„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Tovább tart az építőipari zuhanórepülés

Idén februárban 300 cég ellen indult eljárás, ez a tavaly februárihoz képest 14, az idén januárihoz képest pedig 11,1 százalékos emelkedés.

A növekedési ütem elmarad ugyan a nemzetgazdasági átlagtól, de a tempó természetesen így is komoly válságról tanúskodik. Olvashattuk a HVG-összeállításában.

A felszámolások növekedésének üteme az előző év hasonló időszakát is vizsgálva gyakorlatilag nem változott: 2010 februárjában is 14,8 százalékos volt az egy év alatt feljegyzett emelkedés mértéke.

A saját tulajdonosaik által bezárásra ítélt vállalkozások száma februárban – hasonlóan a nemzetgazdasági átlag alakulásához – nagy ugrást mutatott. A 410 új eljárás mind az előző év februári, mind az idei januári adatnak több mint kétszerese, s egyúttal történelmi rekord.

“Nemcsak a cégstatisztika, hanem a KSH építőipari megrendelésállomány-adatai is azt mutatják, hogy az ágazat rendkívül kevés munkához jut, józan üzleti megfontolásokkal tehát nehezen magyarázható, hogy miért alapítanak éves szinten több ezer céget ebben az ágazatban” – mondja Csorbai Hajnalka, aki szerint sokkal inkább arról van szó, hogy a megszűnő, adóssággal hátrahagyott cégek romjain a tulajdonosok új vállalkozásokba kezdenek.

Csökkenő teljesítmény és alacsony nyereségszint jellemzi az építőipart. A szakma ezért sokat vár a kormány intézkedéseitől: a fizetési határidők csökkentésétől, a törvények átláthatóbbá tételétől és a szakképzés reformjától. Tolnay Tibort, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke erről az MR1-Kossuth Rádió műsorában beszélt.

Aggasztó az építőipar állapota, és a mélyrepülés már 2006 óta tart – mondta a Vasárnapi újságnak Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Az elmúlt öt évben 40 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye és a kedvezőtlen folyamatot tovább rontotta az általános pénzügyi-gazdasági válság. Szembetűnő azonban, hogy Európa más országaiban a visszaesés csak a válság kezdetet óta volt jellemző, sőt, van ahol azóta már elindult a lassú növekedés is.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Kiugróan jól teljesített például a Lengyel építőipar, ahol tavaly is 7 százalék körüli volt a növekedés.

Elvándorolhat a szakképzett munkaerő

Hamarosan megnyílik több nyugat-európai ország munkaerőpiaca a magyar szakemberek előtt. Ez rengeteg jól képzett ember vihet el – mondja Tolnay Tibor – igaz, a folyamat más most is tart, hiszen egyre többen vállalnak munkát Németországban.

Azt, hogy ez ne okozzon szakemberhiányt idehaza, nem a keleti munkavállalók beengedésével kell megoldani, hanem a szakképzés bővítésével és a szakmai színvonal emelésével. Erre megvan a kormányzati szándék.

Forrás: Hirado.hu, hvg.huKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb