„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

támogatás

6 tipp a megfelelő szigetelés kialakításához

1.Fontos a födém vagy a tető szigetelése! 

Ha a házunk tetején nincs beépítve a padlás tetőtéri lakrészként, akkor a födémet, padlást (azaz a vízszintes síkot) érdemes szigetelni, tetőtér esetében viszont nélkülözhetetlen a tető szakszerű szigetelése. 

A födém az épület egyik legnagyobb egybefüggő felülete, ráadásul a fizika törvényeinek engedelmeskedve a meleg levegő felfelé száll és a lakótérből a födémen keresztül hajlamos elillanni. Százalékosan nézve akár 30-35% hőenergiát veszíthetünk a födémen keresztül. Ha ezt a felületet szakszerűen szigeteljük, máris beljebb vagyunk egy jó adag rezsiköltséggel.  

A tetőszigetelés előtt meg kell vizsgálni, hogy milyen állapotban van a tetőszerkezet, nézzük meg a cserepek, tetőlécek, gerendák állapotát, amennyiben szükséges, cseréljük le a korhadó, elhasználódott darabokat és csak utána fogjunk hozzá a tetőszerkezet szigeteléséhez. 

A tetőszigetelés legcélszerűbb, legmodernebb technológiája a fújható szigetelés. 

2.Nem mindegy, hogy milyen a födém, amikor szigetelés előtt állunk

A régebbi házak szigetelése előtt azzal is tisztában kell lenni, hogy milyen födémünk van. A fafödémmel épített házak esetében más eljárást kell alkalmazni, amikor szigetelünk, mint pl. egy sima betonfödémnél. A borított fafödém utólagos hőszigetelése az alsó és felső deszkaborítás és a födémgerendák közötti tér kitöltésével oldható meg a legcélszerűbben. 

Fontos, hogy a szigetelést valamilyen jó hőszigetelő képességű, szárazon és hézagmentesen beépíthető, könnyű anyaggal oldjuk meg, amely nem akadályozza a födémszerkezet lélegzését, tökéletesen páraáteresztő és nem növeli számottevő mértékben a fafödém önsúlyát. A fújható üveggyapot kiválóan alkalmas például erre. 

3.Mi a teendő a betonfödémmel?

Amennyiben egybefüggő, monolit betonfödémünk van, megoldhatjuk akár házilag, hagyományos kiszerelésű táblás vagy hengerelt üveggyapottal, kőzetgyapottal. 

A munkafolyamat során figyeljünk arra, hogy megfelelő vastagságú szigetelőanyag kerüljön a födémre (legalább 25 cm) és ne legyenek hiátusok, rések, mert ott könnyen utat nyitunk a hőhidaknak. A hőhíd úgy kerülhető el, ha módszeresen, tudatosan szigeteljük végig a födémet. 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

4.Fontos a homlokzati szigetelés is

A homlokzaton és a nyílászárókon keresztül is jelentős mennyiségű meleg levegő tud eltávozni az épületből. Az energetikai felmérés után, ha nincs szigetelve a homlokzat, akkor ennek a műveletnek is nekiállhatunk. 

A homlokzat esetében nem szükséges ásványgyapottal támadni, kivéve, ha vályogházat szigetelünk.A vályog ugyanis hajlamos magába szívni, majd kipárologtatni a nedvességet. Az ásványgyapotnak igen jó a páraáteresztő képessége, így a szakszerűen szigetelt vályogház továbbra is képes lesz lélegezni. 

Ha viszont nem vályog, hanem hagyományos tégla épülettel van dolgunk, mehet az eps/xps, vagyis a polisztirol vagyis a hungarocell szigetelés. A homlokzati szigetelés esetében is rendkívül fontos a megfelelő vastagság! Nincs annak értelme, hogy 5 centis táblákat ragasszunk a falra, mert nem fogjuk elérni azt a hatékonysági szintet, ami már érezhető az épületen belül. A hagyományos (fehér) szigetelőanyagból mehet a 15 (északi oldalon akár 20) centis szigetelő, a szürke, grafit szigetelés drágább, viszont elég a vékonyabb szigetelőanyag.

Mindenképp egyeztessünk szakemberrel, akkor is, ha magunk kívánjuk elvégezni a kivitelezést. 

5.Gondolkozzunk komplex módon az épületről

A megfelelő szigetelés kialakítása egy komplex, összetett folyamat. Legyen jó a födémszigetelés, legyenek megfelelő nyílászárók, legyen szigetelve a homlokzat és a lábazat. A szerkezeti elemek találkozásánál is gondoskodni kell a megfelelő szigetelésről, mert a meleg levegő és a pára minden olyan felületet megtalál, ahol eltávozhat az épületből és ez egyenes út a falnedvesedés és a penészedés felé. És még két szempontot hozzunk be ebbe a gondolatkörbe: az egyik a fűtés-hűtéstechnika, érdemes modernizálni, automatizálni és ha lehet, megújuló energiaforrásból megoldani a fűtést. A másik pedig a szakszerű és rendszeres szellőztetés: még a legjobban szigetelt otthonokban is gondot okozhat a penészedés, ha nem cseréljük rendszeresen a lakásban lévő levegőt. Ezt pedig a legegyszerűbben az alapos, intenzív szellőztetéssel lehet megtenni.  

És van még egy nagyon fontos teendő, ezt a végére hagytuk, de időrendben ezzel kell kezdeni:

6.Mérjük fel szakszerűen az épület energetikai állapotát

Fontos, hogy szakszerűen mérjük fel az épület energetikai állapotát. Egy hőkamerás vizsgálat elvégzése után a napnál világosabb lesz, a ház melyik részét kell szigetelni, szükség van-e a nyílászárók cseréjére és így tovább. Ezt persze nem nekünk kell elvégezni, hanem egy energetikus szakembernek.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb