„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építőipari lexikon

Kezesség

A kezesség a szerződés teljesítésének személyi biztosítéka. A jogosult és a kezes közötti szerződésben a kezes arra vállal kötelezettséget, hogy amennyiben a kötelezett nem teljesít, maga fog helyette a jogosultnak teljesíteni. Kezességet csak írásban lehet érvényesen vállalni .

A kezesség is járulékos jellegű, a kezes kötelezettsége a főkötelezettséghez igazodik, és joga van érvényesíteni azokat a kifogásokat, amelyeket a kötelezett érvényesíthet a jogosulttal szemben. Kötelezettsége főszabály szerint nem válhat terhesebbé, mint elvállalásakor volt. A kezesség lehet egyszerű (sortartásos) vagy készfizető kezesség. Az egyszerű kezes mindaddig megtagadhatja a teljesítést, amíg a követelés a kötelezettől, vagy az őt megelőzően, reá tekintet nélkül kezességet vállalóktól behajtható. Készfizető a kezesség, ha a) a felek így állapodtak meg, b) a kezességet kár megtérítéséért vállalták, c) a kezességet bank vállalta. Ilyenkor a jogosult a kötelezett nemteljesítése esetén azonnal a kezes ellen fordulhat. Több egyidejűleg vagy egymásra tekintettel kezességet vállaló személy felelőssége kétség esetén egyetemleges. Ha a jogosult követelését a kezes elégíti ki, a kötelezettel szemben ő lép a jogosult pozíciójába .


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb