Érdekességek innovációk

Tíz lakóépület, amelyek szokatlan formákkal törik meg a sztereotípiát

A mérnöki tudományok fejlődése lehetővé teszi az építészek számára, hogy lakóépület-projektjeikben egyre szokatlanabb tömegformálást valósítsanak meg. Az alábbi példák konzolos, cölöpös és más építési technikákat alkalmaznak, hogy kiemelkedjenek a városképből:

Sluishuis, Hollandia, a BIG és a Barcode Architects tervei alapján

A dán BIG stúdió és a holland Barcode Architects stúdió által tervezett szögletes Sluishuis tömb az amszterdami IJ-tó fölé nyúlik egy dupla konzolon. Az ebben a hónapban elkészült épület 442 saját tulajdonú és bérlakást tartalmaz. A BIG építészeti cégtől nem idegen a szokatlan formájú lakótömbök létrehozása, a stúdió tetraéder alakú Via 57 West Manhattanben egy másik figyelemre méltó példa.

Fake Hills, Kína, a MAD Architects által

Ahogy a neve is sugallja, a Beihai kikötővárosban található Fake Hills hullámzó tetővonalával egy hullámzó domborzati horizontot utánoz. Tervezésekor arra törekedtek, hogy a kínai városképet gyakran uraló, szabványosított lakótömböktől elkülönüljön. A pekingi székhelyű MAD stúdió az épület egyedi formájához igazodó létesítményeket épített, a homlokzatba vágott hatalmas mélyedésekben lévő sziklamászó falaktól a tető laposabb részein lévő teniszpályákig, kertekig és úszómedencékig.

Ilot Queyries, Franciaország, az MVRDV tervezésében

A bordeaux-i Ilot Queyries fejlesztés tetőinek lejtése 14 fok és 45 fok között változik, attól függően, hogy milyen a naphoz való viszonyuk. Ezek egy szabálytalan elrendezés részét képezik, amelyet a holland MVRDV stúdió gondosan úgy alakított ki, hogy a természetes szellőzést és a fényt az egész területen maximalizálja, az egyik sarokban pedig alacsony épületeket helyeztek el, hogy illeszkedjenek a szomszédos épületekhez. A másik végén kilencemeletes tömbök néznek a Garonne folyóra.

The Wave, Dánia, Henning Larsen tervezésében

A Vejle-fjord vízpartján hullámvasúthoz hasonlóan futó öt gerinc határozza meg a The Wave épületkomplexumot. A kilencemeletes kötetekben 100 lakás található. Az épület a dán építész, Henning Larsen víziója volt, aki 2013-ban hunyt el, mielőtt a projekt elkészült volna. Stúdiója a 2008-as pénzügyi válság miatt meghiúsult 11 éves építkezési folyamatot követően a projekt befejezéséig kísérte figyelemmel a projektet.

Az Elasticofarm és a Bplan Studio által tervezett “The Building Descending the Stairs” Olaszországban

A The Building Descending the Stairs (A lépcsőn leereszkedő épület) 47 nyaraló apartmanból álló, szögletes fémcölöpökön egy piazza fölé emelt, lecsúszó ívű épület. A velencei lagúnára néző épületet az ElasticoFarm és a Bplan Studio építészirodák tervezték úgy, hogy a lakók számára a tengerre nyíló kilátást biztosítsa anélkül, hogy a szomszédok kilátását akadályozná.

L’Arbre Blanc, Franciaország, Sou Fujimoto, Nicolas Laisné, Dimitri Roussel és az OXO Architectes tervei alapján

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Sou Fujimoto japán építész Nicolas Laisnéval, Dimitri Roussel-lel és az OXO Architectes-szel együttműködve dolgozott ezen a 113 lakásnak otthont adó 17 emeletes épületen, amely “a toronyház újragondolására” törekszik. A Montpellier-i tömböt egy fa formájára tervezték, hogy a lakókat a szabadban való tartózkodásra ösztönözze, és jellemzője, hogy a sok kiugró, levelekként szétterülő – némelyik több mint hét méter hosszú – erkély.

La Muralla Roja, Spanyolország, Ricardo Bofill alkotása

Az 1973-ban elkészült, a néhai spanyol építész, Ricardo Bofill által tervezett, élénk színű La Muralla Roja messze a legkorábbi példája a szokatlan formájú lakótömböknek ezen a listán. A spanyolországi Calpe tengerpartján, egy szikla tetején álló lakótelep erődszerű formájú, bonyolult geometrikus belső lépcsőkkel és MC Escher festményeire emlékeztető közlekedési útvonalakkal.

Busan Times, Dél-Korea, a Moon Hoon által

A körkép egyik szokatlan formájú épülete, a Busan Times egy négyemeletes beton lakótömb, amelyet Moon Hoon dél-koreai építész egy bagolyra emlékeztető formával tervezett. A legfelső lakás nagy ablakából kinyúló betonkeret a madár arcát hivatott ábrázolni, a két oldalsó nyílás pedig éjszaka szemként világít. A szárnyat az épület keleti oldalából kiemelkedő, függőleges, felszeletelt sarokkal ellátott térfogat ábrázolja.

XS House, USA, ISA által

A philadelphiai Chinatownban található XS House kivételesen karcsú, hét lakás fér el egy körülbelül parkolóhely szélességű telken. “A telek rendkívül keskeny alapterületét az öblök, mezzanine-ok és kétszintes felső egységek stratégiai felhasználásával bővítettük, miközben megőriztük a minimális, egylépcsős mag elrendezését” – magyarázta a helyi ISA Studio.

Prospect Place, Egyesült Királyság, Frank Gehry tervei alapján

Frank Gehry Pritzker építészeti díjjal kitüntetett építész első brit lakásprojektjét jellegzetes, nagy ablakokkal áttört, hullámzó fehér homlokzatai jellemzik. A fejlesztés a Battersea Power Station megújításának része, és két épületből áll, amelyek együttesen több mint 300 lakást tartalmaznak, és nincs két egyforma lakás.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb