napi hírmorzsák

ProtoCAMPO: felfújható, kupola alakú pavilon a római Villa Medici számára

Az ideiglenes építészet soha nem lehet eldobható, még akkor sem, ha nagyon is konkrét céllal, átmeneti szerkezetként tervezték. A ProtoCAMPO-val a WALD és a Bollinger+Grohmann tervezők egy gyönyörű példát hoztak létre arra, hogyan is nézhet ki ez a fajta fenntarthatóság.

A 2022-es Villa Médici Festival des Cabanes számára épült moduláris pavilon teljesen szétszerelhető és újrafelhasználható, ha a rendezvény véget ér. A legtöbb rendezvénysátorral ellentétben ez a pavilon sem nem gyenge, sem nem unalmas. A klasszikus római építészet előtt tisztelegve egy fa szerkezetből (agora) áll, amelyen egy felfújható kupola (kupola) ül.

A franciaországi Saint-Paul-lés-Daxban található Haroun Tazieff középiskola tanáraival és 44 diákjával közösen tervezett és épített ProtoCAMPO egy olyan építési technika harmadik iterációja, amelyet Frédérique Barchelard és Flavien Menu, maguk is a Villa Medici korábbi ösztöndíjasai (2019-2020) fejlesztettek ki. Az első a Proto-Habitat volt, amelyet római tartózkodásuk alatt építettek, a második pedig a SOLARproto, egy 300 négyzetméteres kiállítótér, amelyet Amszterdamban építettek. A ProtoCAMPO ezeket a koncepciókat veszi alapul és építi tovább, egyedi környezetéhez és céljához igazítva a város egyik legszebben megőrzött reneszánsz palotájában – nem is beszélve arról, hogy a Római Francia Akadémia otthona.

“A ProtoCAMPO egyszerre low-tech és high-tech” – magyarázzák a tervezők. Low tech, mivel kézzel, hagyományos és alapvető ács- és asztalosipari összeszerelési technikák alkalmazásával állítják össze az előregyártott fadarabokat. High-tech, a felfújható kupola koncepciójában, amelyet kevesebb mint egy óra alatt lehet megvalósítani, hogy kibontakozzon a mindössze 300 kilogramm súlyú, hat méter átmérőjű kupola. A protoCAMPO finoman játszik a Villa Medici kertjének ritmusával, keretbe foglalva a 200 éves fenyőfákra és a történelmi villára nyíló kilátást. Az ismétlődő faszerkezet a kert reneszánsz rácsszerkezetét idézi, amely egyszerre klasszikus és vad.

A pavilon kupolája akár 350 személyt is képes egyszer befogadni, miközben nyitott marad a nap és a szél felé, a fa alap pedig elég stabil ahhoz, hogy ellenálljon a nagy forgalomnak. A fesztivál első hetében a protoCAMPO 300 középiskolás diákot fogadott a Villa Medici és a Nouvelle-Aquitaine régió által kifejlesztett Residence Pro oktatási program keretében. Most az év hátralévő részében rendezvényeknek, koncerteknek, vacsoráknak, előadásoknak és a villa néhány kulturális eseményének ad otthont. A WALD más “proto-építészeti” projektjeihez hasonlóan ez is előregyártott, helyi forrásból származó és moduláris, így gyorsan össze- és szétszerelhető. Arról egyelőre nincs szó, hogy legközelebb hogyan fogják használni.

Forrás: www.dornob.com


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb