„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

2022 legkiemelkedőbb felhőkarcoló projektjei

Ebben a cikkünkben bemutatjuk azt a 10 felhőkarcolót, amelyek a legnagyobb hatással voltak az idei évre, köztük az EU legmagasabb épületét, a világ legvékonyabb felhőkarcolóját és a világ legmagasabb faépületét.

Ebben az évben számos felhőkarcoló készült el, amelyeket a világ legnevesebb építészstúdiói terveztek, köztük a BIG, a Foster + Partners, Álvaro Siza és a Snøhetta. Számos rekordot jelentő épület, valamint egy 20. századi ikonikus szerkezet felújítása szerepel a 2022-es év 10 legjobb felhőkarcolójának listáján. Íme:

111 West 57th Street, SHoP Architects, New York, USA

Idén készült el a világ legvékonyabb felhőkarcolója New Yorkban. A 111 West 57th Street névre keresztelt, 435 méteres lakótornyot a SHoP építészstúdió tervezte, és a Central Park közelében, a Billionaire’s Row néven ismertté vált területen áll. A karcsú torony magasság-szélesség aránya 24:1 – ezzel a világ legvékonyabb felhőkarcolója, és egyben a második legmagasabb épület a nyugati féltekén.

550 Madison, New York City, USA, Snøhetta

Manhattanben 2022-ben fejeződött be a 20. század egyik legjellegzetesebb felhőkarcolójának felújítása is. A Snøhetta építészstúdió a Philip Johnson és John Burgee által tervezett, korábban AT&T épületként ismert posztmodern 550 Madison felhőkarcolót újította fel. A vitatott felújítás során megváltoztatták a homlokzatok egy részét, közkertet építettek hozzá, valamint javították a szellőző- és magassági rendszereket.

DJI Sky City, Sencsen, Kína, Foster + Partners tervei alapján

A brit Foster + Partners stúdió által idén a világ különböző városaiban elkészült felhőkarcolók egyike, a 200 méter magas Sky City épületet a dróngyártó DJI központjának tervezték. A két 200 méter magas felhőkarcolót egy szabadtéri függőhíd kötötte össze több mint 100 méter magasan a föld felett.

611 West 56th Street, New York City, USA, tervezte Álvaro Siza

Szintén New Yorkban, a manhattani 611 West 56th Street felhőkarcoló egyike volt a városban idén elkészült számos nagyszabású felhőkarcolónak. A teljes egészében Perla Bianca mészkővel burkolt 35 emeletes lakóépület a Pritzker Építészeti Díjjal kitüntetett Álvaro Siza építész első épülete az Egyesült Államokban.

Newfoundland, London, Egyesült Királyság, tervező: Horden Cherry Lee

Londonban a Horden Cherry Lee építészstúdió a Canary Wharf pénzügyi negyedben mutatta be a Newfoundland lakófelhőkarcolót. A gyémánt alakú külső vázba burkolt, 225 méter magas felhőkarcolót úgy tervezték, hogy kihasználja a Temze partján és a Middle Dock végén lévő kiemelkedő elhelyezkedését.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

CapitaSpring, Szingapúr, a BIG és a Carlo Ratti Associati tervei szerint

A 280 méter magas CapitaSpring felhőkarcolót Szingapúrban úgy tervezték, hogy a látogatóknak “zökkenőmentes átmenetet biztosítson a kert és a város között”. A BIG és a Carlo Ratti Associati építészstúdiók által tervezett 51 emeletes vegyes használatú épület nagy zöld zsebeket foglal magába, amelyeket szoborszerű homlokzati nyílások kereteznek.

Varso Tower, Varsó, Lengyelország, tervező: Foster + Partners

Varsóban a brit Foster + Partners építésziroda bemutatta a 310 méter magas Varso Tower-tornyot. A szupermagas felhőkarcoló, amely irodákat tartalmaz, és amelynek tetején sky garden található, elkészültével az Európai Unió legmagasabb épülete lett. A felhőkarcoló a cím elnyerésével megelőzte a 259 méter magas frankfurti Commerzbank-tornyot, amelyet szintén a Foster + Partners tervezett.

National Bank of Kuwait, Kuvaitváros, Kuvait, Foster + Partners tervezte

Egy újabb, a Foster + Partners által tervezett szupermagas felhőkarcoló nyílt meg Kuvaitvárosban. A Kuvaiti Nemzeti Bank számára tervezett, 300 méter magas épület jellegzetes, lekerekített formája csúcsos csúcsban csúcsosodik ki. A stúdió szerint az épületet úgy tervezték, hogy “jellegzetes, a kuvaiti égbolton kiemelkedő tájékozódási pont legyen”.

Kō’ula, Honolulu, USA, a Studio Gang tervezésében

A chicagói székhelyű Studio Gang Hawaii-on készítette el a Kō’ula nevű lakótornyot, amelynek hullámzó homlokzatát a cukornád inspirálta. A 41 emeletes épületet, amelyet úgy terveztek, hogy az óceánra nyíló kilátást maximalizálják, a lānai – a Hawaiin elterjedt fedett verandák – által inspirált teraszokkal burkolták be.

Ascent, Milwaukee, USA, a Korb + Associates Architects tervezésében

A Milwaukee-ban épült 86,6 méter magas Ascent torony a világ legmagasabb faépülete lett, amikor idén elkészült. A keresztsíkasztott faanyagból és ragasztott gerendából készült tornyot a Korb + Associates Architects tervezte, és luxuslakásokat tartalmaz. A Magas Épületek és Városi Élőhelyek Tanácsa a világ legmagasabb faépületének, valamint a világ legmagasabb fa-beton hibrid épületének minősítette.

Forrás: www.dezeen.com



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb