napi hírmorzsák

A Zaha Hadid Architects nyerte az egyik legrégebbi európai kikötő modernizálására kiírt pályázatot

Tallinn Észtország fővárosa, mely a Balti-tengerhez való közelségének köszönhetően a régió egyik legfontosabb kikötője. Emellett egy gyönyörűen megőrzött középkori város, amely az UNESCO világörökségi listáján szerepel a történelmileg gazdag óvárosi területe miatt, amelynek épületei legalább 500 éve állnak. Mi köze van tehát ennek a nyüzsgő középkori városnak a dinamikus és előremutatóan gondolkodó Zaha Hadid Architects építészeti céghez? Míg maga Tallinn gyönyörűen megmaradt, az elrendezését egyesek némileg problematikusnak nevezték, mivel elszigetelt a saját, nagyon fontos kikötőjétől.

A Tallin Port Masterplan 2030 tervpályázat célja, hogy jobban összekapcsolja Tallinnt a kikötőjével, javítsa az alulépített területeket, jobb lehetőségeket teremtsen a meglévő erőforrások kihasználására, és az egész várost a modern korba emelje. És ki más lenne alkalmasabb ennek az ambiciózus projektnek a megvalósítására, mint a globálisan elismert Zaha Hadid Architects? A cég már régóta ismert futurisztikus kanyarairól és geometrikus formáiról, amelyek gyakran úgy tűnnek, hogy szembemennek a fizika törvényeivel. A cég leghíresebb közelmúltbeli projektjei közé tartozik a budapesti Zugló City Center, egy vegyes használatú fejlesztés, amely összeköti a zöldterületeket a városi lakó- és kereskedelmi területekkel, és a kettőt zökkenőmentesen egy olyan oázissá olvasztja össze, amely egyszerre fenntartható és szinkronikus. Ez a 2017-ben bejelentett projekt a cég honlapja szerint 2029-re készül el.

A budapesti városközpont-projekthez hasonlóan a tallinni kikötő esetében is az összeköttetésen van a hangsúly. “A kikötő újjáépítési mestertervével kapcsolatos elképzelésünk az, hogy egy új, felismerhető és határozott kaput hozzunk létre Tallinn városába, egy új városszövetet, amely összekapcsolódik a szomszédos városrészekkel” – áll a ZHA nemrégiben kiadott hivatalos közleményében.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az új terület vegyes használatú építményekből áll majd, köztük lakó-, kereskedelmi és szabadidős célú ingatlanokból, amelyek célja az óváros területének újjáélesztése, bár maguk a legrégebbi épületek egyike sem fog megváltozni. A ZHA által “Streamcity”-nek nevezett terület, sok más projektjükhöz hasonlóan, szintén tartalmaz majd egy zöldterületet, ezúttal egy közpark formájában. A hírek szerint a híres építésziroda több más céggel is együtt kíván működni a projekt megvalósításában, köztük a Tyrens UK tájépítészeti tanácsadó céggel és a lett RemPro céggel. A tallinni kikötővel is szorosan együttműködve a ZHA a balti-tengeri kikötőt és a környező területet egy modern, dinamikus térré alakítja át, amely minden bizonnyal a 21. századba emeli az UNESCO világörökségi helyszínt, miközben megőrzi annak középkori báját és jellegét. Bár a City Masterplan 2030-ról nem érkezett frissítés a közelmúltban, nagy valószínűséggel arra számíthatunk, hogy ez a dinamikus projekt valamikor 2030-ban fog elkészülni, mint egy újabb ékes toll a Zaha Hadid világhírű sapkájában.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb