„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
napi hírmorzsák

Szenesített fa: a hagyományos japán technika, amely meghódította a világot

Ősi, népies, mégis minimalista. Sokak számára ez a három szó határozza meg a Japán építészetet, amely számtalan kultúra kulturális és technológiai inspiráció forrásaként szolgál, világszerte. Az elmúlt évtizedekben a népszerű japán technikák elterjedtek az egész világon, nemcsak a technológia területén, hanem a műszaki és művészeti területeken is. Az építészetben a különböző anyagok és építési technikák – például a fa homlokzatok karbonizálása – előirányzása és újrafeltalálása továbbra is téma.

A ma már több mint háromszáz éves népszerű technikát, amelyet Japánban Shou Sugi Ban néven ismernek, Naoshima szigetén fejlesztették ki a hagyományos halászfalvak építésénél használt fa kezelésére. A kezelés célja a fa károsodásának megakadályozása volt, amelyet a tenger okoz. Eredetileg a folyamat a fa külső rétegének tűzzel történő megégetését vonta maga után, azonban az eljárás mára ennél jóval modernebb eszközökkel történik. Ezzel a fa külső rostjai reagálni kényszerülnek, és a fának évtizedekig immunitást ad a termeszek, gombák és más természeti erők támadásával szemben.

A karbonizálási eljárás négy lépésből áll. Először a fa megégetése, amely elvégezhető a telepítés előtt vagy közvetlenül a beépített homlokzaton. Az égetés után a fát egy speciális szemcsével ecsetelik, eltávolítva a felső szénréteget, és új színt kölcsönözve a fának. Az utolsó két szakaszban a már fekete tónusú fa, cédrusolajjal speciális vízszigetelést kap, hogy nagyobb ellenállást biztosítson, mielőtt végül egy réteg tömítőanyagot kap.

Terunobu Fujimori japán építész kisajátította a fa karbonizációjának folyamatát, amelyet korábban csak népi projektekben használtak, és megújította azt. Munkája tette igazán ismertté a technikát, amely az idő hatásai ellen lezárt és kezelt fával történetesen egyedi kompozíciókat is ad a homlokzatainak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Japánban a hagyományos technikát felváltotta más anyagok, például polimerek, kő és alumínium alkalmazása. Azonban Fujimori volt az, aki népszerűsítette a technikát azáltal, hogy megmutatta egyszerűségének szépségét, és elterjesztette Japán határain túlra. A technika szigorú és sajátos megjelenése arra késztette az építészeket a világ különböző tájain, hogy új alkalmazásokkal és kompozíciókkal újra-feltalálják azt.

Az alábbiakban összeszedtünk néhány olyan projekteket, amelyek karbonizált fát használnak kulcsfontosságú elemként a tervezés során:

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb