„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építőipari lexikon

Vörösiszap

Melléktermék, amely az alumíniumoxidból álló timföldnek a bauxitból történő előállítása során keletkezik.
A bauxit különböző arányban vasoxidokból és alumíniumoxidokból álló nyersanyag, amelyből az alumíniumoxidot lúggal tudják kioldani, míg a lúgban oldhatatlan vasoxid visszamarad.
Ezt helyezik el kazettáknak nevezett iszaptározókban.
A valóságban a timföld előállítása meglehetősen bonyolult.
A bányákból a timföldgyárba szállított bauxitot először szárítják, majd porrá törik, és marónátronnal keverve, magas hőfokon, megfelelő nyomáson oldják ki a timföldtartalmát.  Ezt a folyamatot feltárásnak nevezik.

Az így nyert timföldtartalmú anyagból aztán híg oldatot készítenek és ezt több emelet magasságú kádakban fokozatosan leülepítik.
Az ülepítés során az alumíniumtartalmú oldat felül marad, a nehezebb, vasoxid tartalmú vörös iszap pedig leülepszik. A most már tiszta oldatból az alumínium-hidroxidot kémiai úton kicsapják és nagy tartályokban hosszú időn át keverve fehér csapadékot kapnak, amit aztán megszűrnek.
A folyamat végén rózsaszínű porhoz jutnak: ez az alumínium-hidroxid. Ezt a vegyületet hatalmas, forgó, henger alakú kemencékben 1200 Celsius fokra hevítik. Így keletkezik a tiszta timföld, az alumínium-oxid. Ez a gyártási technológia a legelterjedtebb, nedves, úgynevezett Bayer- eljárás.
Olyan térségekben, ahol nehezebben nyerhetők a lúghoz szükséges nátrium-vegyületek és gyengébb a bauxit minősége, inkább a száraz, meszes eljárást alkalmazzák, amely a marónátron helyett mészkővel és szódával keveri össze a bauxitot. A keveréket felizzítják, megőrlik, és ebből vonják ki a timföldet.
A timföldből aztán nagy energiafogyasztású kohókban állítják elő a fém alumíniumot. Ajkán már nem működik alumíniumkohó, a timföldet a legkülönbözőbb termékek, festékek, mosószerek, kozmetikumok, szigetelő- és vivőanyagok és számos más árucikkek előállítására használják.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb