„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld hírek

Szimbiocén élet: a micéliumtömbök fenntartható építészetben rejlő lehetőségeinek feltárása

A geológiai korszakot, amelyben jelenleg élünk, antropocénnek nevezik, amelyet a Föld ökoszisztémáira és geológiájára gyakorolt jelentős emberi hatás határozza meg. Ezzel szemben a szimbiocén kifejezés, amelyet Glenn Albrecht ausztrál filozófus és környezetvédő alkotott meg, egy olyan jövőképet mutat be, amelyet az emberek és a természet közötti pozitív és szimbiotikus kapcsolat jellemez.

A szimbiocén korszakban az emberek aktívan együttműködnek a természettel, elismerve a Föld ökoszisztémáitól való kölcsönös függőségüket, és törekednek a természetes környezet regenerálására és helyreállítására, ezáltal harmonikusabb és fenntarthatóbb világot teremtve.

Felismerve az építészek és várostervezők befolyásos szerepét ennek az átalakuló időszaknak a kialakításában, a PLP Labs egy éven át tartó kísérletbe kezdett, hogy feltárja a micélium biokompozitok szerkezeti képességeit és építészeti potenciálját.

A labor a PLP Architecture kutatási és innovációs részlegeként szolgál, és kutatása különböző területeket ölel fel, a tervezéstől és a technológiától az antropológiáig és a társadalomtudományokig. Aktívan együttműködve a világ vezető szakértőivel, multidiszciplináris megközelítést alkalmaznak az új és sikeres megoldások elérése érdekében, folyamatban lévő projektekkel, amelyek az egészségre és az irodák jólétére, a virtuális tudásmegosztásra, a városi mobilitási rendszerekre és a fenntartható anyagokra összpontosítanak.

Legújabb installációjuk, a Symbiocene Living at Clerkenwell Design Week 2023, az ember és a természet közötti szimbiotikus kapcsolatra összpontosított mindennapi tárgyak, például asztalok, virágtartók és zsámolyok micéliumból történő termesztésével.

Ezek a mindennapi tárgyak teljesen biológiailag lebomlanak, és nem károsak a földre, a bölcsőtől bölcsőig tartó mentalitást példázzák. Létezésük olyan jövőt mutat, ahol az emberi tervezés és a Föld természetes jellemzőivel való találékonyság mindkét szükségletünket kielégítheti anélkül, hogy bolygónkba kerülne.

Savannah Willits, a PLP Labs csapatvezetője elmondása alapján „Az egész úgy kezdődött, hogy csapatunk egyik tagja bemutatta az anyagot az irodának, miután éppen befejezte az anyagról szóló diplomamunkát. Innentől kezdve kísérletezni kezdünk a micélium különböző típusú formákban, hordozókban és 3D nyomtatott fával történő termesztésével. A Clerkenwellben való kiállítás lehetőségét kaptuk, és ideális kezdeti helynek és idővonalnak tűnt micéliumkísérletünk egy lépéssel továbbfejlesztéséhez. A moduláris blokkrendszer volt a következő logikus lépés, mivel gyakorlati utat kínált a továbblépéshez, és nem korlátozta a bemutatható végső konfigurációk típusait.”

A micélium építészeti vagy tervezési nyelve még mindig fejlődik. Ebben a gyerekcipőben szerették volna a nem mindennapi anyagot a közönség számára ismert formában – egy moduláris blokkban – megismertetni. Ezért az új anyagot az új formában új anyag helyett a megszokott formában vezették be.

84, megközelítőleg görögdinnye méretű blokk stratégiailag úgy van elrendezve, hogy magával ragadó élményt teremtsen a látogatók számára, akiket arra ösztönöznek, hogy interakcióba lépjenek és felfedezzék a micéliumszerkezeteket, így biztosítva számukra az ember és a gombák közötti együttműködés első kézből való találkozását.

A micélium, a gombás gyökerek bonyolult hálózata anyagként hatalmas potenciállal rendelkezik. A kutatás során kiderült, hogy ez egy hihetetlenül sokoldalú anyag, amely különféle építészeti alkalmazásokhoz alkalmas. A hagyományos építőanyagoktól, például a betontól és az acéltól eltérően a micélium biokompozitok megújuló, biológiailag lebomló és környezetbarát alternatívákat kínálnak. Ezenkívül ezek az anyagok könnyű tulajdonságokkal, kiváló szigetelési tulajdonságokkal és nagy tűzállósággal rendelkeznek.

Savannah hozzátette, hogy „körülbelül három hónapba telt, amíg az installációt az elejétől a végéig bővítették. Először 3D-ben nyomtattunk egy fa zsaluzatot az építőelemhez. Ezt követően a micéliummal beoltott szubsztrátumot a zsaluzatba pakoltuk. A micéliumot ellenőrzött környezetben lehet termeszteni mezőgazdasági hulladékok, például szalma, faforgács vagy fűrészpor felhasználásával szubsztrátumként, és ezt egy tárgyalóteremből átalakított rögtönzött laboratóriumban állították fel. Ezután a micélium átveszi az aljzatot, sűrű és tartós anyagot hozva létre, amely formázható és formázható különböző formákba.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A struktúrák létrehozásának egyik fő kihívása a legjobb környezet megtalálása volt az anyag növekedéséhez. Ehhez a teret sterilizálták, mielőtt a micélium-kender szubsztrátumot a fa szerkezetbe pakolták volna.

Néhány hét leforgása alatt a micéliumot hagytuk növekedni, majd megszárítottuk, hogy megakadályozzuk a további növekedést, és a kapott kompozitot inertté tegyék. A micélium szennyeződése penészképződést eredményezne, ami kockázatot jelent mind a projektre, mind az irodai környezetre nézve.

Ezért a legnagyobb éberséget és elővigyázatosságot fordítottak a teljes folyamat során annak biztosítására, hogy a helyiség a lehető legtisztább maradjon. Szerencsére a minták közül csak az egyik szennyeződött, ez az esemény a folyamat filmezése során történt, ami megzavarta a környezetet.

Kiterjedt, egy éven át tartó kísérletük kulcsfontosságú felfedezése a micélium és a 3D-nyomtatott fával való egyesítése volt. Sok próbálkozás és hiba után sikerült megtalálniunk a két anyag megfelelő keverékét és konzisztenciáját a Clerkenwell Design Week során bemutatott blokkok létrehozásához.

A kutatás és a tesztelés segített jobban megérteni a micélium viselkedését, különösen annak időbeli reakcióit. A micélium-3D nyomtatott fa kombináció precízen szabályozza a micélium alakját, lehetővé téve bármilyen 3D modell termesztését. A fa elveszett zsaluzata megakadályozza a micélium zsugorodását, ami fontos az egységes blokkméret és -sűrűség fenntartása érdekében a moduláris rendszerekben. Ellentétben a penészgombákkal, amelyek miatt a micélium nedvességet veszít, és tömegének akár 40%-át is elveszíti, ami 5-10 mm-es zsugorodást eredményez, ez a megközelítés elkerüli az ilyen problémákat.

Az anyag jövőjét illetően a csapatvezető bizakodó, de egyetért azzal, hogy még sok kutatni és tesztelni való van.

„Jelenleg a micélium egy belsőépítészeti termék, amelyet beépítésre, világításra és padlóburkolatra használnak. Még mindig nagyon messze vagyunk a szerkezeti és külső építészeti micéliumtermékektől. A micélium megvalósításához kiterjedt tesztelésre és bioalapú politikára lenne szükség.

A korábbi kutatások azt sugallják, hogy a micélium végül szerkezetileg is felhasználható lenne épületekben, mivel termikus tulajdonságai és nyomószilárdsága hasonló a vályogtéglához. Terveink szerint a jövőben tovább folytatjuk ezt a kutatást, amellett, hogy az anyag víz, tűz stb. ellenálló képességét vizsgáljuk. Ezen ismeretlenek ellenére egyértelmű, hogy a micélium fenntarthatóság és környezeti hatás tekintetében felülmúlja a betont és az acélt . Az anyag megújuló és teljesen biológiailag lebomlik, és nem igényel nedvszívó mennyiségű energiát a növekedéséhez. A bölcsőtől a bölcsőig ciklust testesíti meg, nem pedig a bölcsőtől a sírig körforgást.”

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb