„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Többcélú tervezés: hibrid terek a fenntartható jövőért

Hasonlóan egy kaméleonhoz, amely színt vált, hogy beleolvadjon a környezetébe, az építészetnek is folyamatosan fejlődnie kell, és alkalmazkodnia kell a változó igényekhez.

6738 044 001

Néhány évtizeddel ezelőtt az otthonokat kizárólag a magánélethez és a pihenéshez kötték, míg a munkahelyeket kizárólag erre, a munkára tervezték. Gyakori volt, hogy minden használatot külön helyiségbe különítettek el, így a zárt, merev terek az építészek szokásos normájává váltak. Ez természetesen addig van, amíg az új élet- és munkaminták elmossák ezeket a határokat, hogy megfeleljenek a kortárs trendeknek.

A demográfiai terjeszkedés, a családok felbomlása, a szűkös költségvetések és a hosszabb várható élettartam kisebb, zsúfoltabb tereket eredményezett, amelyek több programozási igényt is kielégítenek. És mivel a COVID-19 világjárvány megerősítette a távmunkát, és sokakat arra kényszerített, hogy idejük nagy részét zárt térben töltsék, ezeknek a tereknek a minősége még fontosabbá vált a testi és lelki jólét szempontjából.

Tehát hogyan találják fel újra magukat a terek, hogy megfeleljenek a jelenlegi társadalmi trendeknek? Ez végül az alkalmazkodó, rugalmas és többcélú architektúrán múlik.

Ahelyett, hogy meghatározott funkciókra szánt tereket tervezne, egyre több építész hoz létre olyan környezetet, amely sokrétű felhasználást képes kiszolgálni. Ez magyarázza például a népszerű nyitott konyha koncepciót vagy a moduláris tervezés térnyerését, mindkettő hibrid életmódot tesz lehetővé.

A változásokhoz alkalmazkodva a modern otthonokban gyakori, hogy otthoni irodaként funkcionáló hálószoba, mosókonyhaként is funkcionáló fürdőszoba vagy egyben étkezőként is funkcionáló konyha található. A hibrid épületek így a hagyományos házaktól eltérően – amelyek merev kialakítása hajlamos korlátozni ezeket a térbeli lehetőségeket – a munkával és hobbival kapcsolatos összetett funkciók széles skáláját képesek integrálni.

“Átalakító, többcélú és fejlődő: a lakások alkalmazkodnak a lakókhoz, nem pedig fordítva. Mintha az építőkockákkal játszanánk, igényeinknek megfelelően alakítjuk ki a helyiségeket, a tér maximális modularitása érdekében.” Saint-Gobain

Az irodaterületeket illetően az építészek egy fontos kihívással néztek szembe: olyan környezeteket kell létrehozni, amelyek növelik a termelékenységet és az együttműködést, de egyben új valóságot is terveztek. A járvány kezdetén ez inkább egy biztonságos környezet kialakításáról szólt, korlátozott emberi érintkezéssel a fertőzések minimalizálása érdekében.

Mára ez a tendencia a munkahelyek teljes környezetének újragondolásává fejlődött, és a hagyományos modellt hátrahagyva adaptálható konfigurációkon keresztül integrálják az együttműködésre, a szabadidőre és a pihenésre szánt területeket.

„A belsőépítészet lehetővé teszi a munkaterületek fejlődését” – mondja Virginie Lasalle, a Montréali Egyetem Design School belsőépítészeti oktatója. „Most inkább hibrid, úgy kell megtervezni őket, hogy megfeleljenek a felhasználók speciális igényeinek. Végül is, mivel egyre többen dolgoznak otthonról, és a hibrid állásokat részesítik előnyben, elengedhetetlen, hogy a munkáltatók vonzó körülményeket biztosítsanak azáltal, hogy elősegítik a kényelmet, a rugalmasságot és az interakciót egy helyen.”

A rugalmasság a fenntarthatóság és a jólét szinonimája

Ahhoz, hogy egy épület fenntartható legyen, építészeinek és tervezőinek figyelembe kell venniük annak hosszú távú hatását. Valójában ez az olyan programok nagy része, mint a LEED, egy ökológia-orientált épülettanúsítási rendszer, amely többek között a hosszú távú elkötelezettséget is szabványnak tekinti az épületek tanúsításakor.

A használhatóság befolyásolja ezt a hosszú távú hatást, mivel a többcélú terek idővel fenntarthatóbbak lesznek, mivel könnyen változhatnak és alkalmazkodhatnak az új igényekhez. Sőt, a mindennapi élettel kapcsolatos több funkció koncentrálásával – ahogyan ez a diáklakásprojekt esetében is – a többcélú környezet kevesebb ingázást és utazást igényel, ami mindig jó a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

Bright coworking glass office interior. 3D Rendering

Ugyanakkor a hibrid, alkalmazkodó architektúra egyik legnagyobb előnye az új építés iránti igény csökkenése. Azokat az épületeket, amelyek nem tudnak megfelelni a változó igényeknek, hosszú távon lebontják, ami gyakran óriási mennyiségű hulladékot, szennyezést és szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

Éppen ellenkezőleg, a különböző követelményeket kielégítő hibrid kialakítások beleillenek az adaptív újrahasználat fogalmába, amely olyan terekre vonatkozik, amelyek más célra is felhasználhatók, mint amelyre eredetileg építették.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ahogy Carl Elegante építész mondta egyszer: „A legfenntarthatóbb épület az, amelyik már meg van építve.” És Ausztrália egyik legelismertebb környezetvédelmi szervezete, a Planet Ark szerint „Az újrahasználatra tervezett épületek 88%-kal csökkentik a kibocsátást”

Hasonlóképpen, ahogy azt az Európai Területfejlesztési és Kohéziós Megfigyelő Hálózat (ESPON) is javasolta, „a terek és épületek újrahasznosítása hatékony módja a városi terjeszkedés és annak környezeti hatásai csökkentésének, valamint a városrészek lakottságának és létfontosságú megőrzésének”.

A hibrid épületek ezért általában kéz a kézben járnak a fenntarthatósággal, ami kritikus a folyamatban lévő klímaválság közepette. De a környezeti hatáson túl az alkalmazkodó építészet az emberi jóléthez is kötődik. A különféle funkcióknak otthont adó otthonok és munkahelyek elősegítik a rugalmas életmódot, megkönnyítik az emberi interakciót, feljogosítják a felhasználókat és a tevékenységek széles skáláját ösztönzik.

“A fenntartható épület nem azok, amelyek örökké tartanak, hanem amely könnyen alkalmazkodik a változásokhoz.” –mondta Peter Graham, az Environment Design Guide, Royal Institute of Australian Architects-től.

Hogyan alkalmazkodhatnak a terek a hibrid életmódhoz?

A hibrid környezet minden bizonnyal előkészítheti az utat egy fenntarthatóbb és egészségesebb épített környezet felé. Ehhez azonban bizonyos feltételeknek meg kell felelniük. A jó közérzet maximalizálása érdekében például kulcsfontosságú a természetes fény előnyben részesítése; nemcsak vonzóbb terek kialakításához járul hozzá, hanem bizonyítottan javítja a cirkadián ritmust, az alvási szokásokat, a termelékenységet és az általános fizikai és pszichológiai egészséget is.

Az olyan újítások beépítése, mint a Saint-Gobain ECLAZ® üvegmegoldása, jó módja annak, hogy optimalizáljuk a nappali fényt a belső terekben, miközben megőrizzük a magas szigetelési szintet, és szükség esetén (nagy felületű ablakok esetén) a napenergia-bevételeket a nyári túlmelegedéshez igazítjuk. A beltéri komfortot valóban holisztikus módon kell kezelni, különösen az ilyen hibrid terekben.

Ezenkívül a többcélú épületeknek a nyitott és rugalmas keretek mellett olyan tervezési elemeket kell tartalmazniuk, amelyek lehetővé teszik a könnyű adaptációt, miközben megőrzik a minőséget, a tartósságot és a biztonságot. A Saint-Gobain PRIVA-LITE® például egy intelligens üveg, amely egy kattintással azonnal át tud váltani áttetszőből átlátszó állapotba, magas fényszintet fenntartva, miközben vizuálisan elválasztja a szabad tereket.

Ez a rugalmasság különösen alkalmas munkaterületekre, egészségügyi intézményekre vagy más olyan helyszínekre, amelyeknek folyamatosan (és biztonságosan) reagálniuk kell a különböző igényekre, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fenntartsák a magánélet érzetét, vagy elősegítsék az együttműködést egy látszólag nyitott térben.

Hasonlóképpen, a Placo® Modulo alkalmazkodik az új igényekhez és munkamódszerekhez, könnyű, mobil vagy rögzített válaszfalakból áll, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy különféle konfigurációkban teret hozzanak létre, átrendezzenek vagy elkülönítsenek. A panelek józan felülettel rendelkeznek, és játszhatnak a színekkel és az átlátszósággal, így szükség esetén a nyitottság vagy a magánélet érzetét keltik.

Annak érdekében, hogy segítsük az építészeket a fenntarthatóságot és jólétet fokozó hibrid terek tervezésében, az alábbiakban olyan belső tereket mutatunk be, amelyek több funkciót is elláthatnak. Mindezek a Saint-Gobain megoldásokat tartalmazzák, a szigeteléstől az innovatív üvegezési rendszerekig.

Tekintettel arra, hogy időnk 90%-át zárt térben töltjük, az építészek felelősek olyan terek kialakításáért, amelyek elősegítik az emberi és környezeti jólétet. Ebben az értelemben a hibrid terek minden eddiginél fontosabbá váltak, és új normává váltak a gyorsan változó világban, amely változó igényekkel és összetettséggel rendelkezik.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb