„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Kara: egy életre szóló, fenntartható kávégép

A Mair a piacra dobta a Kara nevű, javítható, újrahasznosítható kávéfőzőt, amelyet nem saját alkatrészekből gyártanak, így a felhasználók egy életen át és még tovább is használhatják.

“Az elektronikával való bánásmódunk alapvetően elromlott” – mondja Thomas Mair tervező. “Amikor egy készülék elromlik, ahelyett, hogy megjavítanánk, kicseréljük. Amikor ezt tesszük, becslések szerint az elektromos termékeknek csak egyötöde kerül ténylegesen újrahasznosításra. Ez nem fenntartható és nem is lehet fenntartható.”

A gép minden, amit egy kávéfőzőtől elvárhatunk: funkcionális, könnyen használható, megbízható és vonzó. Ránézésre úgy néz ki, mint egy átlagos fogyasztói eszpresszógép színesebb változata, minden olyan alkatrésszel, amire számíthatsz, beleértve a tartályt, a főzőegységet és a víztartályt. Ha megfordítod, az összes tipikusan titokzatos belső alkatrész látható és egyértelműen fel van címkézve, beleértve a vízpumpát, az áramlásmérőt, a termoblokkot és a hálózati adaptert.

Minden modul intuitív interakciós pontokkal rendelkezik, így könnyen áttekinthető, hogyan lehet kihúzni és visszahelyezni. Az igazító mágnesek biztosítják, hogy minden alkatrész biztonságosan a helyére illeszkedjen, és a javítófiókban minden olyan szerszám megtalálható, amelyre a felhasználónak szüksége van a gép teljes szétszereléséhez (valamint néhány pótalkatrész, például extra csavarok és vízcsövek).

A Kara csak egyféle csavart használ, két különböző hosszúsággal, mindkettő színkódolt, így könnyű megmondani, hogy pontosan hova tartoznak. Az egyik alkatrésztől a másikig futó vízcsövek láthatóak, így fizikailag is láthatja, ha probléma van. Ha mégis önkiszolgálásra van szüksége, ugyanaz az elülső érintőképernyő, amelyen kiválaszthatja, hogy a gép hogyan készítse az italát, végigvezeti a javítási folyamaton is.

“A leggyakoribb meghibásodási pontok javításához nem szükségesek speciális szerszámok, és egy laikus is könnyen és biztonságosan elvégezheti őket, még nagy műszaki ismeretek nélkül is” – mondja a Mair. “A készülékház úgy van kialakítva, hogy minden alkatrész 3D nyomtatással nyomtatható, ha nem férünk hozzá eredeti cserealkatrészekhez, a műszaki alkatrészek pedig cserélhetők vagy helyettesíthetők, mivel egy nyitott rendszer részei.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Mair elképzelése a fenntarthatóbb fogyasztói készülékekről nem csak a javításra irányul – magában foglalja az alkatrészek szükség szerinti cseréjének lehetőségét is. Olyan ipari szabványos alkatrészeket és komponenseket szorgalmaz, amelyeket a végfelhasználó könnyen kicserélhet. Ha például a mosógépek, mosogatógépek és más készülékek alaplapjai univerzálisak lennének, akkor könnyen lehetne őket cserélni.

“Ha lehetséges, az alkatrészeknek egyetlen anyagból kell készülniük, hogy jobban újrahasznosíthatóak legyenek. Az olyan alkatrészeket, mint a gombok, úgy kell megtervezni, hogy a helyettesítésük 3D nyomtatással vagy lézervágással történhessen, miközben ugyanazt a teljesítményt nyújtják. Minden tárgynak tartósnak kell lennie, hogy ne kelljen állandóan cserélni őket.”

A Kara egy briliáns koncepciót bizonyító eszköz, amely megmutatja, hogy a fenntartható fogyasztói készülékeket valójában nem is olyan nehéz előállítani. Csak mindannyiunkat rászoktattak a fogyasztói társadalom olyan formájára, amely az eldobhatóságot nem csak elfogadhatónak, de kívánatosnak is tartja.

Azok a vállalatok, amelyek minden olyan dolgot gyártanak, amit nap mint nap használunk, számítanak arra, hogy rendszeresen eldobjuk a régi változatot az új javára. Bár valószínűtlen, hogy ezek a vállalatok önként átállnának egy olyan rendszerre, mint a Mairé, amely hosszú távon valószínűleg kevesebb profitot hozna számukra, talán a jövőbeni jogszabályok a fogyasztókat és a környezetet helyezik előtérbe. Álmodozni mindenesetre lehet.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb