napi hírmorzsák

Tíz 21. századi metróállomás a világ minden tájáról

London várva várt Elizabeth Line vagy Crossrail egy gigantikus infrastrukturális projekt, amelynek keretében 118 kilométeren keresztül új, nagyméretű vonatok járnak majd Londonon és azon túl is, lerövidítve a menetidőt Dél-Angliában, és végre a mai napon megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. De nem a brit főváros az egyetlen város, amely az ezredforduló óta korszerűsítette metróhálózatát; íme egy összefoglaló 10 építészetileg kiemelkedő metróállomásról, a világ minden tájáról, különböző építész stúdióktól, amelyeket az elmúlt években újítottak fel.

Elizabeth Line, Egyesült Királyság, különböző építészek tervei alapján

Az Elizabeth Line 10 új központi metróállomást tartalmaz, amelyeket többek között az Aedas, Hawkins/ Brown, WilkinsonEyre és Allies and Morrison építészirodák terveztek. Ezeket az állomásokat úgy tervezték, hogy funkcionálisak és visszafogottak legyenek. A sarkok például a vonatalagutak sima ívét követik, hogy csökkentsék az ingázók közötti ütközések kockázatát.

9-es vonal, Kína, a J&A és a Sepanta Design tervei alapján

A J&A és a Sepanta Design építészstúdiók 13 állomást terveztek a kínai Chengdu metróhálózat 9-es vonalára. A 22 kilométer hosszú földalatti vasútvonal állomásai a helyi növény- és állatvilág által inspirált, folyékony vonalak és formák keverékét tartalmazzák. A lila színű Jincheng Avenue tervezése például a lótuszvirágok mintájára készült. A Kína nyugati részének első személyzet nélküli metróvonalaként üdvözölt 9-es vonal szerelvényei 5G mobilhálózat segítségével kommunikálnak egymással.

Orienktaj állomás, Dánia, a Cobe és az Arup tervei alapján

A Cobe építésziroda és az Arup mérnökiroda egy koppenhágai kikötői fejlesztés részeként két metróállomást hozott létre, amelyek közül az egyik magasan fekvő, mérföldkőnek számító építményt alkot. “Az Orientkaj állomás a kikötő ipari építészetét ünnepli” – mondta Dan Stubbergaard, a Cobe alapítója. “Az állomás körvonala egy nagy, merész és egyszerű sziluett, amely a kikötői területeken látható darukat, konténereket és raktárakat idézi.”

A dohai metró állomásai, Katar, UNStudio tervezésében

Harminchét boltíves állomást készített a holland UNStudio építésziroda Katar vezető nélküli dohai metrórendszeréhez a Qatar Rail Architecture Departmenttel együttműködve. Az UNStudio szerint az állomások tervei a hagyományos katari építészet és Doha történelmének megőrzését célozzák, ugyanakkor a város modern hírnevét is tükrözik. “A boltozatot választottuk e referenciális hídnak a múlt és a jelen között” – magyarázta az iroda.

A Benthem Crouwel Architects által tervezett állomások a hollandiai Noord/Zuidlijn számára

A Benthem Crouwel Architects holland iroda hét állomást tervezett az amszterdami Noord/Zuidlijn metróvonal számára – kettőt a föld felett, ötöt pedig a föld alatt. Az egyes állomásokat sima, könnyen tisztítható és cserélhető anyagok palettája köti össze, a bejáratokat pedig fedetlenül hagyták, hogy a folyamatos közterület érzetét keltsék.

Vaughan Metropolitan Centre állomás, Kanada, a Grimshaw Architects tervei alapján

A Vaughan Metropolitan Centre állomás a Toronto Transit Commission 1 vonatvonal nyugati szakaszának északi végállomása Kanadában. A Grimshaw Architects globális cég az állomás számára egy lejtős, kagylószerű, alatta tükrökkel ellátott tetőt készített, amelyet úgy terveztek, hogy a természetes és mesterséges fényt átirányítsa a térben.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A Wilhelm-Leuschner-Platz S-Bahn állomás, Németország, Max Dudler tervei szerint

A svájci építész, Max Dudler által tervezett lipcsei metróállomás 40 méter hosszú alagútját megvilágított üvegblokkok szegélyezik. A megvilágított elemekkel szemben a kemény beton anyagpaletta áll, míg a peronon halvány terrazzó burkolat található. A 2013-ban elkészült állomásra Dudler 1997-ben nyert meg egy pályázatot az állomás megtervezésére egy olyan javaslattal, amely világító alagutat tervezett.

Az Angle Lake Transit Station és Plaza, USA, Brooks + Scarpa tervezőiroda tervezésében

A kaliforniai Brooks + Scarpa cég egy seattle-i közlekedési létesítményt egy élénk kék, hullámzó alumínium paravánnal burkolt be, amely egy táncelőadás mozgásából merít. Az építésziroda szerint több mint 7500 panelt használtak fel a paraván létrehozásához, amelyet két görbe egyenes vonalak sorozatával, szabályos felületgeometriával összekötve alakítottak ki. Az Angle Lake Transit Station and Plaza nem a föld alatt, hanem a magasban van, és a Seattle-i repülőteret a belvárosi negyeddel és a Washingtoni Egyetemmel összekötő villamossínvonal egyik megállójaként szolgál.

Toronto-York Spadina Subway Extension Project, Kanada, Will Alsop jóvoltából

A Toronto-York Spadina Subway Extension Project részeként Will Alsop brit építész két állomást tervezett a kanadai város Pioneer Village és Finch West negyedében. Mindkét állomást konzolos tető, csiszolt beton belső falak és jellegzetes színpompák jellemzik, amelyek felismerhetővé teszik őket az egész térben.

Az M4-es metróvonal állomásai, Magyarország, a Spora Architects tervei alapján

A helyi Spora Architects stúdió a budapesti M4-es metróvonalhoz tervezett egy állomáspárt, amelynek falakat keresztbe-kasul futó betongerendákkal ellátott, kiásott falakkal látták el. Az utcaszintről érkező napfényt olyan építési módszerrel vezették be az állomásokba, amely során a tereket nem bányászás, hanem felülről lefelé történő feltárás révén alakították ki.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb