„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

10 kortárs építészeti projekt, hordó boltozatokkal

A hordó boltozatok a legrégebbi feljegyzések a becslések szerint i. e. 4000-re nyúlnak vissza. Ezek adták a babilóniai Nippurban található sumér zikkurat fesztávjait, amelyeket agyaghabarccsal összeolvasztott égetett téglából építettek. Ez a boltozat típus egybefüggő körívként épült, és a római építészet jellegzetes építészeti elemévé vált, amelyet később a reneszánsz építészetben is alkalmaztak.

A boltozat több ívből álló, teherhordó szerkezeti forma, amely a terheket mindkét oldalon egy-egy támaszra vagy pillérre továbbítja. Szerkezetileg összenyomódva, egyenletes módon működnek az egész formájukban. A történelmileg kőből vagy téglából készült boltozat e típusa nagyon pontos méreteket igényel, mivel a nyomási vektorok a koronára lefelé irányuló erőt eredményeznek, míg az ívek alsó részei a kifelé irányuló oldalirányú erőt fejtik ki.

Jelenleg a vasbeton esetében ez a probléma könnyen megoldható a legnagyobb erőkifejtés helyein acélból készült szerkezeti megerősítésekkel. Sok építész és tervező hivatkozott erre a szerkezeti és konstruktív elemre, hogy egyedi tereket hozzon létre a belső terekben, lehetővé téve a nyitottság érzetét a magas mennyezetekkel, így az alaprajzok mentesülnek a túl sok szerkezeti elemtől. Külsőleg ezek a boltozatok a homlokzatok és formák érdekes játékát is biztosítják az épületnek.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ügyes építési kivitelezés és precíz szerkezeti munkák szükségesek ahhoz, hogy ezeket a nagyszerű projekteket alkotó elemeket megvalósíthassuk. Az alábbiakban 10 példát találsz a hordó boltozatokra, az építészet egész történetét átható, vasbetonból épített és kortárs épületekben alkalmazott építési technikára.

Loisium Hotel Expansion / Steven Holl Architects

Winery in Mont-Ras / Jorge Vidal + Víctor Rahola

OFMA Offices in a Vineyard / MAPAA

Taizhou Contemporary Art Museum / Atelier Deshaus

S2 House / BELLAFILARQUITECTES

The Qinchang Village Town Hall / Studio 10

Tangshan Mine Bookstore of Librairie Avant-garde / SEU-ARCH + art+zen architects

Municipal Archive / Aulets Arquitectes

Bewboc House / Fabian Tan Architect

Martha House / naso

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb