„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

5 példa a szélerőműves építészetre

A szélenergia a megújuló energia egyik fajtája, amelyet a szélből, vagyis a magas légköri nyomású területekről a közeli, alacsonyabb légköri nyomású területek felé áramló légtömegeknek a nyomásgradienssel arányos sebességgel történő mozgásából nyerünk.

A szélenergia kihasználására szélturbináknak vagy malmoknak nevezett gépeket használnak, amelyeket a szél mozgása aktivál, amikor a propeller forog. A légcsavar viszont egy generátor rotorhoz csatlakozik, amely a forgási sebességet percenként több ezer fordulatra emeli, és a mozgási energiát elektromos energiává alakítja.

Ahogy egyre jobban tudatosítjuk és gondozzuk a környezetet, úgy sajátítunk el olyan viselkedési formákat, amelyek szintén egyre inkább tiszteletben tartják a környezetünket. Ezt a tendenciát követve a szélenergia egyre nagyobb teret nyer, mint tiszta és megújuló alternatíva, amely felváltja a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló egyéb energiaforrásokat, és ezáltal hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Nyilvánvaló, hogy egy szél által működtetett építészeti projektnek – például egy mini szélturbina segítségével – olyan területen kell elhelyezkednie, ahol elegendő szél fúj, és ahol az nem ütközik akadályokba, valamint ahol a rendszer lehorgonyzásához elegendő hely áll rendelkezésre. Ha a helyi előírások lehetővé teszik, a szélerőművek a nyitott háztetők kihasználásával akár sűrű városi területeken is elhelyezhetők.

Minden esetben fontos mindig alaposan tanulmányozni a szélturbina teljesítményét, amely meghatározza a propeller méretét, a magasságát és az épület működtetéséhez megtermelt energia mennyiségét. Bár a turbina által termelt energia kWh-ban (kilowatt/óra) kifejezve valószínűleg nem fedezi az összes energiaköltséget, a szokásos havi fogyasztásunkat nagymértékben lecsökkentheti.

Az alábbiakban öt inspiráló projektet tekintünk át, amelyek a szélenergiát hasznosítják. Ezek a példák arra késztetnek bennünket, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan gondolhatjuk újra az energiatermelést oly módon, hogy beavatkozásaink párbeszédet folytassanak környezetük természeti adottságaival, vagy inkább formailag és funkcionálisan integrálódjanak azokba.

VR Posto Comando a M2.SENOS tervezésében

A VR Posto Comando a portugáliai Sierra de Alvão hegyláncban található szélerőműpark működését elősegítő műszaki épület. A projekt egy egyedülálló és elszigetelt tájban található, amelyet erős szelek és szélsőséges hőmérsékletek alakítanak. A kortárs projekt kettős funkciót tölt be: míg a belső tér a park műszaki berendezéseit védi, a külső tér a környezet morfológiájához alkalmazkodik, a tájba illeszkedve az olyan anyagok, mint a fa és a gránit kiválasztásával.

Bioklimatikus lakás Tenerifén, a Ruiz Larrea y Asociados által

Ez az optimális tájolású és anyaghasználatú bioklimatikus ház a Kanári-szigetek vulkánkitörések által kialakított, szokatlan táján helyezkedik el. A háznak meg kell védenie magát az erős szélnyomástól, ugyanakkor ki kell használnia azt, mint megújuló erőforrást. Így a munka szükségszerűen rugalmas és kapcsolódik a környezetéhez, kihasználva a rendelkezésére álló természeti forrásokat.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

The Houl, a Simon Winstanley Architects építészeti cég által

A The Houl egy kortárs brit ház, amely a következő fenntarthatósági szabványoknak és elemeknek való megfelelés miatt “nulla szén-dioxid-kibocsátású” minősítést kapott: magas szintű szigetelés, hővisszanyerő szellőztetés az egész épületben, léghőszivattyú és szélturbina. A többi bemutatott projekthez hasonlóan a The Houl is kihasználja a Castle Douglas városában uralkodó erős szelet az áramtermeléshez. Ezenfelül a projekt térbeli és építészeti elrendezése – például a tető dőlésszöge és a nagy ablakok használata – révén kihasználja a táj egyedi adottságait.

A FARO Architecten House 2.0 projektje

Az előző projektekkel ellentétben a House 2.0 egy 230 m2-es ház, amely teljesen városi környezetben, Amszterdam városában található. Bár a ház magas építészeti értékkel bír, egyedisége a semleges energiában és a 100%-os CO2-csökkentésben rejlik, ami megmutatja, hogy még sűrűn lakott környezetben is lehet fenntarthatóan élni. A csökkentést a ház passzívházzá alakításával érik el, beleértve az Rc = 10-es szigetelési értéket háromszoros üvegezéssel, 100%-os vízzáró fugákkal és hőcserélőkkel. Az elektromos energiát fotovoltaikus cellák és a tetőbe épített szélkerék együttesen termelik.

Sustainable Residency a Studio 804 által

Ez a Kansas Cityben található ház modern és fenntartható lakásmodellként van kialakítva Kansas City városmagjának közelében. A LEED Platinum minősítésű házként besorolt fából készült projekt kiemelkedik a fenntartható megoldások keresésével a teljes tervezési folyamat során, az építéstől az üzemeltetésig. A tervezés során végig helyi anyagokat használtak, magas újrahasznosított, újrahasznosított és gyártott tartalommal, ami lehetővé tette az előregyártott ház építését.

Hasonlóképpen, a ház energiaigényét megújuló energiaforrások alkalmazásával csökkentették, fotovoltaikus napelemek és egy szélturbina segítségével. Az otthon további környezeti értéket képviselő elemei közé tartoznak az alacsony vízhozamú szelepszerelvények, az esővíz-visszanyerő rendszer, a geotermikus hőszivattyú, az energia-visszanyerő ventilátor és a nagy hatékonyságú HVAC-rendszer.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb