„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Szín az esztétikán túl: a zöld belső terek pszichológiája

Hány változtatást hajtottál végre otthonodban az elmúlt egy évben? Legyen szó a bútorok átrendezéséről, a falak újrafestéséről, a lámpatestek lecseréléséről… miután annyi időt töltünk egy helyen, a korábban megszokott térnek sokszor már “nincs értelme”, nem de? Persze hibáztathatjuk a jelenlegi helyzetet azért, ahogyan mostanában érezzük magunkat, de valójában a környezetünk óriási szerepet játszik abban, hogy miként is érezzük magunkat vagy hogyan reagálunk bizonyos szituációkra. Ha arra vagy kíváncsi, hogy egyes szomszédok miért tűnnek sokkal zavartalanabbnak és nyugodtabbnak a világjárvány közepette is, az oka az is lehet, hogy a belső terek “zöldebbek” a kerítés túloldalán.

A színpaletta képes teljesen megváltoztatni a belső terek esztétikáját és artmoszféráját; a világos színek nagyítják a szobákat, míg a sötét színek összenyomják a teret és kisebbnek tűntethetik fel azt. Éppen ezért, amikor a tervezők és belsőépítészek egy adott hangulatot akarnak közvetíteni, vagy valami illúzióját akarják megteremteni, mesterien képesek játszani a színekkel és textúrákkal. Ez pedig nagyban befolyásolja az emberek hangulatát és viselkedését az adott helyiségben.

Hogyan érzékeljük a színeket- elméletileg az emberi szem és az agy a tárgyra visszavert fényt színekként fordítja le. A szemünk retinájának vannak olyan receptorai, amelyek érzékenyek a kékre, a zöldre és a vörösre, amelyek felelősek a szín észleléséért. E három szín kombinációi és variációi hozzák létre a látható színspektrumot, amelyet mindannyian ismerünk. Ezután az emberi agy kapcsolatot teremt a látott szín és a kontextus között, amelyben megszokta látni ezt az adott színt, befolyásolva a szín pszichológiai érzékelését. A színpszichológia az árnyalatok emberi viselkedésre gyakorolt ​​hatásának vizsgálata.

Egy Dr. Kurt Goldstein német neurológus és pszichiáter által készített tanulmány szerint a hosszabb hullámhosszú színek, például a sárga, a piros és a narancssárga stimuláló, izgató hatással vannak, míg a rövidebb hullámhosszúságúak, például a zöld és a kék nyugodtságot és derűt keltenek bennünk. Egyes személyek színfelfogásának módja azonban különbözik egymástól, számos tényező miatt, például kulturális különbségek, földrajzi elhelyezkedés, vagy életkor.

A zöldet mindenesetre az emberi agy ösztönösen összeköti a természettel, a növényzettel, és a természetben általában frissességet, egészséget és nyugalmat talál az ember, így az sokszor a megújulás és a jólét létfontosságú szimbóluma. Sok pszichológus és kutató a zöldet gyógyító színnek találja, ezért előszeretettel használják orvosi klinikákon és más egyészségügyi létesítményekben. Sokszor a médiastúdiók televíziós műsorainak vendégei és interjúalanyai is egy „zöld teremben” várnak, hogy enyhítsék a stresszt. Nyugtató tulajdonságai mellett a zöld gyakran kapcsolódik a „go” azaz indulás fogalmához, a jelzőlámpákon és az infografikákon való használata miatt. Ez egy endorfint felszabadító stimulust okoz, cselekvésre ösztönzést vált ki, mintha az ember „készen állna” vagy „jó úton járna”, ezért a tanuló területeket, mint pl. könyvtárakat is gyakran zöldre festik, hogy felébresszék a motivációt, kreativitást és a fantáziát.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A zöld és a belsőépítészet Ami a belső tereket illeti, a tervezők számos módszert találtak a zöld felhasználására. A falak festésén kívül a tervezők képesek a természetet emberek otthonaiba közvetíteni a biofília sergítségével, ami fontos inspirációs forrásként szolgálhat, ami elősegíti a jólétet, az egészséget és az érzelmi kényelmet.

A színek koordinációját tekintve a zöld nagyon sokoldalú szín, amely jól párosul a semleges árnyalatokkal, mint a barna és a szürke. Bár a zöld színt hűvös tónusnak tekintik, széles színárnyalatai lehetővé teszik, hogy kontrasztos legyen olyan meleg tónusokkal, mint a sárga és a narancs. Végül a piros és a zöld ellentétesek a színkeréken, így merész kontrasztot alkothatnak egymással!

Íme néhány fotó arról, hogy a tervezők hogyan építik be a zöld színt a a belsőépítészetbe festett felületeken, berendezéseken és zöldnövényzeten keresztül lakossági, és gazdasági területeken:

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb