„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

20 évvel 9/11 után újjászületett a World Trade Center egyetlen temploma

A Szent Miklós görög ortodox templom, a New York-i World Trade Center Plaza egyetlen temploma új életre kelt két évtizeddel azután, hogy a 9/11-es támadásokban elpusztult. Az eredetileg 1916-ban emelt, majd később a World Trade Center épületeivel körülvett templom nemcsak vallási imahelyként, hanem nemzeti emlékhelyként is újra megnyílik, hogy a látogatók emlékezzenek és gondolkodjanak a szeptember 11-i tragikus eseményekről.

“A Szent Miklós Görög Ortodox Templom és Nemzeti Szentély megnyitása végre jelképezi Lower Manhattan mesés jövőjét és meghatározó múltját” – mondja Santiago Calatrava, az épületet tervező építész. “Remélem, hogy ez az építmény az istentisztelet szentélyeként szolgálja majd a célját, de egyben a város által elszenvedett és a továbblépést szolgáló elmélkedés helyszíne is lesz.”

Calatrava szerint a Szent Miklós-templom tervezése az erő, a rugalmasság és a fény gondolatait hivatott felidézni. “Az építészetnek lehet belső szimbolikus értéke, amelyet nem konkrétan írnak vagy fejeznek ki, hanem elvont és szintetikus módon, üzenetet küldve, és így maradandó örökséget hagyva maga után” – jegyzi meg.

Az új templom építészetileg egy másik jól ismert görög istenházától, a konstantinápolyi Hagia Szophia templomtól vett mintát, és négy kőtornyot tartalmaz, amelyek egy nagy belső kupolát támasztanak alá és vesznek körül. Calatrava úgy döntött, hogy a tornyokat Pentelic márvánnyal burkolja, amelyből az athéni Parthenon is készült.

A bordázott kupola vékony kőből és laminált üveglapokból épül. A templom belsejében és a kő mögött elhelyezett világításnak köszönhetően az egész templom úgy tűnik, mintha belülről világítana, megidézve azt az érzést, mintha a remény világítótornya lenne az éjszaka közepén.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A belső térben több bizánci hatású design található, 40 ablakkal és szerkezeti bordákkal, valamint egy Krisztust ábrázoló üvegfestménnyel a kupola mennyezetének közepén. A bordák között 20 próféta ikonográfiája látható hagyományos bizánci színekben.

Az istentiszteleti tereken kívül a templomnak két “közösségi” terme is van a második és harmadik emeleten, olyan helyiségek, amelyek a közönség számára is nyitva állnak találkozók és egyéb tevékenységek számára. Calatrava úgy érzi, hogy “ezek a terek az épület programjának jelentős részét képezik, mivel hangsúlyozzák a templom nyitott és barátságos kapcsolatát a World Trade Center emlékhelyével, valamint Alsó-Manhattan közösségével”.

Az egyház vezetői hálásak, hogy helyreállították fizikai építményüket, de még inkább izgatottak azért, amit a templom visszatérése szimbolizál. “Ez a szentély egy hely lesz mindenki számára, aki a World Trade Center szent földjére jön, egy hely, ahol elképzelhetnek és elképzelhetnek egy olyan világot, ahol az irgalom elkerülhetetlen, a megbékélés kívánatos és a megbocsátás lehetséges” – mondta Őeminenciája Elpidophorosz amerikai érsek egy nyilatkozatban. “A Nemzeti Kegyhely… nemcsak a szent ortodoxia életképességéről, hanem Amerika vallásszabadság iránti elkötelezettségéről is tanúskodni fog. A Szentély a világszerte tapasztalható erőkkel vagy intoleranciával szembeni ellenállás dacos szimbóluma lesz”.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb