„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Otthonteremtő lakáspolitika, SZOCPOL, adómentesség, szuperáfa

Az egyeztetések után őszre kész lesz az új otthonteremtési rendszer – mondta Bencsik János, a Fidesz szakpolitikusa pénteken. A szakpolitikus szerint a minőség mellett a megfizethetőség áll majd a program középpontjában. Ennek kapcsán arra biztatta az otthonteremtésben részt vevő szereplőket, hogy érjék be majd méltányos profittal. Az eddigi tervek szerint közel 400 milliárd forintba kerülne az otthonteremtési program, de az építőipar élénkülésén keresztül megtérülhetnének a kiadások.

Az új kormány részben úgy teremtene új munkahelyeket, hogy állami támogatással beindítaná a meglévő lakások energetikai felújítását. A felújítandó lakások száma 3 millió 200 ezer Magyarországon, ennek körülbelül a harmadát lehetne felújítani ebben a ciklusban Bencsik János szerint. A teljes lakásállomány felújítása 10-15 év alatt menne végbe, és a végére a háztartások földgázigénye 25-30 százalékkal csökkenne a tervek szerint.

Ezzel párhuzamosan az újlakásépítést is elkezdenék, Bencsik János elmondása alapján évente 5 ezerrel több lakás épülne, így 4-5 év múlva érné el az ország a kívánatos évi 40 ezer új lakást. A szükséges forrás előteremtését két eszközzel segítené az új kormány: a családi adózással, valamint az előtakarékosság támogatásával.

Az új kormány néhány hónapon belül olyan módosítást kezdeményez a lakástakarék-pénztári törvényhez, hogy az előtakarékoskodás a jelenleginél is előnyösebb legyen – mondta ennek kapcsán április közepén a fideszes szakpolitikus. Az újlakás-építés mellett a bérlakás-építést is elindítanák: az évi 40 ezer új lakás 20 százaléka bérlakás lesz a tervek alapján. Bencsik János korábban úgy nyilatkozott, hogy a bérlakásokat szociális-, költség- és piaci alapon lehet majd bérbe venni.

Otthonteremtés + gazdaságélénkítés

Bencsik János a választási kampány során elkötelezte magát a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) Otthonteremtési Programja mellett, azt ígérte, a tervet beemelik az újonnan megalakuló kormány intézkedései közé. A TLE javaslata szerint 2015-re a lakásügyi állami és uniós szerepvállalás összértékének évente el kellene érnie a GDP 1,5 százalékát, ez ma 390 milliárd forint körüli összeg lenne. Az idei költségvetés 147 milliárd forintot különített el lakásépítési támogatások címszó alatt, a pénz nagy része a hitelek állami kamattámogatására megy el, ezt azonban a TLE nem tartja elegendőnek.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az említett 1,5 százalékos, GDP-arányos támogatás igazodna az EU-tagországok lakástámogatásaihoz, amit több év alatt, fokozatosan kellene elérni. Cserébe ezzel azonos nagyságú költségvetési bevételt, illetve munkahelyeket, működő ipart, modern lakásokat és a sokat emlegetett, régóta hiányzó munkaerő-mobilitást kapnánk – érvel a TLE.

Adómentesség, szocpol, szuperáfa

A lakástámogatásokat döntően az építések és az újlakás-vásárlások, felújítások támogatásán keresztül célszerű nyújtani – olvasható a programban. Az egyesület a panelek felújítására szánt támogatásokat kiterjesztené a családi házakra is, és “elérhető”, kedvező kamatozású lakáscélú forinthiteleket biztosítana 2011-től (hogy ez pontosan mekkora kamatkedvezményt jelentene, és hogy pontosan milyen költségvetési hatással járna, nem derül ki a tervezetből, a konkrét költségvetési hatás egyébként egyetlen másik lépésnél sincs feltüntetve).

A “Fidesz-kompatibilis” javaslatok szerint a TLE adómentessé tenné a lakáscélú béren kívüli juttatásokat, a gyermeket vállalóknak, nagycsaládosoknak (meghatározott jövedelemhatárig), akár teljes szja-mentességet adna, lakhatási célokra pedig (bérleti díj, közmű díjak, lakáscélú hitel kamata, új lakással, felújítással kapcsolatos költségek) adójóváírást tenne lehetővé. Az előtakarékosságot is támogatná az egyesület, nem meglepő módon szja-kedvezménnyel. Az ambiciózus elképzelések között szerepel továbbá a szocpol visszahozatala, valamint egy építésre és felújításokra vonatkozó öt százalékra csökkentett áfakulcs bevezetése.

(Forrás: Hírszerző, MTI)Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

5 hozzászólás

 1. Üdvözlöm Önöket!

  Nem értem pontosan a legújabb híreket. 2011-től lesz szocpol vagy sem új ház építésre?

  Köszönöm válaszukat.

  Üdvözletel:

  Sárközi Balázs

  1. Kedves Balázs!
   Úgy érezzük, hogy a kormány sem tudja, hogy mit kommunikáljon.
   De most úgy tűnik nem tervezik a szocpol újbóli bevezetését.
   Bármilyen információ rendelkezésünkre áll, azonnal közzétesszük.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálat

 2. Lakást vásárolnék 1 gyermek van, plusz egyet pedig vállalnék. Milyen kedvezmények vannak mennyi a szocpol most 2 gyermekre érdemes e igénybe venni köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb