napi hírmorzsák

Úszás robotdelfinekkel: ez lenne a tengeri parkok jövője?

Mi lehet a menőbb, mint egy delfinnel úszni? Esetleg egy kegyetlenségtől mentes animatronikus delfin-klónnal úszni? Az amerikai Edge Innovations mérnöki vállalat reméli, hogy a legtöbb vízi park látogató számára erre a válasz igen lesz.

Az Edge Innovations, amely korábban olyan epikus robot kreálmányokat készített hollywoodi filmekhez, mint a Free Willy, az Anaconda és a Deep Blue Sea, már műveiben 250 kilós, 2.5 méter hosszú delfin prototípusa a gyógyászatban használt szilikon „bőr” porózus anyagból készült, és annyira élethű, hogy azonnal becsapta a tesztközönséget.

Bár a víz alatti emlősök immár évtizedek óta a vízi parkok középpontjában állnak, az utóbbi években a látnivalók népszerűsége nagyban csökkent, az állatok kezelésével és természetes előfordulásuk csökkenésével kapcsolatos felháborodás miatt.

Li Wang, az Edge üzletfejlesztője azt nyilatkozta, hogy a robot delfin ugyanazt az élmény képes nyújtani, mint a fogságban tartott élő társaik, és valójában egy animatronikus delfin számos előnyt kínálhat egy valódival szemben. Először is, mivel a robotokat maga az ember és a mesterséges intelligencia vezérli, programozni lehet őket, hogy konkrét gesztusokat tegyenek a gyermekekre reagálva. Mivel a robot-delfineknek nincs szükségük sós vízre vagy nagy helyre az uszonyuk kinyújtásához, kényelmesen elhelyezhetik őket akár bevásárlóközpontok kisebb tartályaiban, vagy klórozott medencékben is, ezzel lehetővé téve az emberi szervezetre ártalmas baktériumok távol tartását.

Wang fejlesztő szerint a nagyobb kihívás a vízi parkok és egyéb társaságok meggyőzése a 26,3 millió dolláros árcéduláról. Wang ennek érdekében rámutat arra is, hogy a “delfindroidok” pénzt takarítanak meg a felhasználók, hiszen kiesnek a gondosan ellenőrzött vízhőmérséklet és vízminőség, az élelmiszer és az állatorvosok költségei.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az új technológia hasznossága morális szempontból is megközelíthető. A fogságban élő delfinek átlagosan csupán 20 év élettartamot érnek el, míg természetes élőhelyükön 30 és 50 év között élhetnek. Ráadásul az elektronikusan animált lények tengeri témájú kiállításokba és showműsorokba történő beépítése megszüntetné a delfinek foglyul ejtésének, megsebzésének és otthonaikból való kiszakításának szükségességét.

A PETA állatjogi csoport már aláírta az Edge projektjét amely nemrégiben mutatta be a vállalat prototípusát az egyik rendezvényükön. “2020-tól az élvonalbeli technológia lehetővé teszi számunkra, hogy megtapasztaljuk a természetet anélkül, hogy károsítanánk” – mondja a PETA brit igazgatója, Elisa Allen.

A Red Star Macalline Group kínai cég finanszírozta az Edge első fejlesztési szakaszát. A cég ígéretet tett arra, hogy szórakoztató parkjainak élő delfinjeit robot verziókkal cserélik fel. Kínában több mint 60 tengeri park található, amelyek együttesen évente több millió millió látogatót vonzanak. Ha a gépesített tengeri élővilág képes lesz Kínában változásokat hozni, az nagyon jól megalapozhatja a közeljövőben zajló “akváriumi forradalmat”.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb