„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építőipari lexikon

Zálogjogok

A zálogjogok a gazdasági életben tipikusan a szerződések teljesítésének biztosítékaiként (biztosítéki jogok) játszanak fontos szerepet. A zálogjog a jogosultnak abszolút hatállyal és más jogosultakat megelőzően biztosít kielégítési jogot a zálogtárgyból arra az esetre, ha a kötelezett nem teljesítene .

A zálogjog ahhoz a kötelezettséghez igazodik, amelynek a biztosítására a zálogtárgy szolgál, de kiterjed a kamatokra, igényérvényesítési költségekre és a zálogtárgyra fordított szükséges kiadásokra is (kézizálog esetén) . A biztosított követelés másra való átszállásával a zálogjog is átszáll az új jogosultra, önmagában a zálogjog átruházása azonban semmis . Ha viszont a biztosított követelést teljesítik, vagy a zálogjog nélkül ruházzák át másra, a zálogjog megszűnik. A követelés elévülésével viszont csak a jelzálogjog szűnik meg, mert a birtoklással együtt járó kézizálogból való kielégítést a főkövetelés elévülése nem akadályozza.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb