzat 7200 rozsdamentes acél panelből áll, amelyek közül néhány polírozott, tükrözött felülettel rendelkezik, hogy tükrözze a környezetet, és segítse az épület beleolvadását. A panelek a felületük perforációi miatt változó átlátszósági szinttel rendelkeznek, és a paraméterek által meghatározott szabálytalan és réteges alakzatban helyezkednek el.

Belülről nézve ez a kialakítás azt jelenti, hogy a panelek félig átlátszó képernyőként fátyolozzák el a külső tájat. Ahogy a nappali fény éjszakaivá válik, a homlokzat „belül kifelé” fordul, és felfedi a belső tereket a kívülállók számára. A panelek elrendezése emellett dinamikus fény-árnyékjátékot hoz létre belül, miközben optimalizálja a légáramlást, megakadályozza a túlzott hőelnyelést és fokozza az épület klimatikus komfortját.

Eközben szabálytalan elhelyezésük határozott és nem ismétlődő mintázatot hoz létre a homlokzaton, kölcsönhatásba lépve a változó fény- és időjárási viszonyokkal. A Central Control Building téglalap alakú, hogy visszaadja a környező napelemmező hálózati elrendezését. Egyszintes, és olyan távolságra van elhelyezve, hogy elkerülje az árnyékolást.

A stúdió szerint alacsony magassága azt is célozza, hogy a burkolat egyenetlenségei és változó átlátszósági szintjei révén minimalizálja a madarak ütközését a fényvisszaverő homlokzattal.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Belül irodáknak és tárgyalótermeknek ad otthont a mérnöki és vezetői csapatok számára. Szintén félig nyilvános szerepet tölt be, a nyilvános területeken oktatási eseményeknek és kiállításoknak adnak otthont, hogy bevonják az embereket a napenergia-technológiába.

A belső terek egy központi udvar köré szerveződnek, hogy segítsék a forgalom irányítását, valamint a privát és közös területek körülhatárolását. Ez az udvar menedéket nyújt a zord éghajlat elől, és nyugodt területeket biztosít a kikapcsolódásra. Olyan endemikus növény- és fafajokkal ültették be, amelyek minimális öntözést és karbantartást igényelnek.

A fák úgy vannak elrendezve, hogy nyáron árnyékolják a belső tereket a közvetlen napfénytől. Télen azonban, amikor lehullanak a leveleik, a napfény még mindig behatol az épületbe, hozzájárulva annak fűtéséhez.

Az ember alkotta napelemek kiterjedt mezőjével szemben az udvar és a belső terek az emberi lépték és a természet érzetét kelti a tájban. Az épületet egy zöldtető teszi teljessé, amely szigetelést biztosít, és egy esővízgyűjtő rendszert tartalmaz, amely növényi öntözéshez és tereprendezéshez szűrt.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb