„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Mále Uribe bemutatta a lítium-kitermelési hulladékból készült só-alkotását

Mále Uribe építész bemutatta a Salt Imaginaries című kiállítást, amely a chilei Atacama-sivatagban végzett lítium-kitermelésből származó, kidobott sóból készült alkotásokból áll.

A Santiagóban található kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet az Atacama-sivatagban folyó lítium-kitermelés során keletkező sóhulladékra, és újragondolja ennek az anyagnak az értékét. A kiállítás fő eleme egy 3,5 méter hosszú fali alkotás áll, amely teljes egészében kidobott sóból készült – egy hulladéktermék, amely akkor keletkezik, amikor a lítiumot tartalmazó földalatti sósavat párologtató medencékbe helyezik az ásvány kinyerése céljából.

“Azért jöttem Chilébe, hogy megnézzem az Atacama-sivatagban található párologtató tavakban a lítium-kitermelés során keletkező eldobott sót” – mondta Uribe a projekt kapcsán. “A Salt Imaginaries egy nagyobb javaslat része, amely az Atacama-sivatagban található ásványi anyagok értékének újragondolására irányul, természeti és kulturális értékek hordozóiként értelmezve őket” – folytatta.

A fali alkotás a Bányászati Fejlett Technológiai Laboratóriummal együttműködve készült, és több mint 800 háromszög alakú lapból áll. A freskó két fordított alakú, háromszög alaprajzú egyedi csempékből készült, így többféleképpen is elrendezhetők, hogy különböző geometriai kompozíciókat hozzanak létre.

A szándék a rend, a geometrikus elrendezés érzetének megteremtése, amely ellentétben áll azokkal a váratlan formákkal, amelyekben a só kikristályosodik a területen, és ellentétben áll a bányászati hulladékhoz és a bányászati hulladékhoz általában kapcsolódó kaotikus felfogással is.

A kiállítás középpontjában egy kilenc kúp alakú modulból álló totem áll, amelyet Uribe egy hónapig hagyott a chilei lítiumtavakban kristályosodni. Az egyik falon egy geológiai panel 24 kőzetmintát mutat be, amelyek a Salar de Atacama, Chile legnagyobb sós síkságának lítiumos tavaiból származnak. Uribe a kőzeteket a közösségekkel való együttműködés és az expedíciók során választotta ki. Az építész reméli, hogy munkája bemutatja a só mint tervezési anyag sokoldalúságát, és rávilágít a kidobott anyagok értékére.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Úgy gondolom, hogy meg kell változtatnunk a természeti erőforrások kitermeléséről alkotott gondolkodásmódunkat, ahol azt vesszük el, amire szükségünk van, miközben figyelmen kívül hagyjuk a folyamatba bevont összes anyagot és ökoszisztémát” – mondta Uribe. “A művészettel, tudománnyal és dizájnnal együttműködő multidiszciplináris megközelítésből a projekt célja a lítiumból kidobott sók újrafelhasználása olyan módon, amely – amellett, hogy új funkcionális és gazdasági értéket teremt – új szimbolikus és esztétikai dimenziókat ragadhat meg” – folytatta.

Alapvetően a hulladék és az érték kulturálisan konstruált fogalmak, a művészet és a design pedig képes ezeket megfordítani, vagy újraértelmezni. Ezek az anyagok és művészeti alkotások vissza kívánják kapcsolni az embert az ásványok hihetetlen energiájához, amelyek már jóval az emberek megjelenése előtt is formálták bolygónkat.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb