„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Szétszedik a Lloyd Wright kápolnát a folyamatos kaliforniai földcsuszamlások után

A Los Angelesen kívüli Lloyd Wright’s Wayfarers Chapel körüli ismétlődő földmozgásokat követően a szervezet bejelentette, hogy megőrzés céljából szétszedi a mérföldkőnek számító épületet.

A Palos Verdes-félszigeten, a Csendes-óceánra néző kilátással a 100 férőhelyes templomot 1951-ben fejezte be Frank Lloyd Wright építész fia, Lloyd Wright, és azóta is népszerű úti cél.

A kápolna szétszedésére vonatkozó döntést a közelmúltban hozták meg a folyamatban lévő portugál kanyar földcsuszamlásával szemben, amely több mint 50 éve történt a térségben, de az elmúlt kettő során “példátlan ütemben gyorsult fel”.

A mozgás következtében a kápolna és a területe is megsérült, a Wayfarers Chapel szervezete megjegyezte, hogy vörösfa szerkezete, fémváza és mennyezete deformálódott, az üvegtáblák eltörtek, a betonpadló pedig megrepedezett. A földalatti közművek, így az áram-, víz-, csatorna- és gázvezetékek is elromlottak, jelenleg használhatatlanok.

A Los Angeles-i Architectural Resources Group (ARG) vezetésével a “történelmi megőrzés szakértőivel” egy csoport lebontja a kápolnát, dokumentálva annak darabjait az út mentén, hogy megőrizzék és rekonstruálják a közeli helyszínen lévő építményt.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A kápolna számos anyaga, köztük a vörösfa ragasztott fa, a kék tetőcserepek és az acél ablakkeret eredeti szerkezet, és ma már nem reprodukálható, így a gondos szétszerelés még fontosabb. Becslések szerint a projekt szétszerelése és rekonstrukciója 300 000–500 000 dollárba kerül, a GoFundMe oldal pedig nyitva áll az adományok számára.

Az Észak-Amerikai Swedenborgian Church-hez kötődő Wayfarers Chapel 1949 és 1951 között épült, és a 18. századi tudós és teozófus, Emanuel Swedenborg emlékműveként szolgál. Organikus stílusban épült, és nagy, geometrikus ablakokkal rendelkezik, amelyeket bonyolult acélkeret vesz körül, amely a környezetet is beépíti a tervezésbe, visszaadva Frank Lloyd Wright építészeti nyelvezetét. 2023-ban nemzeti történelmi nevezetességnek nyilvánították, 2024 februári bezárása előtt pedig szolgáltatásoknak, rendezvényeknek és esküvőknek adott otthont.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb