„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Tokiói tervezők átlátszó nyilvános vécéket helyeztek el a forgalmas parkokban

A “hívogató és a vonzó” általánosságban nem éppen a nyilvános mellékhelyiségekhez társított kifejezések. Annak érdekében, hogy ezt a felfogást megváltoztassa, egy japán építésziroda élénk színű, átlátszó mellékhelyiségeket hozott létre Tokió két legforgalmasabb parkja számára, a többség által nem szívesen használt mellékhelyiségeket teljes értékű műalkotásokká változtatva.

A Pritzker-díjas Shigeru Ban Architects építészeti cég által tervezett üvegfalú mellékhelyiségek a Tokyo Toilet Project részeként jöttek létre, mely a Nippon Alapítvány által indított kezdeményezés. A mozgalom célja a nyilvános mellékhelyiségek használatának fokozása azáltal, hogy eloszlatják a „sötét, piszkos, büdös és ijesztő” sztereotípiákat.

„Két dolog miatt aggódunk, amikor belépünk egy nyilvános mellékhelyiségbe, különösen azok, amelyek egy parkban találhatók. Ez az első a tisztaság, a második pedig az, hogy van-e valaki bent ”– magyarázzák az építészek a projekt weboldalán.

Az átlátszó falak lehetővé teszik a járókelők számára, hogy megítéljék a mellékhelyiség rendezettségét anélkül, hogy belépnének, és az is nyilvánvaló, hogy a létesítményeket használják-e vagy sem, persze nem azért, mert be lehet látni. Ha a kabin éppen foglalt, a színezett üveg kristályait elektromos áram átlátszatlanná alakítja át, jelezve a külvilág felé, hogy az éppen használatban van, és biztosítva a privát szférát a felhasználóknak. Amint kinyitják az ajtót, a falak ismét átlátszóvá válnak, az egyes kabinok közötti belső falak pedig hatalmas tükörfelülettel vannak ellátva.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az installációk egy másik különleges jellemzője, mely nem csak művészi megjelenést kölcsönöz az egyes bódéknak, de biztonsági szempontból is mérvadó, az, ahogy a mellékhelyiségek éjszaka „megvilágítják a parkot, mint egy gyönyörű lámpa”. Minden egyes kabin a maga élénk árnyalatában világít: mészzöld, mandarin, ibolya, türkiz vagy fukszia.

A különleges létesítmények jelenleg Tokióban, a Yoyogi Fukamachi Mini Parkban és a Haru-no-Ogawa Közösségi Parkban találhatók, egyenlőre csak kettő a tervezett 17 új mellékhelyiségből.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb