„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Műanyag hulladékból készült multifunkcionális bútordarab

A Space Available dizájnstúdió és a techno DJ Peggy Gou összefogva hozták létre az Indonéziában az utcákról és vízi utakról összegyűjtött műanyag szemétből készült széket. Minden darab Bali szigetén készül, 20 kilogramm újrahasznosított nagy sűrűségű polietilén (HDPE) csomagolásból, amelyet a szomszédos Java szigeten dobtak ki.

Indonézia a világ második legnagyobb közreműködője az óceánba kerülő műanyag mennyiségnek Kína után. Az itt keletkező 6,8 millió tonna műanyaghulladéknak csupán 10 százalékát hasznosítják újra.

“A szemét csak mindenhol ott van, az utcákon, a folyókban.. Ez szívszorító.” – mondta Daniel Mitchell, aki a tavalyi koronavírus-lezárás közepette alapította meg a Space Bali tervezőstúdiót. “Ez nem az emberek hibája. Nagyon kevés a strukturális támogatás, a hulladékgyűjtés és az erről való oktatás. A háztartások egyénileg kezelik saját hulladékukat, és legtöbbjük folyókba kerül, vagy elégetik őket.”– tette hozzá.

Mitchell, aki egyben a Bali szálloda és a Potato Head strandklub kreatív igazgatója is, Gou-val együttműködve felhívta a figyelmet az egyre aggasztóbb kérdésre a tervezés eszközén keresztül.

“A cél egy olyan mindennapi tárgy létrehozása volt, amely elindíthatja a beszélgetést, és ösztönözheti a tudatosságot és a változás megindulását.” – magyarázta Mitchell.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Gou egy berlini székhelyű DJ, aki saját Gudu Records kiadója alatt ad ki zenét, és ő volt az első dél-koreai művész, aki a város ikonikus Berghain éjszakai klubjában játszott. A bútordarab kialakítását az ülések alatti tárolóegység teszi különlegessé, melyben a képeken bakelitlemezeket tárol a DJ, valamint egy hipnotikus spirálminta, amelyet kézzel “kavargatnak” az olvasztott műanyagba, még mielőtt megkötne és megkeményedne. A székek gyártásához helyi balinéz kézművesekkel dolgozik a duó, akik kézzel készítik azokat a műhelyükben.

A szék csavarok, kapcsok vagy ragasztó nélkül állítható össze, egyszerűen a lemezek vágása során létrehozott műanyag vágások mentén. Hőlégfúvóval megolvasztva összeolvasztják a különböző alkatrészeket egy olyan módszerben, amely Mitchell állítása szerint nulla hulladékot termel, és lehetővé teszi az egész szék újrafeldolgozását élete végén. A szék csupán egy anyagból készül, ami valóban kulcsfontosságú az újrahasznosíthatóság szempontjából; ha túl sok anyagot kevernek össze, a termékeket általában nagyon nehéz újrahasznosítani.

Bár létfontosságú a már létrehozott műanyag újrahasznosítása, Mitchell szerint az egyszer használatos műanyagok betiltása az egyetlen igazi megoldás a globális hulladékválságra, mivel a nyugati országok a szemét nagy részét Indonézia, vagy Ázsia más területeire küldik, a szőnyeg alá söpörve.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb