„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Theaster Gates chicagói művész bemutatja a 2022-es Serpentine Pavilon terveit

2000-es indulása óta az évente megrendezett Serpentine Pavilion a globális kulturális naptár egyik legjobban várt eseményévé vált, és a londoni nyári kulturális szezon egyik vezető látogatói attrakciójává. Minden évben egy nemzetközileg ismert építész kap felkérést, hogy tervezze meg és hozza létre első épített építményét Angliában: a Serpentine Paviliont. Theaster Gates amerikai művészt tavaly nevezték ki a 2022-es Serpentine Pavilion tervezőjének, és ezzel ő lett az első ‘nem építész’, aki megkapta az éves megbízást. A Chicagóban élő művész korábbi munkái közé tartozik egy alacsony jövedelmű környéken található elhagyatott bank kulturális központtá alakítása.

A művész által tervezett 2022-es projekt a Black Chapel nevű pavilon, mely “a brit kézműves és gyártási hagyományok előtt tiszteleg”. Az Adjaye Associates építészi támogatásával megvalósuló pavilon 2022. június 10-én, pénteken nyílik meg a nagyközönség előtt a Kensington Gardensben.

A fából készült Black Chapel “egy kis kápolna performatív és meditatív tulajdonságaira utal” – olvasható a hivatalos közleményben. A 2022-es Serpentine Paviliont úgy tervezték, hogy minimalizálja szénlábnyomát és környezeti hatását, ezért túlnyomórészt könnyűszerkezetes és teljesen szétszerelhető faszerkezetű lesz. A 2022-es szerkezet a művész folyamatos, városi és építészeti beavatkozásokon keresztüli téralakítási gyakorlatához igazodva a részvétel, a zenére és a közönség bevonására hangsúlyt fektető élő előadások pódiumát állítja a helyére. A szerkezet egyetlen, egy oculusból származó fényforrással rendelkezik majd, hogy szentélyszerű környezetet teremtsen. Ezenkívül a bejáratnál egy működő harangot is elhelyeznek majd, amely a Chicago South Side-on található, lebontott Szent Lőrinc-templomból származik, és amelyet “előadások és aktiválások hívására, jelzésére és bejelentésére” használnak majd.

A Black Chapel, azaz Fekete kápolna elnevezés azért fontos, mert tükrözi művész gyakorlatának láthatatlan részeit. “Elismeri a szakrális zenének és a szakrális művészeteknek a gyakorlatomban betöltött szerepét, valamint ezeknek az érzelmi és közösségi kezdeményezéseknek a kollektív minőségét. A Fekete Kápolna arra is utal, hogy ezekben az időkben létezhet egy olyan tér, ahol az ember kipihenheti a napi nyomást, és csendben töltheti az időt. Mindig is olyan tereket akartam építeni, amelyek a hang és a zene erejét gyógyító mechanizmusként és érzelmi erőként használják, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy a mély elmélkedés és/vagy a mély részvétel terébe lépjenek.”Theaster Gates a projekt kapcsán.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az idei pavilon kiválasztását Hans Ulrich Obrist, a Serpentine művészeti igazgatója, Bettina Korek vezérigazgató, Julie Burnell, az építési és különleges projektek igazgatója, Yesomi Umolu, a kurátori ügyek és a nyilvános gyakorlat igazgatója, valamint Natalia Grabowska projektkurátor végezte Sir David Adjaye OBE és David Glover tanácsadókkal együtt. Theaster Gates kiválasztásával kapcsolatban Bettina Korek vezérigazgató és Hans Ulrich Obrist művészeti igazgató a következőket nyilatkozta: “Megtiszteltetés számunkra, hogy Theaster Gates vezető képzőművésszel közösen valósíthatjuk meg ezt a figyelemre méltó projektet. A ma alkotó egyik legjelentősebb hang, Gates praxisában a formalizmus, a konceptualizmus és az erőteljes hatás ötvöződik, amely az egész közösségben, ahol dolgozik, és azon túl is érezhető. Alig várjuk, hogy a Black Chapelben, mint az elköteleződés, a spiritualitás és az összetartozás platformján üdvözölhessük a látogatókat.”

Theaster Gates munkássága során olyan műveket alkot, amelyek a térelmélettel, a területfejlesztéssel, a szobrászattal és a performansszal foglalkoznak. A művész a várostervezés és a műemlékvédelem iránti érdeklődésére és képzésére támaszkodva “váltja meg” a hátrahagyott tereket. Munkái a fekete tér fogalmával mint formai gyakorlattal szállnak szembe, amelyet a kollektív vágy, a művészi ügynökség és a pragmatista taktika határoz meg. 2010-ben Gates létrehozta a Rebuild Foundationt, egy non-profit platformot a művészet, a kulturális fejlesztés és a városrészek átalakítása érdekében, amely ingyenes művészeti programokkal és innovatív kulturális létesítményekkel támogatja a művészeket és erősíti a közösségeket Chicago déli részén.

Forrás: www.archdaily.com & www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb