„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Női építészek és anyagi stratégiáik: Bo Bardi, Merrick & Hadid

Bár ma már nagyobb az egyensúly a nők és a férfiak között az építészetben, néhány évtizeddel ezelőtt még egészen más volt a helyzet. Az úttörő női építészek ellenálltak a férfiak által uralt szakmában, és szkepticizmussal szembesültek a kihívást jelentő kontextusokban, például az építkezéseken.

Zaha Hadid megjegyezte, hogy milyen nehéz az általa “fiúk klubjának” nevezett szervezetbe való beilleszkedés, és felsorolta, milyen nehézségekbe ütközik a megegyezés vagy a partnerségek létrehozása. Lina Bo Bardi viszont erős személyiségét használta fel arra, hogy legyőzze a korabeli szexizmust. E nehézségek ellenére a nők mindig megtalálták a módját annak, hogy kitűnjenek és felbecsülhetetlen értékű hozzájárulást nyújtsanak a szakmához.

Az építészet számtalan alkalommal emlékezett meg az idők során híres építészekről és anyagi felfedezéseikről, de mi a helyzet a nőknek a tudományághoz való hozzájárulásának elismerésével? Úttörő jelentőségű anyagi felfedezéseik megvitatása kulcsfontosságú a projektekben betöltött szerepük megértéséhez. Az ismert építészek – Lina Bo Bardi, Norma Merrick Sklarek és Zaha Hadid – innovatív technikákat és anyagtrendeket bevezető munkásságának elemzésével az alábbi vita rávilágít arra, hogy a nők elképzelései hogyan befolyásolták az építészet fejlődését. A szerkezetek és anyagok kezelésével kapcsolatos megközelítéseik azonosítása segít megérteni munkájuk személyiségét és azt, hogy a jövőben hogyan lehet hasonló stratégiákat megvalósítani.

Lina Bo Bardi (1914-1992)

Az olasz-brazil építésznő munkássága magában hordozza élettörténetét. Római egyetemi tanulmányai után Milánóba költözött, ahol Gio Pontival dolgozott együtt, majd később a szerkesztői munka iránt érdeklődött. A második világháború okozta pusztítás után találkozott Pietro Maria Bardival, és végleg Brazíliába költözött. Munkásságát a modernizmus és a populáris kultúra közötti párbeszéd megteremtése jellemezte, munkáinak célja a tér újbóli feltalálása és az építészet újjáépítése volt. A középületek konkrét tervezésével kapcsolatos megközelítése ugyanezt a vonalat követi, a tér meghatározásának új stratégiáit kutatva.

‘Az építészet és az építészeti szabadság mindenekelőtt társadalmi kérdés, amelyet egy politikai struktúrán belülről kell szemlélni, nem pedig kívülről.’Lina Bo Bardi

SESC Pompéia: Public Concrete Design

A São Pauló-i SESC Pompéia épületben végzett munkája során Lina Bo Bardi a betonnal játszott, hogy kifejezést adjon az építészetnek. Az építész egy régi gyár helyén található közösségi központot hozott létre, amely magában foglalja a kultúrát, a sportot és a szórakozást.

A stratégia megtartva a régi gyár téglaanyagát, két beton térfogatot ad hozzá, amelyeket magasított sétányok kötnek össze, fenntartva a városi szintet a vizuális és fizikai zavaroktól mentesen. Az épület fő jellemzőjeként a betont emeli ki, amely nemcsak szerkezetként funkcionál, hanem esztétikai céllal függőleges és vízszintes deszkázatot is tartalmaz. Az építész kapcsolatot teremtett az épület és a környezete között, miközben a város szívében találkozóhelyet teremtett az emberek számára.

São Paulo-i Művészeti Múzeum (MASP): A lebegő betontömb

Egyesek talán csodálkoznak, hogy ez a projekt miért keltette fel Bo Bardi világméretű figyelmét. A válasz részben abban rejlik, hogy egy olyan építészeti modell létrehozása, amely a nyilvános szerepével foglalkozott, elősegítette a demokratikus, horizontális és plurális városi életet.

Miután megkapta a megbízást az új művészeti múzeum megépítésére, egyetlen feltételnek kellett megfelelnie: az épület nem zárhatta el a város alacsonyabban fekvő részeinek panorámáját. Így az épület két – masszív pilléreken nyugvó – feszített betongerenda alatt felfüggesztve egy akadálymentes kollektív teret keretez São Paulo lakosainak összejöveteleire.

Az építész az épület szerkezetének és terének kontrasztjával játszva párbeszédet teremt a könnyedség és a tömeg között. Az anyagstratégia két építészeti irányzatot emel ki: a modernizmust és a brutalizmust. Az üvegezés és a szabad alaprajzok találkozása a beton pillérekkel és a szerkezeti rendszerrel meghatározza a projekt identitását. A gerendák színének alkalmazásával a terv kiemeli a projekt főszerkezetét, egyértelművé téve, hogy a szerkezet uralja az épület formanyelvét.

Norma Merrick Sklarek (1926-2012)

A New York-i Harlemben született Norma Merrick Sklarek az építészet egyik úttörő nőként ismert, és az első nő volt, aki építészi engedélyt szerzett Kaliforniában. Miután különböző, üveghomlokzatokkal játszó projektekben működött közre olyan építészirodákban, mint a Gruen Associates, társalapítója volt egy csak nőkből álló cégnek: Sklarek, Siegel and Diamond.

“Az építészetnek az emberek környezetének javításán kellene dolgoznia otthonukban, munkahelyükön és pihenőhelyeiken. Funkcionálisnak és kellemesnek kell lennie, nem pedig az építész egójának képében.”Norma Merrick Sklarek

Amerikai Nagykövetség Tokióban: Modular Systems

A modernista kialakítású amerikai nagykövetség épülete moduláris homlokzati rendszert alkotó anyagokat kombinál. Anélkül, hogy az épületet túlterhelné, a tervezési stratégia üvegpaneleket foglal magában külső homlokzatburkolati panelekkel, hogy megkülönböztesse a vízszintes sávokat, egyszerű és jól szervezett megjelenést kölcsönözve a téglalap alakú épületnek.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Pacific Design Center: Az üvegépület új dimenziói

A Gruen Associates-nél töltött ideje alatt részt vett a Los Angeles-i Nyugat-Hollywoodban található Pacific Design Center tervezésében. Cesar Pelli építésszel együttműködve, munkájuk a város építészeti mérföldköveként ismert. A tervezőközösség számára létrehozott többcélú létesítmény egy korábban alacsony léptékű lakó- és kereskedelmi területként funkcionáló központot egy rendkívül színes mérföldkővé varázsol.

A műhelyektől a bemutatótermeken át a szabadidő eltöltésére szolgáló terekig három szakaszban alakították ki az elrendezést, amelyek közül az első kettőben a Merrick is részt vett. Az első, “Kék Bálna” néven ismert épületet 750 000 négyzetméteres kék üvegburkolata különbözteti meg, majd egy élénkzöld épület beépítése következett. A projekt tervezési stratégiája kiemeli a méretarányokon kívüli méretek, új formák és élénk színek használatát.

Zaha Hadid (1950-2016)

“360 fok van. Miért ragaszkodjunk egyhez?” Ahogy Zaha Hadid megkérdőjelezi az egy nézőpontnál való megmaradást, úgy építészete is minden nézőpontból más-más arcát alakítja ki. A Pritzker-díjas építész és matematikus elismert a kreatív és technológiai korlátokon kívüli tervezésért, ami munkáiban az érzéki görbékkel, a geometriával és a parametrizmussal való kísérletezéshez vezetett. A hagyományos anyagok, mint a beton és az acél megtartásával olyan innovatív formákat valósít meg, amelyek a hagyományos szerkezeti lehetőségekkel játszanak, és a gravitációval szembeszegülő vizuális megjelenést hoznak létre.

“Nem hiszem, hogy az építészet csak a menedékről szól, csak egy nagyon egyszerű burkolatról. Képesnek kell lennie arra, hogy izgalomba hozzon, megnyugtasson, elgondolkodtasson”. Zaha Hadid

Heydar Aliyev Központ: Hahid David Hadid: Az épület bőrének fejlesztése

Szakítva a Bakuban általánosan látható merev szovjet építészettel, a Zaha Hadid Architects új építészeti kifejezést javasolt a nemzet kulturális programokat szolgáló épülete számára. Az épület belseje és a környező tér közötti folyamatos kapcsolat révén a projekt beleolvad a város városi szövetébe. A két tér összekapcsolására és a felhasználók épületbe vezetésére irányuló stratégia hullámzásokat, elágazásokat, áradásokat és flektorokat alkalmaz a felszínen. A geometria és a technológia megfelelő alkalmazásával a projekt folyékony teret hoz létre.

A tervezési folyamat építési rendszerek és fejlett technológiák kombinációjával egészíti ki az épület burkolatát. Két együttműködő rendszeren – egy betonszerkezet és egy térvázrendszer kombinációján – alapulva a projekt olyan oszlopmentes teret alakít ki, amely lehetővé teszi a felhasználó mozgásának folyamatosságát. Az építész javaslata a felszíni geometriában olyan innovatív szerkezeti megoldásokat vezet be, mint az ívelt “csizmaoszlopok” vagy a “fecskefarkú” kúposodás az épületburok alátámasztására.

Az anyagstratégia üvegszál-erősítésű betont (GRFC) és üvegszál-erősítésű poliésztert (GFRP) tartalmaz, amelyek képesek reagálni a különböző helyzetekre: a plázától a burkolatig.

Dongdaemun Design Plaza: Dongdaemun Park: Az építés digitalizálása

A parametrikus épülettervezés iránti szenvedélyét követve Zaha Hadid az építési digitalizációt, például a háromdimenziós épületinformációs modellezést (BIM) vizsgálja a tervezési folyamaton belül. A fejlett szoftverek beépítésével a projekt képes volt tesztelni a mérnöki és építési követelményeket a tervezés összetettségének elérése érdekében, anélkül, hogy elveszítette volna a részletek feletti ellenőrzést.

Az épület anyagstratégiája szintén a digitalizálási folyamat révén valósult meg. Például a homlokzat burkolati rendszere több mint 45 000, különböző méretű és görbületű panelből épül fel, amelyet egy tömeges testreszabási rendszer után kezeltek. Az évszaktól és a napszaktól függően az épület dinamikus vizuális hatást kelt, amelyet a homlokzaton belüli pixel- és perforációs minták hoznak létre.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb