napi hírmorzsák

Művészet, természet és építészet: elhagyatott 18.századi mezőgazdasági birtokból művészrezidencia 

A Heim Balp által tervezett, Gutshof Güldenhof névre keresztelt művészrezidencia három évnyi tervezés és vízualizálás után készült el. A projektben harmonikusan fonódik össze a művészet és a természet, az építészet által egyesítve. Az ingatlan tulajdonosa, Danh Vo vietnami képzőművész Michael Heim és Pietro Balp berlini építészekkel, a Heim Balp Architekten igazgatóival és csapatukkal közösen dolgozott azon, hogy az 5000 négyzetméteres, 18. századi mezőgazdasági birtokot modern művészeti műteremmé és lakóhelyiséggé alakítsák át, a permakultúra elveit figyelembe véve.

A permakultúra az angol permanent agriculture, vagyis állandó mezőgazdaság kifejezések összevonásából származik; az emberi élőhelyek és mezőgazdasági rendszerek olyan tervezését és kialakítását takarja, mely a természetben zajló ökológiai folyamatokat veszi mintául.

A németországi Stechlinben található, korábban elhagyatott ingatlan számos mezőgazdasági épületekből, pajtákból és istállkóból áll, amelyben a tulajdonos lehetőséget látott arra, hogy az a “virágzó és aktív művészeti központtá, és a fenntartható életmód és társadalmi interakció példájává” váljon. A múltat és a jelen időt megkülönböztető anyagok egyedi kirakós kombinációja érdekes kontrasztot alkot; a meglévő téglából, kőből és faszerkezetekből készült épületeket merészen illesztették össze hullámos fémmel, fekete vakolattal, csiszolt betonnal és rétegelt lemezzel – olyan anyagokkal, amelyek modernek, de a kortárs mezőgazdasági építészetben jól megkülönböztethetők, miközben beleolvadnak a buja tájba.

Az újonnan felújított ingatlan három épületből áll; a lakóegység, a raktár és a stúdióhelyiségek, valamint a mezőgazdasági tapasztalatokra szolgáló épület. A főépületből, egy korábbi kétszintes, omladozó parasztházból egy három emeletes közös lakóépületet alakítottak ki. A keskeny, téglalap alakú alapterületbe belefért egy nagy konyha, könyvtár és a középen elhelyezkedő mosókonyha. Nyugatra egy padlótól a mennyezetig érő, sima betonból készült helyiség található, amelyet stúdiótérként használnak, egy többcélú kemencével. Keleten hálószobák, egy közös fürdőszoba és egy könyvtár található. A keleti végen egy csavart betonlépcső áll, amely a rétegelt lemezzel burkolt stúdió második emeletére vezet, ahonnan egy falépcső vezet a harmadik szintre, amelyet elsősorban bemutatótérként használnak.

A birtok további része a két pajta, amelyek a főépülettől nyugatra és keletre helyezkednek el, és mindkettőt úgy állították helyre, hogy elsősorban tárolóként működjenek. A nyugati szerkezet megőrizte texturált kőhomlokzatának nagy részét – bár szinte teljesen eltakarják a kúszó szőlőtőkék. Ez az épület vált a művészek nyersanyagainak elsődleges tárolóhelyévé. Az ingatlan keleti oldalán található pajta egy kétszintes kő- és téglaépület, az eredeti fatetővel. Nyugati megfelelőjével ellentétben a keleti pajta földszintjét raktárnak és papírarchívumnak használják. A felette lévő szinten egy tíz méter magas, két részre osztott üres tér található, amely készen áll arra, hogy igény esetén kiállítótérré alakítható legyen.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Észak felé az egykori istállókat egy félig nyitott üvegházi struktúrává alakították át, amely a mezőgazdasági és kertészeti tevékenységeket szolgálja. A fából készült tetőgerendák szabadon állnak, és polikarbonát tetővel védve szűrt fényt engednek az újonnan átalakított környezetbe, amelyet idővel fokozatosan benőnek a burjánzó zöldnövények, amelyek úgy néznek ki, mintha a körforgásnak megfelelően a természet magává tenné az épületet.

Mint egy színpadkép, a Gutshof Güldenhof a mindennapi élet egyszerű rituáléiban rejlő szépség megbecsülésének narratíváját mutatja be. Legyen szó akár egy könyv olvasásáról, művészi alkotásról vagy a kerti ágyásba hulló cseppek figyeléséről – ezek mind egyszerű cselekedetek, inspiráló rítusok, amelyek arra várnak, hogy beágyazódjanak a művész jövőbeli víziójába.

Forrás: www.yellowtrace.com/au


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb