„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

400 szoros arzénértéket mértek Kolontáron és Devecser térségében

Továbbra is részben nagyon magas arzénértékeket mutattak ki a vörösiszap-katasztrófa által sújtott területen a Greenpeace újabb mintavételei.

Devecseren és Kolontáron vett kútvíz-mintákban az ivóvíz megengedett arzénmennyiségének négyszázszorosát mutatták ki a mérések. “Szerencsére a vezetékes ivóvízben arzénmentes víz folyik és a völgy magasabban fekvő részein a talajvíz nem szennyezett a kémiai anyaggal” – áll a Greenpeace közleményben. Az eredmények alapján attól lehet tartani, hogy az arzén hosszabb ideig problémát okoz az érintett területen, ezért további átfogó hatósági vízminőség-ellenőrző programra van szükség – vélekedett a Greenpeace.

A legmagasabb arzéntartalmat egy devecseri kútvíz-mintában mutatták ki, literenként 4.200 mikrogrammot. Az ivóvízben a kémiai elem egészségügyi határértéke 10 mikrogramm literenként. Nagyon magas, literenként 2.300 mikrogrammos arzéntartalmat mért a Greenpeace abban a tározóban is, ahová a termelés újraindítása óta engedik a zagyot. Az osztrák határérték például 100 mikrogramm. Az új ülepítő tározóval “egy újabb időzített bomba” van létrejövőben, ha nem fejlesztik a technikát. Szükséges lenne például a tározóba engedett anyag lúgosságának csökkentése. A szállóporban található mérgező anyagok ugyanakkor a határértékek alatt vannak. Ennek ellenére továbbra is szükséges ellenőrizni a levegőminőséget, mert ha kiszárad a vörösiszap, egy erősebb szél további finompor-képződéshez vezethet.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet húsz mintavételt végzett az elmúlt négy hét alatt, a minták elemzését az osztrák Szövetségi Környezetvédelmi Hivatallal végeztették.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Abban az esetben ha több éven át kerül arzén  a szervezetbe folyamatosan, súlyos következményekkel járhat: pl. a bőr kisebesedik, a bőr, a tüdő és a hólyag rákos elváltozása jelentkezhet.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb