„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A BIG VIΛ 57 projektje egy amerikai felhőkarcoló és az európai belső udvaros társasházak hibridje

A BIG-Bjarke Ingels Group (BIG) által a Durst Organization számára tervezett VIΛ 57 West egy új tipológiát vezet be New York Cityben: a ‘Courtscraper’-t. A 77 100 négyzetméteres magasház az amerikai felhőkarcoló sűrűségét ötvözi az európai belső udvarok közösségi terével, 709 lakóegységet kínálva, az épület közepén egy 2000 négyzetméteres buja kerttel.

A VIΛ majdnem egy teljes háztömböt foglal el a West 57. utca és a West Side Highway sarkán, ahonnan zavartalan kilátás nyílik a Hudson River Parkra és a vízpartra. A Durst Organization 2010 tavaszán bízta meg a BIG-et, hogy tervezzen egy épületet a helyszínre, és az építkezés 2011-ben kezdődött meg. A 32 emeletes épület 2016 májusa óta fogadja a lakókat. A 2016-os év elején a Magas Épületek és Városi Élőhelyek Tanácsa (CTBUH) a 2016-os Magas Épületek Díj keretében a VIΛ-t nevezte meg az amerikai kontinens legjobb magasépületének.

A VIΛ Courtscraper az európai peremtömb és a hagyományos amerikai felhőkarcoló hibridje. Az épület teteje 137 méteres, az északkeleti sarkánál, ami maximalizálja a lakások számát, és megőrzi a szomszédos Helena Tower folyóra nyíló kilátását. A térfogat alakja a néző nézőpontjától függ. Nyugatról nézve vagy egy hiperbolikus paraboloid, vagy egy deformált piramis, keletről nézve egy vékony toronynak tűnik.

A tömb közepén található közös zöldterület a klasszikus koppenhágai “városi oázis” mintájára készült. Az udvar pontosan olyan arányú, mint az Olmsted Park, csak 13 000-szer kisebb – egy “Central Park bonsai”. A természeti tájak hasonló halmozódásával az udvar a keleti árnyékos erdőből a nyugati napos rétre változik. A Starr Whitehouse tájépítészeti cég által tervezett parkban 80 újonnan ültetett fa és fű, valamint 47 őshonos növényfaj található.

“Az elmúlt évtizedekben a legizgalmasabb városi fejlesztések közül néhányat a természet és a közterületek jelentettek, amelyek visszatértek a város felszabadult posztindusztriális zónáiba; a Broadway és a Times Square gyalogolhatóvá tétele; a kerékpárutak, a High Line és az ipari dokkok parkká válása. A Hudson River Park északi végénél elhelyezkedő VIΛ folytatja ezt a zöldítési folyamatot, amely lehetővé teszi, hogy egy nyílt tér behatoljon a manhattani városhálózat városi szövetébe. A Courtscraper két egymást kizáró tipológia – az udvar és a felhőkarcoló – valószínűtlen fúziója, a Courtscraper a manhattani égbolt legújabb kiegészítője.” – mondta Bjarke Ingels, a BIG alapító partnere a projekt kapcsán.

Azáltal, hogy a tömb három sarkát alacsonyan tartják, és az épület északkeleti részét megemelik, az udvarból megnyílik a kilátás a Hudson folyó felé, és az alacsony nyugati napfényt mélyen a tömbbe juttatja. Bár az udvar privát tér és menedék a lakók számára, kívülről is látható, vizuális kapcsolatot teremtve a Hudson River Park zöldjével


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az épület túlnyomórészt lakóegységekből áll, különböző méretű, az utcaszinten és az első emeleten kulturális és kereskedelmi helyiségekkel. A VIΛ alsó szintjei szoros kapcsolatban állnak az udvarral. A lobby közvetlenül kapcsolódik az udvarhoz egy nagy lépcsőn keresztül, amely a lakókat az udvari térbe invitálja. Nagyvonalú szolgáltatásai között társalgók és rendezvényterek, golfszimulátor, filmvetítő terem, úszómedence, kosárlabdapálya, tornaterem, valamint póker-, pingpong- és biliárdtermek is találhatók, és az udvar köré épültek, hogy a beltéri és kültéri közös terek között maximális fizikai és vizuális kölcsönhatás legyen.

A felső szinteken a lakások halszálkás elrendezésben helyezkednek el, a vízre néző kilátás felé tájolva. A deformált homlokzatba nagy teraszokat vájtak, hogy maximalizálják a kilátást és a lakásokba jutó fényt, miközben biztosítják a lakók magánéletét. A projekt belsőépítészeti koncepciójának anyaga “skandináv”, az európai-amerikai hibriditás egy újabb rétege. A klasszikus skandináv anyagok modern érzékenységét ötvözi a helyi New York-i anyagokkal. A lakások fő anyagai tölgyfa padló és szekrények, a fürdőszobákban pedig fehér porceláncsempe.

A “skandináv” dizájn meghatározó házasságaként a rendezvényterek a Via57 széket mutatják be, amelyet a BIG és a KiBiSi együttműködésével a Fritz Hansen dán Republic márka számára terveztek. A design az épület különleges tetraéder alakját egy multifunkcionális bútordarabbá alakítja, amely lakók számára a közös terekbe hozza a manhattani égbolt egy darabját.

Az épületet Stephen Glassman “Flows Two Ways” című, nyolcemeletes szobra egészíti ki, amely a szomszédos Helena Tower homlokzatához van rögzítve. A földszinti üzlethelyiségben olyan létesítmények kapnak helyet, mint a Livanos Restaurant Group étterme, a Landmark Theatres mozi és az Kennel Klub első amerikai üzlete.

Forrás: ww.plataformaarquitectura.clKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb