„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építőipari lexikon

Vis Maior

A latin “vis maior” (ma: vis major) kifejezés szó szerint “nagyobb erőt” jelent, melyet már az ókori Róma jogrendszerében is olyan előre nem látható, külső, elháríthatatlan körülményt jelölt, melynek következtében a kötelezett nem tudott teljesíteni. Látható tehát, hogy a vis majornak a mindennapi életünkben leginkább a jogügyletek (leginkább a szerződések) körében van kiemelt szerepe, hiszen ha az egyik felet vis major akadályozta a teljesítésben, mentesül a kötelezettségei alól.

A bírói gyakorlat szerint vis majornak tekinthetők a természeti csapások és egyéb katasztrófák – árvíz, földrengés, tűzvész, szélvihar, tornádó – valamint olyan emberi megmozdulások, amelyek ellenállhatatlan, elemi erővel hatnak – háború, forradalom stb. Pontos határvonal azonban nincs, nem egységes az álláspont abban, hogy például a gazdasági válság, vagy éppen egy ipari katasztrófa – jogi értelemben – minek minősül. Mindenkor szükség van tehát az eset egyedi körülményeinek pontos tisztázására.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb