„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Versenyt rendeztek Kína legcsúnyább épületeinek “megmérettetésére”

Ahogy Kína gazdasága az elmúlt évtizedekben szárnyal, a fejlesztők soha nem látott ütemben hajtanak végre nagyszabású építészeti projekteket. Ez a fékevesztett kísérletező hozzáállás mindenféle furcsa építményekhez vezetett, amelyek közül néhányat a világ legnagyobb építésznevei terveztek. Egyesek, mint a Huainanban található Pianobuilding és a Wuxiban található Teapot Building, olyanok, mint az óriási szobrok, amelyek arra hivatottak, hogy szelfiző turistákat vonzzanak. Másokat könyörtelenül gúnyolnak a közösségi médiában, mint például a holland építész, Rem Koolhaas által tervezett pekingi nemzeti műsorszolgáltató épületét, amelyet a “nagy nadrág” becenévvel illetnek.

Valójában már olyan nagy a választék a furcsa kínai épületekből, hogy az Archy.com egy évente megrendezett versenyt indított a legcsúnyább épületek számára, és az idén 12. alkalommal megrendezett versenyen már 87 versenyző van versenyben. Ez a szám az elkövetkező években csökkenhet, mivel Xi Jinping elnök kiadott egy kormányzati irányelvet, amelyben felszólított a “túlméretezett, idegenközpontú és furcsa” projektek megszüntetésére, és a verseny lényegét pedig ez adja. A szervezők remélik, hogy a csúnya építészet kiemelése “elősegíti az építészek társadalmi felelősségvállalását” és visszaszorítja a pazarlást.

Az idei szavazás decemberig tart, amikor egy építészekből álló bizottság kiválasztja a végső 10 győztest. Íme néhány a jelenleg vezető helyen álló projektek közül:

Donping Poly Plaza, Foshan, Guangdong

Ez a hatalmas, impozáns épület a város közepén úgy néz ki, mint egy modernizált Szauron szeme. A négyemeletes átriumot lebegő lépcsősoros kialakítással, egy alagsori szintet és négy tornyot magában foglaló komplexum a Foshan New City lakosainak élénk találkozóhelye lenne. Az Archy által felsorolt okok, amelyek miatt ezt a projektet jelölték, a következők: “a környező környezettel és természeti adottságokkal rendkívül rosszul harmonizál”, “a nyugati kultúrát bálványozza” és “furcsa és közönséges”. A szavazók többnyire csak lehangolónak tartják.

Xi’an Nemzetközi Gyermekművészeti Múzeum, Sanghaj

Egyesek szerint ez az “arab varázsszőnyeg” által ihletett iskola aranyos és a céljának megfelelő, hullámos tetejével és kerek kivágásokkal teli homlokzatával. Mások úgy tűnik, hogy egy kis trypofóbiában (félelem a lyukaktól) szenved. Nevezték már “igazán pszichológiailag kellemetlennek”, “undorítónak”, “közönségesnek”, sőt “titkos terrorizmusnak” is. Egy szavazó azt írta az épület halványbézs színű íveiről és nyílásairól, hogy “olyan, mint egy lélegző szörnyeteg, amely teljes egészében húsból és vérből áll”.

A Jiuhuanghsan hegy üveghíd tornya a szecsuáni Mianyangban

Valami a Jiuhuangshan festői területen található üveghíd két végén álló monumentális figurákban úgy tűnik, hogy sokak számára különösen félelmetes. A kommentek között szerepel a “tényleg sérti a hegy szépségét”, a “rémálomszerű” és a “ne nézz rám, félek” kifejezés.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Hainan Danzhou Danzhou Hengdahaihua “szigetkomplexum”

Ezen a három, ember alkotta turistaszigetből álló építménysorozaton annyi furcsa építmény található, hogy a Csúnya épületek verseny szervezői nem tudtak választani – egyszerűen összevonták őket. “Ez egy szemétdomb” – írta egy szavazó.

Violin Temple, Yanbu, Foshan, Guangdong

Ez a helyi templom nem is az egyetlen hegedű alakú épület Kínában, de a helyiek utálják a rikítóságát, a beton túlzott használatát, a magas költségeit, és azt, ahogyan nyilvánvalóan háttérbe szorította a szomszédos, szerényebb épületeket. Azért jelölték, mert “az épület funkciója rendkívül ésszerűtlen”.

Zijingang Campus déli kapuja, Zhejiang Egyetem

Talán meglepődsz, hogy ez a viszonylag szelídnek tűnő építmény kapta messze a legtöbb szavazatot. A kínai szavazókat bosszantja, hogy egy ilyen nagy költségű, nagy feltűnést keltő projektre egyszerre fájdalmas ránézni és még diszfunkcionális is. Úgy tűnik, a szükségtelenül extravagáns kapu akadályozza mind a jármű-, mind a gyalogosforgalmat, így mindenki arra kényszerül, hogy még tovább bámulja, miközben a környéken ragad.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb